
09 gen. 2018 El laboratori de teatre jove ELS MALNASCUTS presenta una obra sense actors basant-se en La casa de Bernarda Alba
De l’11 al 14 de gener el laboratori de creació jove de la Sala Beckett buscarà descobrir els límits expressius de l’aparell teatral basant-se en l'obra de Lorca
Redacció.- Una obra sense actors. A partir de ‘La casa de Bernarda Alba’ és la proposta de la 7a edició del laboratori de teatre jove ELS MALNASCUTS i planteja com es dirigeix un text únicament amb els elements escènics, és a dir, prescindint del text i dels actors.
La companyia formada per a aquesta empresa, en aquesta edició dirigida per Paula Errando Mariscal, ha treballat sota aquesta premissa amb la intenció de trobar una definició de l’espai, la llum i l’ambient sonor que respongui a una mirada dramatúrgica. Han posat tots els seus coneixements al servei de l’artefacte escènic i en el procés d’anàlisi, recerca i experimentació descobrint respostes desconegudes en un inici per a la hipòtesi plantejada.
Una obra sense actors és l’experiència escènica d’una obra teatral, deslliurada del text i dels actors, on el públic veurà una obra de teatre, però aquesta s’explicarà des de l’espai escènic i no des de la interpretació i el diàleg. A excepció d’un parell de llicències artístiques, és una versió de La casa de Bernarda Alba, únicament amb la llum, el so, alguns objectes i l’espai. Aquí els protagonistes no són Bernarda o Adela, sinó un bodegó, unes cadires o unes teles. La combinació dels objectes en un espai determinat, il·luminats d’una determinada manera, són el mitjà per explicar aquesta història de Lorca.
A l’obra l’espai canvia constantment, generant noves imatges i l’equip de ELS MALNASCUTS és l’encarregat de fer viatjar els objectes per a generar les diferents imatges que configuren l’obra.
Enfocat com si fos una traducció, el projecte busca reproduir Lorca a un altre llenguatge, permetent que el públic que conegui l’obra pugui ser còmplice de l’exercici d’estil, i alhora tothom pugui gaudir-lo. La proposta convida el públic a endinsar-se en un viatge a través de les imatges, on els paisatges en tres dimensions cobren vida, on la subtilesa i l’espera reivindiquen el seu espai, on es poden rescatar referències pictòriques (Caravaggio), escèniques (Robert Wilson o Philip Genty) o instal·latives (James Turell), i on els actors cedeixen el protagonisme a les cadires, als llençols o a la llum.
ELS MALNASCUTS
ELS MALNASCUTS és el laboratori de creació jove de la Sala Beckett, per tal que la gent de 16 a 30 anys, professional i no professional, pugui experimentar en qualsevol àmbit de les arts escèniques. El seu objectiu és ampliar els marcs sobre els quals estem acostumats a treballar, generar un espai de risc i descoberta de noves possibilitats d’expressió.
Els espectacles d’ELS MALNASCUTS es generen a partir d’una convocatòria oberta de la qual en sorgeix un grup. Aquest conforma l’equip artístic de l’espectacle que es crearà de manera conjunta. Després d’uns mesos d’assaig, es fa una mostra del resultat de l’experimentació.
ELS MALNASCUTS, de Pablo Macho Otero i direcció de Txiki Blasi; Collectivus, de Marta Aguilar; 35m², de Pedro Morales i Rafa Rodríguez; Captius, de Jordi Manau i Laura Cabello, LIKE SI LLORAS (o tant de bo els meus somnis es fessin realitat), de Xavi Gamito, Elena Martín i Anna Serrano i BERESHIT de Xisi Sofia Ye Chen són els espectacles que sorgits de les edicions del laboratori.
Paula Errando Mariscal
Paula Errando Mariscal, 1983. Diplomada en Art dramàtic al 2005 i en Humanitats al 2014, inicia la seva carrera com a actriu participant a la pel·lícula Teresa, el cuerpo de Cristo de Ray Loriga (2006) i l’any següent protagonitzant El sí de las niñas de L. F. Moratín. Fetes aquestes incursions en el món de la interpretació, Errando s’interessa per la direcció teatral i treballa a les ordres de Carles Alfaro com ajudant de direcció des de 2006 fins al 2013 en cinc muntatges (El Portero al Teatro de la Abadía, Tío Vania al CDN, Traïció al Teatre Lliure, José K estrenada a la Sala Planeta i L’Estranger al Teatre Lliure) i al 2014 realitza l’ajudantia de direcció de Las dos bandoleras dirigida per Carme Portaceli al Teatro Pavón. Just en el moment en què pretenia donar el salt a la direcció, un projecte familiar anomenat Palo Alto Market es creua en el seu camí i decideix sumar-s’hi; actualment dirigeix el departament de patrocinis i la programació cultural.