La Universitat de Girona celebra 20 vint anys amb l'edició d'un llibre

'Universitat de Girona: Història, Arquitectura i Patrimoni' repassa el patrimoni històric, arquitectònic i artístic de la institució

La Universitat de Girona és una universitat jove però amb un ric patrimoni històric heretat i amb una excel·lent arquitectura contemporània, tal com mostren i validen les guies D’arquitectura que s’han publicat a Catalunya en els darrers anys i com han reconegut els premis D’arquitectura amb què ha estat distingida. Aquest llibre vol mostrar aquest dens patrimoni i compartir-lo amb el conjunt de la ciutadania i de la comunitat universitària.

La confecció del llibre ha estat un procés llarg i complex en el qual han intervingut molts agents: el Vicerectorat de Campus; el Servei de Publicacions; el Servei de Llengües Modernes; les comissions de Publicacions i de Comunicació; la Fundació Girona: Universitat i Futur i, és clar, els autors dels textos, sense els quals el llibre no hauria superat L’estadi de mer projecte ideal. La majoria són professors i investigadors de la UdG especialistes en els camps de la història, L’arqueologia, la història de L’art i L’arquitectura, que han dedicat part del seu temps a aprofundir en algun dels múltiples aspectes de la història (llunyana o recent) de la nostra institució universitària, ja sigui de la seva evolució humana o de la seva plasmació arquitectònica. Han convertit, en definitiva, en objecte D’estudi la institució mateixa i els escenaris físics on desenvolupen la seva activitat professional com a docents i investigadors. Pel que fa a la part pròpiament arquitectònica, s’ha rebut la decidida col·laboració de molts dels arquitectes que han projectat les rehabilitacions dels edificis antics del Campus del Barri Vell o els edificis nous. La seva contribució està presidida per reflexions personals que, ben segur, es convertiran en el futur en material susceptible de ser estudiat i analitzat des D’altres perspectives.

El llibre ha cercat mantenir tothora un cert equilibri entre el text i la imatge. Hem esperat massa temps a fer un llibre com aquest per deixar passar L’oportunitat de posar al dia el coneixement sobre la història i L’arquitectura de la UdG. Això vol dir que no és solament un llibre de divulgació, sinó que conté primícies i novetats que són fruit de noves investigacions. I això requeria un text generós. Pel que fa a les imatges, són molt més que simples il·lustracions. Moltes pretenen ser un veritable revulsiu. Són, ras i curt, una invitació a veure i a revisitar D’una altra manera, amb uns altres ulls, els espais que ens són comuns i quotidians. Tenen L’objectiu de fer-nos descobrir allò que potser les presses i urgències del batec diari de la universitat no ens permeten observar i valorar prou bé. Les esplèndides imatges de les capelles barroques de L’església gòtica de Sant Domènec incloses en el llibre exemplifiquen a la perfecció que encara ens queden alguns territoris ignots per descobrir (i restaurar) a la pròpia casa, alguns territoris per acabar de fer-nos-els veritablement nostres. Perquè, al capdavall el principal motor D’aquest llibre ha estat contribuir a fer que prenguem més consciència del ric valor històric i arquitectònic de què gaudim, amb la voluntat de compartir-lo amb el conjunt de la societat i de llegar-lo a les futures generacions universitàries.

Joaquim M. Puigvert i Solà
Vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura

Foto: Josep Curto

Etiquetes:
,