L’Acadèmia Catalana de la Música lliura els Premis Alícia 2022 en el Dia de la Música

El duet compost per Maria Arnal i Marcel Bagès ha estat el grup més guardonat

Redacció.- Els Premis Alícia 2022 s’han celebrat aquesta nit coincidint amb el Dia de la Música, a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona. Els Premis s’entreguen anualment a aquells projectes o propostes que destaquen per la seva excel·lència i fomenten els valors creatius, artístics, culturals i socials de la música. Els finalistes i guanyadors dels premis són escollits pels acadèmics i les 44 entitats que conformen l’Acadèmia Catalana de la Música mitjançant una sèrie de votacions.

La gala de lliurament dels premis ha comptat amb les actuacions de l’Orquesta Fierluche en homenatge a Pau Riba, i Rita Payés, l’artista guardonada amb el Premi Alicia 2021 al Talent Emergent.

A banda dels premis i per a celebrar el Dia Internacional de la Música, l’acte també ha comptat amb la ‘Invitació a la Música’ que cada any convida a un creador o creadora d’una altra disciplina artística o professional a reflexionar i explicar la seva relació amb la música i enguany s’ha convidat al fotògraf Francesc Fàbregas. El guardó dels Premis Alícia és una obra original de l’escultora i il·lustradora Carme Solé i Vendrell.

 

PREMI ALÍCIA 2022 A LA TRAJECTÒRIA: PAU RIBA
Reconeix la trajectòria musical o professional d’una persona, projecte o entitat

L’Acadèmia Catalana de la Música ha decidit atorgar el Premi Alícia 2022 a la Trajectòria al músic, poeta i escriptor Pau Riba, per la seva llarga i destacadíssima trajectòria musical i artística, per la seva central, transversal i atemporal influència en la música i la cultura popular catalanes i per haver-se convertit en un dels referents més rellevants del nostre país en l’àmbit de la creació.

L’Acadèmia vol destacar que la decisió d’atorgar aquest premi a en Pau Riba va ser anterior al seu traspàs. Per tant és un reconeixement a una trajectòria, una influència i una activitat presents, tal i com demostra la publicació durant aquest proper mes de juny del disc “Segona Florada” (U98 Music, 2022), de Pau Riba amb l’Orquestra Fireluche.

PREMI ALÍCIA 2022 A L’AUTORIA
Reconeix l’autoria o composició d’una obra musical de qualsevol estil o gènere

  • Hèctor Parra i Arnau Pons per l’obra “Constellations”. El compositor Héctor Parra i el poeta Arnau Pons han donat vida a un cicle poètic i musical inspirat en la cèlebre sèrie de pintures de Joan Miró titulada “Constelacions”.

PREMI ALÍCIA 2022 A LA INTERPRETACIÓ
Reconeix l’expressivitat, l’emoció o l’excel·lència d’un o una intèrpret, d’una interpretació o creació musical individual o col·lectiva

  • Maria Arnal i Marcel Bagès. Aquest duet és ara mateix un dels millors exemples de tot el panorama musical que planteja la unió entre tradició i avantguarda. Durant el 2021, la parella artística ha presentat el seu disc “Clamor”, composat per 11 cançons que combinen el pop electrònic amb els sons més tradicionals.

PREMI ALÍCIA 2022 A LA INTER-DISCIPLINA
Reconeix la interacció de la música d’un artista o projecte amb altres disciplines artístiques o de creació

  • FAM, de Les Impuxibles, María Velasco i Judit Colomer. En aquesta obra que combina música i dansa, les intèrprets de FAM es presenten com arxius vivents. Elles mateixes han exposat que el que volen es convidar al seu públic a preguntar-se de quina manera ens relacionem amb nosaltres mateixes a través de l’autoestima. Tot a partir de la premissa de Georfes Canguilhem, “totes les formes de vida són monstres normalitzats”.

PREMI ALÍCIA 2022 AL TALENT EMERGENT
Reconeix aquell o aquella artista o formació musical revelació de qualsevol estil o gènere musical

  • Tarta Relena. Aquest duet composat per Marta Torrella i Helena Ros va publicar l’any 2021 el seu primer disc, “Fiat Lux”. Aquesta producció musical intenta allunyar-se dels sons orgànics per introduir-se a les distorsions i a la música electrònica.

PREMI ALÍCIA 2022 A LA PRODUCCIÓ DISCOGRÀFICA
Reconeix un treball o producció discogràfica

  • “Clamor”, de Maria Arnal i Marcel Bagès (Fina Estampa). Fina Estampa Produccions és l’oficina de producció i management de Maria Arnal i Marcel Bagés amb el que els artistes han presentat el seu darrer àlbum “Clamor”, editat tant en format físic (CD i vinil) com en digital.

PREMI ALÍCIA 2022 AL DIRECTE
Reconeix una creació i/o desenvolupament d’un concert, experiència de directe o espectacle musical

  • Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, per “Trencadís”. Trencadís és el primer disc de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, un projecte de joves creadors i intèrprets dirigits per Daniel López, Anna Ferrer com a cantant solista i més de trenta músics. L’àlbum està composat per dotze poemes musicats de diferents poetes i poetesses catalans com Josep Pedrals o Clara Fiol.

PREMI ALÍCIA 2022 AL PROJECTE SOCIAL
Reconeix aquelles persones o entitats per la seva tasca en l’àmbit de la música comunitària i el desenvolupament del vessant social de la música

  • Càntut. Projecte de recerca i difusió del patrimoni musical de transmissió oral. Aquest projecte creat l’any 2012 te com a fil conductor la idea de recollir i difondre el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines. A més, cada any preparen un festival a Cassà de la Selva amb l’objectiu de fer arribar al públic aquests repertoris que enllacen tradició oral i actualitat.

PREMI ALÍCIA 2022 AL PROJECTE EDUCATIU
Reconeix el projecte educatiu d’aquelles persones, entitats o projectes en l’àmbit de la pedagogia, la formació o l’educació musical

  • Cantània, de L’Auditori de Barcelona. Activitat coral oberta i participativa per a escolars de cicle mitjà i superior de primària de Catalunya. Aquest projecte compleix aquest any 2022 els 34 anys d’existència. En aquesta activitat els nens i nenes de les diferents escoles de Catalunya preparen una obra musical encarregada i composada especialment per aquest espectacle.

PREMI ALÍCIA 2022 A LA INTERNACIONALITZACIÓ
Reconeix el desenvolupament, experiència o trajectòria internacional d’un o una artista o d’un projecte

  • Rosalía. Rosalia Vila Tobella és actualment l’artista catalana amb més projecció internacional. Va ser guardonada amb dos premis Grammy Latinos per “Malamente” i cinc pel seu segon àlbum “El mal querer”, premis que la van convertir en l’artista amb més Grammys de tot l’estat espanyol. A més, a partir del seu últim disc “Motomami”, en el qual conflueixen diferents estils com el flamenc, el reggaeton, el pop i el trap, la cantant s’ha posicionat al capdavant de totes les llistes mundials com un dels millors discos de l’any.

PREMI ALÍCIA 2022 AL PERIODISME MUSICAL
Reconeix a una persona o projecte per la seva tasca periodística en el marc de l’activitat musical

  • Efecte Collins, programa de TVE Catalunya. Es tracta d’un programa compost de 13 episodis que tenen la música com a tema principal. Són episodis de trenta minuts on artistes catalans o vinculats al territori català actuen en directe. També acompanyen l’actuació de petits documentals i xerrades amb els artistes protagonistes.