La vicepresidenta Neus Munté lliurarà el dilluns 26 d’octubre els Premis Francesc Candel de la Fundació Carulla

Els premiats són la comunitat Oblatas, el Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO, l’Ajuntament de l’Hospitalet, la Coordinadora Mentoria Social i el programa 30 minuts de TV3

Els XII Premis Francesc Candel de la Fundació Carulla es lliuraran avui dilluns 26 d’octubre, a dos quarts de set de la tarda, al Pati Llimona (carrer del Regomir, 3 de Barcelona). L’acte serà presidit per Neus Munté, vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Benestar Social i Família en funcions, i comptarà amb la presència de Montserrat Carulla, presidenta de la Fundació Carulla, i Xavier Bosch, director general per a la Immigració del Departament de Benestar i Família. En nom dels premiats parlarà Rita Grané, de la Coordinadora Mentoria Social-Punt de Referència.

La comunitat religiosa Oblatas del Santíssim Redemptor-El Lloc de la Dona, l’Associació per a l’Orientació, Formació i Inserció dels Treballadors Estrangers (del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers deCCOO), l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Coordinadora Mentoria Social-Associació Punt de Referència i Televisió de Catalunya han estat els guardonats enguany amb els premis Francesc Candel instituïts per la Fundació Carulla.

Els Premis Francesc Candel van ser creats amb la finalitat de reconèixer i difondre les bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels ciutadans catalans d’origen immigrant. Són cinc premis dotats amb 3.000 euros cadascun.

Les Oblatas del Santíssim Redemptor han estat guardonades pel seu taller Dona Kolors d’inserció laboral de dones immigrants. A l’Associació per a l’Orientació, Formació i Inserció dels Treballadors (del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers deCCOO) se li reconeix la tasca de conscienciació per posar fi als rumors i als clixés sobre els estrangers en l’àmbit laboral. L’Ajuntament de l’Hospitalet rep el premi per la política d’acompanyament i inclusió de joves nouvinguts en el marc del reagrupament familiar. De la Coordinadora Mentoria Social-Associació Punt de Referència es distingeix l’acció social per al desenvolupament personal de joves que provenen d’entorns vulnerables. Televisió de Catalunya, finalment, veu reconegut el servei públic i el coratge del reportatge CIE, presó administrativadel programa 30 minuts, que denuncia l’anomalia democràtica que signifiquen els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE).

El jurat d’aquesta dotzena edició, format per Orland Cardona, Andreu Domingo, Carles Duarte, Najat El Hachmi, Josep Gonzàlez-Agàpito, Núria Llevot, Sandra Rodríguez i Laia Tomàs, ha valorat un total de 59 propostes.

 

 Guardonats de la XII edició

Dona Kolors. Tallet d’inserció laboral, Oblatas del Santíssim Redemptor-El Lloc de la Dona. Barcelona

Per tractar-se d’una iniciativa que, en un context de crisi econòmica que ha agreujat l’exposició a la precarietat i l’exclusió de les dones immigrants, té com a objectiu la inclusió social i la inserció laboral d’aquest col·lectiu a través de la formació i l’accés a la cultura com a eines per obrir-se un espai al món laboral. La finalitat del projecte és que les seves beneficiàries puguin obtenir guanys econòmics a través del desenvolupament d’habilitats i coneixements que ja portaven des dels seus països d’origen, però que no han trobat la manera d’explotar-los en el nou context, fent palès que la inserció laboral és fonamental per a la incorporació de les dones immigrants a la societat catalana i que aquesta no pot desaprofitar-ne el potencial.

 

Desmuntant prejudicis. Associació per a l’Orientació, Formació i Inserció dels Treballadors Estrangers (CITE- CCOO). Barcelona

A un projecte que, tenint present que el prejudici és una llosa que carrega l’immigrant, però també és un vel que dificulta la visió que tenim de l’altre, treballa per posar fi als rumors i als clixés, i  ho fa sensibilitzant les empreses davant de la diversitat, atacant els prejudicis en un dels àmbits més importants de la vida, l’àmbit laboral. La feina és un dels espais on pot produir-se més contacte entre persones diverses i, per aquest motiu és important que, amb formació i informació, es treballi per desactivar-hi idees sense fonaments que es donen per vertaderes, i que poden enterbolir la convivència entre persones de diferents procedències i alimentar discursos xenòfobs i racistes.

 

Programa d’acompanyament a joves reagrupats, Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. L’Hospitalet de Llobregat

Per un programa que es dirigeix a famílies catalanes d’origen immigrant que, després de diversos anys de separació, decideixen portar als seus fills d’entre dotze i divuit anys a Catalunya. El projecte té un enfocament innovador pel fet de promoure una sèrie d’accions preventives per afavorir la inclusió i el recolzament d’aquests joves des del moment de la tramitació fins que ja estan adaptats al nou entorn familiar, sociocultural, educatiu, econòmic i lúdic. Per tal d’afrontar aquest procés amb el màxim de possibilitats d’èxit es fa un pla d’acompanyament ajustat a les estratègies pròpies de cada nucli familiar.

 

Mentoria per a joves immigrants i refugiats. Coordinadora Mentoria Social-Associació Punt de Referència. Barcelona

Amb l’objectiu de promoure la mentoria com a eina d’acció social, de coordinar accions conjuntes i de sumar esforços per a la recerca, l’associació Punt de Referència, la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari, ambdues amb el seu projecte Rossinyol, i la Fundació Èxit, han creat la Coordinadora Mentoria per a la inclusió. Avui dia un total de 2.515 infants i joves entre 8 i 23 anys han participat en un programa de mentoria, i 2.601 adults i joves majors de 25 anys han estat mentors. La mentoria social suposa una millora per al desenvolupament personal de  joves que provenen d’entorns vulnerables en aspectes clau com el rendiment escolar, el contacte amb el món laboral i la millora en aspectes emocionals. Aquest acompanyament personal entre el mentor i el jove crea una relació de confiança entre tots dos que fa augmentar les expectatives i l’autoestima del mentorat.

 

CIE, presó administrativa, reportatge del programa 30 minuts. Televisió de Catalunya. Sant Joan Despí

En reconeixement pel servei públic i el coratge en la denúncia de l’anomalia democràtica que signifiquen els Centres d’Internament d’Estrangers, monstres nascuts de la raó política. Un documental dirigit per Xavier Montanyà i Antonio Cortés, que explora la realitat d’aquests centres i el seu funcionament a través de les històries d’alguns dels interns del CIE de la Zona Franca de Barcelona. El reportatge aprofundeix d’una manera rigorosa i compromesa en una realitat punyent que sovint s’ignora o s’obvia, i denuncia irregularitats com la privació de llibertat per falta administrativa, la violència física, les deficiències mèdiques, l’opacitat i la manca d’informació a familiars i periodistes.