
06 set. 2022 La XXIena Gala Catalunya Aixeca el Teló celebra els 30 anys d’ADETCA
Encaren la temporada 2022-2023 posant l’accent en el públic i amb nous objectius de recuperació de les arts escèniques a Catalunya
Redacció.- El Gran Teatre del Liceu ha acollit la XXIena edició de la gala “Catalunya aixeca el teló”, organitzada per L’ADETCA (Associació d’Empreses Productores de Teatre) i els Teatres Públics de Barcelona, la qual ha donat el tret de sortida a l’inici de la temporada teatral 2022-2023 amb un objectiu clar: recuperar el públic perdut durant els darrers dos anys.
La Gala
L’accés del públic al Gran Teatre del Liceu ha estat amenitzat per l’Always Drinking Marching Band que ha sortit a les Rambles per acompanyar de forma animada al públic convidat a la gala així com als vianants que observaven des del centre de les Rambles.
La gala ha estat un viatge per la banda sonora dels 30 anys d’història d’ADETCA, amb 60 músics dalt l’escenari i més de 120 actors i actrius, que ens faran viatjar a través dels fragments dels musicals que han marcat l’escena catalana durant aquestes tres dècades. L’esdeveniment pretén ser una festa per al sector i per a les institucions que l’han acompanyat, així com un espai de reconeixement de la feina feta durant aquests anys i l’inici del retrobament amb els espectadors.
A partir del fil conductor de la banda sonora dels 30 anys d’ADETCA, la gala compta amb la direcció artística de Joan Maria Segura, la direcció musical de Joan Vives i Xavier Mestres i el guió de Ferran González. Tot i la nombrosa participació d’actrius i actors que han omplert les platees dels teatres aquests 30 anys (uns 50 artistes), el protagonisme de la gala ha recaigut en Mercè Comes, Júlia Bonjoch i Martina Garcia, que han representat a l’ADETCA en les seves diferents edats i que ha servit per mostrar les fites aconseguides per l’entitat.
Mercè Comes, l’ADETCA dels 30 anys, ha obert la gala fent referències al sector amb humor. L’ADETCA jove, representada per l’actriu Júlia Bonjonch ha agafat el fil a mitja gala i Martina Garcia, l’ADETCA nena, s’ha encarregat del final de la gala fent una al·legoria al fet que tot i tenir 30 anys, encara hi ha un gran futur per continuar treballant pel sector, pel teatre i per la cultura.
Acompanyant a les tres actrius que han representat “ADETCA” han participat en el muntatge els següents actors i actrius (ordenats per ordre d’aparició): Annabel Totusaus, Mone, Roser Batalla, Teresa Vallicrosa, Albert Mora, Pep Molina, Xavi Fernández, Òscar Mas, companyia de Golfus de Roma, Diana Roig, Xavi Duch, Rubén Yuste, Ivan Labanda, Companyia de Coco Comín, Maria José Peris, companyia de Rent, Sergi Albert, Sylvia Parejo, companyia de Tresca i la Verdesca, companyia de La Trepa, Elena Gadel, Mario Gas, Vicky Peña, Joan Crosas, companyia de Sweeney Todd, companyia de La Cubana (Alexandra González, Montse Amat, Núria Benet, Meritxell Duró, Annabel Totusaus, Oriol Burés, Víctor Gómez, Toni Sans, Xavi Tena, Roelkis Bueno, Miquel Arnau, David Bonilla), Joan Vázquez, Isa Soriano, Pep Cruz, companyia d’Egos Teatre, companyia d’Els Pirates, companyia de La Barni, companyia de Pegados, Jordi Vidal, Jordi Cornudella, Lloll Bertran, Daniel Anglès, Marta Ribera, Àngels Gonyalons, Carlos Gramaje, entre d’altres.
La gala ha comptat amb una orquestra en directe, l’ORIGINAL SOUNDTRACK ORQUESTRA (OSTO), formada per alumnes recentment titulats a l’ESMUC (60 instruments i un cor de veu format per 20 persones) gràcies a un acord amb l’ESMUC.
Menció Honorífica Premis Catalunya Teatre 2022
En el decurs de la gala al Gran Teatre del Liceu (21h / TV3 a les 22h) s’ha lliurat la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre, una iniciativa de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya que es va crear el 2018 amb la finalitat de reconèixer anualment a persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques.
Enguany aquest guardó s’ha entregat a Toni Albaladejo, cofundador d’ADETCA, membre des dels inicis de l’entitat i professional amb un llarg recorregut en el món de les arts escèniques, tant en l’àmbit de la producció i la distribució com en la gestió de sales de teatre.
Un balanç amb reptes i objectius de recuperació
La temporada 2021-2022 ha estat marcada per la recuperació de la normalitat tant per a sales i teatres, productores, companyies, com per tots els professionals del sector de tota Catalunya, amb una clara línia ascendent de recuperació del nombre d’espectadors, de funcions i de recaptació.
Amb la voluntat de seguir millorant, amb reptes al davant i objectius de recuperació, la comparativa que ha explicat Isabel Vidal, presidenta d’ADETCA, durant la roda de premsa que s’ha celebrat aquest matí a El Molino, s’ha dut a terme amb les dades de la temporada 2018-2019, i no només amb les de 2020-2021, que seria la seva fórmula més natural.
En la passada temporada s’han programat un total de 1.101 espectacles (que han realitzat 12.772 funcions) i la xifra d’espectadors ha arribat a 2.376.935 (dels quals 2.172.583 espectadors de pagament), arribant a una recaptació de 66.474.959€. Amb una ocupació del 54%, la temporada 2021-2022 es queda 6 punts per sota de l’ocupació assolida el 2018-2019.
Tot i això, la presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, ha volgut ressaltar en la seva intervenció d’aquest matí, que arribar a superar els 2 milions d’espectadors venint d’una caiguda d’1 milió en la temporada anterior 2020-2021, era un objectiu somniat per tot el sector.
En comparació amb la temporada 2018-2019, s’han programat 17 espectacles més (362 funcions més en total). Tot i que el nombre d’espectadors de pagament ha disminuït en 147.000 persones, un 6,3% menys en aquesta darrera temporada, la recaptació ha augmentat en 1.911.000€, un 3% més respecte 2018-2019.
En el balanç de dades [document adjunt a la nota de premsa] s’ha ressaltat que les 798 produccions catalanes han representat el 72% de les produccions exhibides; el 59% (645) han estat d’autors catalans (18% – 201 resta de l’estat i 23% – 255 estrangeres); i el català s’ha representat en el 43% de les produccions (478), amb un 24% el castellà (266). Per part dels espectadors, el 42% han vist obres en català i el 38% en castellà.
El millor mes teatral ha tornat a ser el de desembre amb 275.291 espectadors. I dels espectacles més vistos (tenint en compte els espectadors de pagament) han estat els musicals Cantando bajo la lluvia i Billy Elliot, el musical, seguits per Adeu Arturo, Improshow i Fama, el musical.
Objectius de la propera temporada
Davant d’aquestes xifres, Isabel Vidal, ha reiterat que “aspirem a recuperar les dades prèvies a la crisi i per aquest motiu parlem d’aconseguir en aquesta temporada que iniciem, com a mínim, aquests 147.000 espectadors de pagament i tornar als 2,5 milions. Estem superant entre tots un cop molt dur, que ha estat general i que ens ha deixat molt tocats però resistint, gràcies a la nostra capacitat de continuar oferint qualitat, talent i varietat, però també en gran mesura als ajuts que ens van arribar de les administracions i als missatges generals enviats des dels mitjans de comunicació per accelerar la recuperació. Sempre estarem agraïts a uns i altres.”
Vidal ha continuat la seva intervenció manifestant que “estem en una situació complexa i complicada i que haurem de superar una nova temporada trufada de vents adversos. Però estem en recuperació, no en davallada. Les dades així ho indiquen. I haurem de continuar esforçant-nos en enviar missatges correctes. Ni victimistes ni eufòrics. Realistes. I sobretot, ser capaços d’engrescar el públic.”
Per tant, per segona temporada consecutiva l’objectiu prioritari de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya és recuperar públic.
Aprenentatges i reivindicacions
Després de dues temporades marcades per un sector absolutament tocat per la pandèmia, les darreres edicions de ‘Catalunya Aixeca el Teló’ tenien objectius d’obertura, de tornar a omplir de teatre les sales, de donar feina de nou a artistes, autors i equips de productores i companyies i reivindicar la cultura com a bé essencial. La temporada 2021-2022 volia aconseguir els aforaments complets; ajuda en les polítiques al consum i al treball de públics; i afrontar un debat profund del sector amb l’Administració per posar en marxa el tan necessari Pla Integral de les Arts Escèniques dotat pressupostàriament per poder fer-lo efectiu.
Ara, superades les reivindicacions pròpies d’una etapa de pandèmia, les demandes públiques que fa ADETCA i que ha transmès Isabel Vidal durant la roda de premsa, han estat breus però contundents: en primer lloc, arribar al 2% de pressupost el més aviat possible, per tal que el Pla Integral de Teatre es pugui desenvolupar correctament i per tal que el sistema cultural català recuperi el seu pols; i en segon lloc, però no menys important, la petició d’una clara i decidida política de públics teatrals i culturals a tota Catalunya. Com ha dit la presidenta d’ADETCA: “Posem ja les bases amb l’educació i la presència de la cultura als mitjans de comunicació.”
Isabel Vidal ha declarat també que cal potenciar les virtuts del sistema teatral que té Catalunya, creat amb molt esforç des de fa tants anys, i millorar-lo amb generositat i amplitud de mires, per tal d’adaptar-se a un futur tan complex com interessant de viure, on caldrà estar atents als canvis en els hàbits de consum, en part generats per les noves tecnologies.
Per tal d’aconseguir viure en una societat que avanci i que sigui inclusiva, crítica, sensible, sostenible i constructiva, caldrà desenvolupar l’activitat a les arts escèniques al màxim nivell de qualitat i de consciència social de la importància del teatre i de la cultura.