L’acció de conscienciació mediambiental «Let’s Clean Europe» recull prop de 150 kg de residus dels Aiguamolls de l’Empordà

Redacció.- Divendres 7 d’octubre, uns cent trenta alumnes de 4t d’ESO de Castelló van recollir més de 142 kg de deixalles, una quarta part de les quals eren envasos de plàstic, a la zona de la reserva integral de les Llaunes, a la platja de Can Comes de Castelló d’Empúries. Aquesta va ser una de les principals accions de la campanya Let’s Clean Europe, que ha comptat amb accions similars a les Illes Balears i a la regió Occitània. A l’acció de recollida de residus hi van assistir el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur qui va assenyalar que “la simple acció de llençar un plàstic acaba generant una problemàtica més extensa perquè el trobem a la sorra, però els animals l’acaben ingerint i s’integra a la cadena tròfica. Qualsevol residu acaba en un lloc molt diferent d’on s’ha llençat, a vegades a la platja i a vegades als rius o al mar. Evitar-ne el llançament és molt important per evitar contaminar el nostre medi”. També hi van ser el director del Parc Natural dels Aiguamolls, Sergi Romero i la responsable de Comunicació de l’Euroregió Mediterrània, Maïna Gautier, entre altres autoritats.

Let’s Clean Europe és una Jornada euroregional de recollida de residus dins del programa europeu Netegem Europa. L’objectiu de la segona edició d’aquesta campanya, promoguda per l’Euroregió Pirineus Mediterrània, és conscienciar sobre la contaminació de plàstics dels nostres espais marítims, concretament als més joves de la importància d’una bona gestió d’aquests residus.

Aquestes accions de neteja d’espais naturals tenen una relació directa amb l’acte de la jornada internacional «Salvem la Mediterrània» que es va celebrar el passat 29 de setembre a Montpeller, impulsada per l’Euroregió Pirineus Mediterrània. El principal acord d’aquesta trobada transfronterera va ser el de la creació d’un observatori comú per fer front a la contaminació marina pels plàstics, a més de la futura organització d’un fòrum internacional del Mediterrani que inclogui tota la Unió Europea.

L’Euroregió Pirineus Mediterrània, és una organització de cooperació política, entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió Occitània, que vol crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la integració social, mediambiental, cultural i econòmica d’aquest territori europeu.

(Fotografia: Joves recollint plàstics. | ACN)