L’alta cuina catalana es cita a la Vall de Núria amb motiu de la 4a edició del GastroPirineus

Carme Ruscalleda, Carles Gaig, Benvingut Aligué, Jeroni Castell, Pere Planagumà i Núria Bonet són rebuts per reconeguts cuiners del territori

Redacció.- GastroPirineus 2019 es celebra enguany a la Vall de Núria, continuant amb la seva itinerància per les comarques del Pirineu. Les Jornades han començat diumenge vespre amb un sopar entre professionals dels fogons catalans que s’han trobat a Núria amb els seus col·legues del territori, els quals els hi han donat la benvinguda amb un veritable festí gastronòmic.
L’àpat ha estat elaborat pels restaurants membres dels tres col·lectius de cuina  del territori: Els Fogons de la Vall de Ribes, Les Cuines de la Vall de Camprodon i de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès.
Ricard Font, President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha agraït la presència de tots els cuiners i cuineres que han acceptat la invitació en aquest sopar gastronòmic, i ha fet incís amb què les estacions que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat, a més de ser la porta d’entrada dels parcs naturals on es troben ubicades al llarg dels Pirineus, la seva oferta turística permet també difondre el valor gastronòmic del territori i del país. En aquest sentit ha afegit que “volem que la gastronomia excel·leixi a les nostres estacions i Vall de Núria és un bon aparador des del qual podem potenciar i promocionar els productes i la gastronomia del Ripollès”.
Sens dubte, aquest sopar i els seus assistents han estat un gran homenatge per la cuina de muntanya, una cuina amb unes característiques ben definides que venen marcades pels productes autòctons que s’hi troben.
Amb aquest acte es dona per iniciada la 4a edició del GastroPirineus que continuarà durant dues jornades més.
Aquest dilluns obrirà la Jornada la ponència de Carme Ruscalleda amb la ponència titulada “La força i l’atractiu dels productes i la cultura d’entorn: una visió moderna de l’herència culinària”.
La seguirà Núria Bonet del Restaurant Ca la Núria (Bellver de Cerdanya) que mostrarà una ampli ventall de plats elaborats amb productes DOP Cadí. I per tancar les sessions matinals, agafarà el relleu Carles Gaig que ens presentarà les seves propostes amb productes com lletons, favetes i bolets de primavera.
Durant la tarda desfilaran per l’escenari de GastroPirineus grans professionals com Pere Arpa de Ca l’Arpa 1* Michelin (Banyoles) i Jeroni Castell de Les Moles 1* Michelin (Ulldecona), amb una sessió a quatre mans, on cadascú ens mostrarà les seves tècniques i propostes amb productes identitaris del territori que representen. Els assistents podran gaudir d’una sessió específica de cuina del territori, on Marc Agud del Restaurant La Solana ens oferirà un ampli repertori de receptes elaborades amb el xai del Ripollès. L’acompanyaran a l’escenari Marina Puigcorbé, presidenta de l’Associació Producte del Ripollès que ens introduirà la marca de garantia Producte del Ripollès, i Miquel Casas, pastor, que explicarà durant la sessió les propiestats del xai d’aquest territori.
Per cloure la jornada de dilluns, comptarem amb la participació de Pere Planagumà del Restaurant Rom (Roses) que conduirà la sessió dedicada als productes de la marca Girona Excel·lent.
I per acabar el dia, el tradicional Sopar amb Estrelles posarà el punt i final a la jornada de dilluns. En aquesta ocasió el menú estarà elaborat per 6 restaurants que sumen un total de 6 estrelles Michelin.
Els assistents podran gaudir d’un menú únic, creat per l’ocasió, amb un protagonisme destacat pels productes de proximitat. Els restaurants participants a l’àpat són Les Cols (Olot) 2* Michelin, la Fonda Sala (Olost) 1* Michelin, Semproniana (Barcelona), Les Magnòlies (Arbúcies) 1* Michelin, Fonda Xesc (Gombrèn) 1* Michelin i Ca l’Arpa (Banyoles) 1* Michelin.