L'Acadèmia Catalana de la Música envia una carta al President Torra en relació a l'impacte que la comunicació de les noves mesures ha tingut en el sector

De la manera que s'ha comunicat ha generat un allau de cancel·lacions d'activitats

Redacció.- L’Acadèmia Catalana de la Música ha decidit enviar una carta al president de la Generalitat com a reacció als impactes de les noves mesures preses, la confusa comunicació de les quals ha generat un allau de cancel·lacions d’activitats que fan que el sector musical surti encara més perjudicat.
Molt Honorable President Torra,
Ens podem imaginar el difícil que deu ser gestionar la pandèmia i articular totes les mesures per frenar-ne l’expansió. Malauradament, les declaracions seves i dels membres de Govern a la darrera roda de premsa sumades a la incomprensible manca de concreció al DOGC publicat el 25 d’agost, estan produint una allau de cancel·lacions d’activitats que fan que el nostre sector en surti greument perjudicat.
A aquest fet es suma que fa uns dies, les prohibicions i restriccions envers l’oci nocturn ja van provocar el tancament i suspensió d’un munt de concerts, activitats culturals i actes de festes majors que ben poc tenen a veure amb aquest tipus d’oci i es duien a terme sota l’estricte compliment de la normativa sanitària vigent.
Deu ser poc el valor que en aquest país té la cultura, ja que quan s’han de prendre mesures per combatre qualsevol conducta irresponsable o incívica, els actes culturals sempre en surten penalitzats.
En aquests moments, si hi ha un sector que està complint amb tot el rigor i responsabilitat els màxims protocols de seguretat és el sector cultural. A hores d’ara, no hi ha cap constància de què s’hagi produït ni un sol rebrot ni contagi en cap d’aquests actes.
Molt Honorable President, ha d’entendre que si el Govern fa una roda de premsa i no es contesta clarament als mitjans que li pregunten sobre com afecten els concerts i activitats culturals les noves mesures, s’està sembrant el caos i el desconcert al sector cultural. Per a més estupefacció, les mesures anunciades al DOGC del 25 d’agost on s’especifica que sí que es permeten actes culturals només fan referència als municipis de Granollers, Canovelles i Les Franqueses del Vallès. Com comprendrà, la situació ens resulta incomprensible i inadmissible.
A més, es dóna el cas que per una banda, la Consellera de Cultura recentment aplaudeix i felicita els organitzadors d’actes culturals segurs, i per altra banda des de la Secretaria de Salut Pública es desaconsella l’organització d’aquests actes segurs mitjançant comunicats interns als ajuntaments.
 
Per això li demanem:
•  Que hi hagi una rectificació pública que garanteixi la seguretat jurídica per a l’activitat cultural a través de mesures clares, evitant ambigüitats i incerteses, comunicant-les adequadament al públic per evitar desinformació i la generació de cancel·lacions que es podrien evitar.
•  Que els membres del Govern s’esforcin a explicar que els actes culturals es poden dur amb normalitat, sempre que es respectin les mesures de seguretat que s’indiquin en cada cas d’acord amb les mesures adoptades per combatre l’expansió de la pandèmia.
•  Que es reconegui l’esforç dels diferents actors del sector de la cultura per continuar amb la seva activitat i que es posi en valor la contribució de la cultura al benestar de la societat en un moment tant difícil.
 
No volem acabar sense exposar que la situació global de la música i la cultura exigeix, sense cap mena de dubte, un pla de rescat i viabilitat d’un sector que està en perill imminent de desaparició. És per això que tal i com hem fet des del primer moment, ens posem a la disposició del Govern i li volem sol·licitar una reunió amb caràcter d’urgència per tractar aquests assumptes.
Rebi una cordial salutació,
Gerard Quintana
President de l’Acadèmia Catalana de la Múisca
Barcelona, 26 d’agost.