
16 set. 2017 L’Acadèmia Catalana de la Música anuncia la celebració del seu primer Fòrum
Serà la primera activitat pública que organitza l’Acadèmia i tindrà lloc el dijous 23 de novembre a Barcelona
Redacció.- L’Acadèmia Catalana de la Música és un del projectes més ambiciosos del sector de la música a Catalunya. D’ençà la seva fundació, l’Acadèmia ha anat articulant-se com a entitat que ha d’aplegar tot el sector de la música a Catalunya: músics amateurs i professionals de tots els gèneres, representants de la indústria ja siguin promotores, festivals, discogràfiques, representants i mànagers, entitats de gestió, sales de música en viu, així com centres d’ensenyament musical públics i privats, estudis de gravació, crítics musicals i un llarg etcètera de professions i professionals vinculats a la música.
L’Acadèmia vol posar en valor la música produïda a Catalunya, el seu patrimoni musical i la seva internacionalització; i promocionar l’activitat creadora, acadèmica, industrial i auxiliar dels seus professionals. També es crea amb l’objectiu de garantir l’accés a la música de tots els ciutadans i esdevenir interlocutor principal amb les institucions i administracions per incidir de manera activa en les polítiques laborals, socials i culturals que afecten el sector de la música, els seus treballadors i practicants.
L’impuls inicial el van donar professionals de l’escena musical catalana com Gerard Quintana, Max Sunyer, Eduard Iniesta, Carles Vidal, Manel Camp, Santi Arisa, Pep Picas, Domènec Martínez, Miquel Àngel Pascual, Laura Simó, Toti Soler, Joan Vinyals, Joan Albert Amargós, Giuseppe Costa i Francesc Borrull.
El novembre de 2016, i com a resultat dels treballs iniciats en el Pla Integral de la Música a Catalunya que engega el Departament de Cultura de la Generalitat i que reconeix la necessitat de consolidar el projecte de l’Acadèmia, la junta fundacional deixa pas a una nova junta tècnica a la qual s’incorporen professionals com Jordi Gratacós (ARC), Eva Faustino i Oriol Orfila (APECAT), Jordi Novell (Enderrock), Lluis Torrents i Carme Zapata (ASSAC), Lluis Rodríguez (ACIMC) Gemma Plans, Dick Them i Mario Rossy (AMJM) i Miquel Cuenca (Joventuts Musicals), tots plegats amb la presidència d’en Gerard Quintana. A l’abril de 2017 s’incorpora en Manel Montañés que assumeix la gerència, s’aproven nous estatuts i es decideix la celebració del Fòrum de l’Acadèmia Catalana de la Música.
El Fòrum de l’Acadèmia serà la primera activitat de caràcter públic que organitza l’Acadèmia Catalana de la Música i tindrà lloc el dijous 23 de novembre al Centre de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona.
El Fòrum, que neix amb la voluntat de celebrar-se de manera anual, vol abordar diferents elements que conformen la cadena de valor de la música: educació musical i formació, creació, producció i exhibició, mercats i desenvolupament de públics per a la música.
Vol propiciar el networking i generar un espai de trobada per a generar sinergies, compartir experiències i problemàtiques i propiciar la creació de projectes conjunts.
També vol esdevenir un marc de formació i contrast d’experiències a través de les diferents conferències impartides per diferents experts nacionals i internacionals per eixamplar horitzons i entrar en relació amb altres entitats i experiències d’arreu.
I finalment, donar projecció i visibilitat a l’Acadèmia, cap al propi sector però també cap a les institucions i la ciutadania, per tal que la seva activitat i valors transcendeixin al conjunt de la societat.
Aquest primer Fòrum acollirà sessions de debat, conferències i un concert que clourà l’acte. Aquest concert estarà dirigit per l’artista multidiscipinari Xavi Lloses, i reconeixerà els músics fundadors de l’Acadèmia i el patrimoni musical d’Ona Laietana. Es preveu que en futures edicions la cloenda del Fòrum inclogui l’atorgament dels Premis de l’Acadèmia Catalana de la Música.
El Fòrum acollirà la presentació i sessió de debat ‘Educar musicalment en l’excel·lència’. S’iniciarà amb una xerrada sobre el UK National Plan a càrrec d’un expert de l’Arts England Council; i comptarà amb la participació de responsables de centres d’ensenyament musical a Catalunya (Associació Catalana d’Escoles de Música-ACEM, ESMUC, Conservatori del Liceu, Taller de Músics, entre d’altres) i altres del món professional (ACIMC-Intèrprets de Música Clàsica, ASSAC- Sales de Concerts, ACOP-Orquestre Professionals, FCEC-Entitats Corals, Les Cases de la Música…).
I també acollirà una sessió sobre ‘La música i el món municipal: mercat, valors culturals i gratuïtat’ amb l’objectiu de realitzar una reflexió conjunta sobre les polítiques municipals a l’entorn de la música al nostre país, confrontant la perspectiva dels municipis, amb les opinions de músics professionals, promotors, mànagers i representants artístics.