L’animal a l’esquena organitza la cinquena edició de Bhum!

L’espectacle Barbetxo, de Natxo Montero i Laia Cabrera, és una de les propostes destacades

 La cinquena edició de Bhum! (Human Boundary Manifesto / Manifest Frontera Humana) escalfa motors, un manifest festiu, una mostra, un cicle en què L’animal a l’esquena, centre de creació i investigació de la dansa i el moviment,  comparteix amb el públic el treball creatiu d’artistes vinculats amb l’espai. Duran dos dies i en el marc de Temporada Alta, Celrà acollirà un gran nombre de propostes escèniques internacionals de teatre, circ, dansa, música i audiovisuals que es podran veure en diversos espectacles i en un recorregut artístic increïble i sorprenent.

La mostra presenta aquest any dos espectacles destacats: Barbetxo, de Natxo Montero i Laia Cabrera (País Basc – Catalunya) i Friends in the library, de Jordi Casanovas i Andreas Denk (Holanda – Catalunya), que es podran veure el dia 2 d’octubre a l’Ateneu i a la Biblioteca de Celrà respectivament.

Barbetxo és un espectacle que reflexiona amb humor sobre la naturalesa d’un procés de creació. L’estat del guaret ens possibilitat deixar la pressa, les obligacions. El guaret és el descans, la necessitat de canvi i d’airejar-se per sortir-ne renovat i enfrontar-se de nou a la vida de cada dia. L’oci és joc i jugar, el guaret de l’ànima. És una peça subvencionada pel Departament de Cultura del Govern Basc i que forma part del programa de residència a La Fundición i a L’animal a l’esquena. Per altra banda, Friends in the library és una nova creació de Jordi Casanovas i Andreas Denk, ballarins virtuosos que porten la dansa a les biblioteques nodrint-ne l’entorn. 

Un dels objectius principals de L’animal a l’esquena, centre ideat i impulsat pels directors artístics de la companyia Mal Pelo, és instaurar vincles i connexions entre creadors, pensadors i públic, convertint-se en un espai de trobada per la creació. L’espai ha estat la seu de nombroses residències de creació i experiències relacionades amb el pensament contemporani, convertint-se en un centre de referència pel que fa a les arts escèniques. Treballa per ser una gran estructura de col·laboracions en xarxa, un marc d’investigació que propicií un procés acumulatiu, de personalització de l’entorn, de formació i intercanvi dels processos artístics. Per celebrar aquesta raó de ser de l’espai, organitza per cinquena vegada una gran festa Bhum! el dia 3 d’octubre, on molts creadors vinculats al centre mostraran les seves instal·lacions i actuacions en un recorregut pels voltants del Mas Espolla de Celrà (seu física de L’animal a l’esquena).

A partir de les 17h de la tarda el públic podrà gaudir de diverses produccions, algunes d’elles en col·laboració amb artistes internacionals: els franco-catalans Baró d’Evel i LA BANDA faran de guies a través de les propostes de la nit, es podrà veure un extracte d’UnDosTresUnDos d’Albert Quesada i l’hongarés Zoltán Vakulya, la proposta catalana Fragments de la fi del món, de Loscorderos + MisQ i Nova era, d’El Niño de Elche, entre d’altres. A més, aquells que ho vulguin podran sopar una paella valenciana i acabar ballant amb la música de Dj Bandida i Bar Context.

 

PROGRAMACIÓ DE BHUM!

2 D’OCTUBRE

 

BARBETXO, de Natxo Montero i Laia Cabrera (País Basc-Catalunya)
Ateneu de Celrà, 21h

Més informació AQUÍ

 

Direcció artística: Natxo Montero

Ajudant de direcció: Pako Revueltas
Creació i interpretació: Laia Cabrera i Natxo Montero
Disseny d’il·luminació i fotografia: Gabo Punzo
Vestuari i escenografia: Natxo Montero
Vídeo: Alaitz Arenzana. 

 

FRIENDS IN THE LIBRARY, de Jordi Casanovas i Andreas Denk (Holanda-Catalunya) Biblioteca de Celrà, 19h
ENTRADA GRATUÏTA
 

 3 D’OCTUBRE

 

A Mas Espolla i als voltants a partir de les 17h

Més informació AQUÍ

 

> Baro D’Evel/LA BANDA (Catalunya- França).Els meravellosos integrants de Baro d’Evel ens acompanyen en aquesta edició guiant-nos a través de les propostes de la nit amb les seves intervencions màgiques i emocionants. Amb la participació de Blaï Mateu, Noémie Bouissou, Piero Steiner, Martí Soler,Julian Sicard i altres convidats com Enric Ases o Pere Hosta.

 

>Altres capricis, d’Angels Margarit (Catalunya). Un divertimento en què la dansa pren com a guió l’estructura músical d’alguns Capricci de Pagannini, reinterpretant la proposta per esculpirla en els cossos i dibuixar-la a l’espai. Amb la interpretació d’Andrés Corchero, Pep Ramis, Maria Muñoz, Jordi Casanovas i Angels Margarit, entre d’altres.

 

> UnDosTresUnDos (extracte), d’Albert Quesada i Zoltán Vakulya(Catalunya-Hongria). Un parell de fantàstics ballarins utilitzen els seus cossos i les seves veus per preguntar-se què és el flamenc i com funciona aquest llenguatge no escrit (música i dansa alhora) per crear una comunicació intensa i immediata. Aquesta no és una peça de flamenc.

 

> Fragments de la fi del món, de loscorderos.sc + MissQ (Catalunya). Algú té alguna cosa a dir? Algú ha de dir què hem de dir? Però no només dir per dir: dir alguna cosa gran, alguna cosa grossa. (silenci). Ridículs deixebles, voleu l’apocalipsi? Ho tindreu now. Perdeu-vos tranquils. En el caos no hi ha desordre.

 

> Dues històries curtes sobre l’èpica del ridícul, d’Enric Ases (Catalunya). Un fragment del seu últim espectacle en solitari, Trajectes llargs per a embarcacions petites, una reflexió tragicòmica sobre la dificultat de sobreviure en aquest món amb un mínim de coherència.

 

> Nunca se sabe, de Quiteria Muñoz (València). Cantant de formació clàssica que utilitza la seva veu per desaprendre tots els clixés propis d’una soprano apresos en un Conservatori. Desde Monteverdi a Arvo Pärt, passant per Debussy. No se sap mai.

 

> Nova Era, d’El Niño de Elche (Sevilla). Cantaor versàtil, compromès a fons amb els seus ideals socials i amb una gran capacitat per associar llenguatges, ens oferirà un concert a l’Era del Mas Espolla.

 

> The brides are coming tour, de Balkan Paradise Orchestra (Catalunya). Vuit instrumentistes de vent metall, vent fusta i percussió decideixen endinsar-se en la música tradicional gitana dels Balcans, aportant frescor i alegria al gènere en un format inusual i trencador.

 

> Shhhht!, de Taxeks (Catalunya). Grup de catorze joves percussionistes de Celrà que combinen en les seves propostes la música i el moviment amb una increïble energia i precisió.

 

> Núria Font (Catalunya), en la seva col·laboració habitual com a comissària ens presenta dos curtmetratges de dansa seleccionats del programa internacional del Festival IDN 2015: Off Ground (Boudewijn Koole i Jakop Ahlbom) i You Will Fall Again (Alex Pachón)

 

A més, Paella valenciana i Festa, amb DJ Bandida i BarContext fins a la matinada.