La utopia de l'autogestió i les morts violentes, protagonistes de les noves exposicions d'ACVic

Sota el títol d'"En color i en blanc i negre. Entre utopies i realitats", acull dues noves exposicions que reivindiquen una societat millor però des de diferents perspectives

Sota el títol “En color i en blanc i negre. Entre utopies i realitats”, ACVic Centre d’Arts Contemporànies acull dues noves exposicions que reivindiquen una societat millor però des de diferents perspectives. “Ambdues mostres parteixen d’idees contraposades però tenen en el rerefons la demanda d’una societat millor ja sigui des de la visió de futur d’X-Ville, a la recerca de la utopia, o a partir del bany de realitat de Cada-ver-es. Cada-vez-más, que clama contra la mort violenta de persones”, com ha explicat Ramon Parramon, director artístic del centre, a la inauguració. Ambdues exposicions es podran visitar fins al 2 d’abril.

 

A Cada-ver-es. Cada-vez-más, l’artista Teresa Mulet (Caracas, 1970), filla d’un exiliat català, denuncia els milers de morts violentes que es donen a països com Veneçuela on “el nombre d’aquest tipus de morts s’eleva a 24.000 anualment”. Un fenomen que, com diu la creadora, no és exclusiu d’Amèrica Central i del Sud sinó que també està present a Europa “on hi ha precedents com la Guerra Civil espanyola o el règim nazi”. L’exposició, que es va exhibir originalment a Veneçuela, inclou una quarentena de peces de gran format amb siluetes blanques amb la forma d’un cadàver que se superposen fins a diluir-se en una gran taca. Mulet ha destacat “la gran experiència” d’haver produït de nou l’exposició a Vic amb la col·laboració d’entitats com el Centre Ocupacional Sant Tomàs i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic. La impressió dels cadàvers “ha estat com experimentar de nou el sentiment de cada una d’aquestes morts”, ha dit.

 

Davant de l’absència de Jordi Colomer (Barcelona, 1962) a l’acte per motius familiars, Parramon ha estat l’encarregat de presentar X-Ville al públic, una vídeocreació en la qual han col·laborat alumnes de l’artista i que plasma “la construcció d’una ciutat amb estructures autogestionades, on hi ha un mercat, barraques, etc”. El treball s’inspira amb les tesis de l’arquitecte hongarès dels anys 70 Yona Friedman que defensava la necessitatde generar utopies canviant els comportaments com una resposta col·lectiva a la insatisfacció. L’obra ha guanyat la 1a Edició del Premi de Videocreació, un certamen impulsat per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.

 

A banda de Mulet i Parramon, la inauguració, que ha reunit una vuitantena de persones, ha comptat amb la presència de Conxita Oliver, coordinadora de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. També hi ha assistit l’artista Toni Giró, que ha fet balanç del taller Temps morts – Futurs possibles que ha impartit, amb la coordinació d’ACVic, per tal de potenciar les “capacitats compartides i el potencial creatiu de caràcter cooperatiu” de productors culturals i que forma part del programa “Hibridacions i contextos”.

 

X-Ville ha estat produït per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya , LOOP Barcelona, Arts Santa Mònica [Barcelona], Jardins-Fabriques [Annecy], FondazioneSandretto Re Rebaudengo [Torí], CO producciones [Barcelona-París] i la Generalitat deCatalunya. I amb la col.laboració d’ESAAA [Annecy], Fondation Salomon pour l’ArtContemporain [Annecy], Col·lecció Banc Sabadell, Frac Languedoc-Roussillon iVilleneuve la série [Grenoble]. Per la seva banda, Cada-ver-es. Cada-vez-más ha comptatamb la col·laboració de la producció gràfica a ACVic d’Antonio Briceño, Escola d’Art iSuperior de Disseny de Vic, Centre Ocupacional Sant Tomàs, Xènia Ferran, Anna Freixas,Toni Garcia, Sergi Ibáñez, Anna Leus, Joana Martos, Francesc Nadales, RoxanneRobinson i Albert Vilardell.

 

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua ambartistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental