
19 oct. 2020 La vida es sueño, primer Clàssic per a criatures a la Sala online del Lliure
La dramaturga Lucía Miranda i l'artista visual Javier Burgos adapten l'obra de Calderón de la Barca per a nens i nenes a partir de 7 anys
Redacció.- El cicle Clàssics per a criatures torna al Teatre Lliure el divendres 23 d’octubre amb l’adaptació de La vida es sueño de Calderón de la Barca, un dels escriptors teatrals emblemàtics del Segle d’Or espanyol.
La dramaturga Lucía Miranda n’ha fet una versió divertida i feminista per a nens i nenes a partir de 7 anys que parla de la llibertat, la desigualtat de gènere i la capacitat que tenim de canviar la nostra vida. El món analògic i el digital es troben en l’animació que n’ha fet l’artista visual Javier Burgos, que ha treballat els personatges i les escenografies amb paper i cartró per després traduir-les al format digital.
Aquesta nova versió de La vida es sueño està concebuda com un enigma que els espectadors, en el paper de detectius, hauran de resoldre. “M’interessa fomentar el seu pensament crític, llançar-los preguntes”, explica Miranda.
A més de convertir la descoberta de les escenes que se succeiran en un joc, la proposta té altres sorpreses. D’una banda, el personatge de Segismundo cedeix tot el protagonisme a Rosaura, el personatge femení. De l’altra, la veu narradora de la història és l’actriu Muntsa Alcañiz, que interpreta una àvia republicana, feminista i de tornada de tot que ensenya als seus nets, i a qualsevol net, a muntar l’obra de Calderón amb el que trobin.
I és que la proposta visual de La vida es sueño està pensada perquè les famílies puguin construir uns titelles amb no-res i muntar la seva pròpia versió del clàssic. “Ha estat motivador pensar: ho farem a casa, vosaltres també podeu fer-ho!”, explica Burgos, alhora que admet el repte que ha significat “generar amb coses molt senzilles una història molt complicada”.
La vida es sueño, que es podrà veure a la Sala online del Lliure durant tota la temporada, forma part del cicle Clàssics per a criatures que va impulsar el teatre durant el període de confinament per la pandèmia del coronavirus. Amb la voluntat de trobar noves maneres d’explicar els clàssics universals als infants, aquesta tardor també es podran veure Un enemic del poble i Faust, que se sumen a les adaptacions ja estrenades de La casa de Bernarda Alba, Terra baixa, Antígona i El rei Lear.