L'ACN, l'Ara, l'ACPG, ACPC i l'APPEC i Toni Clapés entre els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació

Els guardons es lliuraran el 21 de novembre en un acte al Palau de la Generalitat

S’han donat a conèixer els guanyadors de la 13a edició dels Premis Nacionals de Comunicació: són Toni Clapés (en la categoria de ràdio); El gran dictat (televisió); Ara.cat (digital); Agència Catalana de Notícies (mitjà de proximitat); les associacions ACPG, ACPC i APPEC (premsa), i Miquel Sambola (publicitat). A més, s’ha atorgat una Menció d’Honor al grup Teletaxi, en motiu del seu 30è aniversari. Els guardons es lliuraran el 21 de novembre en un acte al Palau de la Generalitat.
Després que el 2012 no es concedissin els Premis Nacionals de Comunicació, enguany es presenten amb tres novetats: passen a ser de caràcter honorífic i deixen de tenir una dotació econòmica; s’ha eliminat la categoria de telecomunicacions, i s’ha canviat la denominació de Premi Nacional d’Internet per la de Premi Nacional de Mitjans d’arrel digital.
El jurat ha distingit Toni Clapés amb el Premi Nacional de Comunicació en la categoria radiofònica per “la seva llarga trajectòria periodística en el món de la ràdio a Catalunya i amb programes líders d’audiència, primer a Catalunya Ràdio i després a RaC1”.
En televisió, ha premiat El gran dictat de TV3, presentat per Òscar Dalmau, per “distingir l’èxit d’un programa d’entreteniment, però a l’hora pedagògic, adaptat a un públic familiar que desenvolupa una tasca molt important en favor de la llengua catalana”.
En la rebatejada modalitat de mitjà d’arrel digital, el guardó ha estat per l’Ara.cat: “Tot i la joventut d’aquest mitjà, s’ha destacat l’aposta decidida per una redacció abocada de manera integrada a la producció de continguts digitals que l’han portat al lideratge en aquest àmbit”, destaca el veredicte.
Pel que fa a la categoria de mitjà de proximitat, el jurat ha guardonat l’ACN, de la qual assegura que és “l’agència de referència en la provisió de continguts als mitjans catalans, però en especial als de proximitat”, i destaca que “presta un servei essencial per afavorir la qualitat en els continguts i garanteix la visibilitat de tot el territori des del punt de vista informatiu”.
En la modalitat de premsa, enguany s’ha atorgat de manera conjunta a tres entitats: l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG), l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), de les quals diu que són “referents en l’àmbit de l’associacionisme en el terreny dels mitjans”. A més es remarca que actualment es troben en un procés de creació d’una federació “per treballar conjuntament en la defensa dels interessos dels creadors de continguts informatius catalans amb més força i amb major representativitat”.
Pel que fa al Premi Nacional de Comunicació en la categoria de publicitat, en aquesta edició ha estat per Miquel Sambola, distingit per la seva “llarguíssima trajectòria” en aquest àmbit.
Finalment, el jurat ha volgut atorgar una Menció d’Honor al grup Teletaxi, i “en especial” al seu fundador, Justo Molinero, coincidint amb el 30è aniversari de la seva posada en marxa. El veredicte destaca que es tracta d’un grup de ràdio i televisió que després de tres dècades “continua comptant amb la fidelitat d’una nombrosíssima audiència que valora l’entusiasme i l’estil propi i diferenciat impulsat per Justo Molinero”.