
15 oct. 2018 L’Any Guinovart aterra a Agramunt
La mostra ens apropa a una mirada més íntima i directa de l’artista a través de la seva fascinació pels caps, el retrat i l'autoretrat
Redacció.- Després d’uns intensos mesos de recorregut per tota Catalunya, l’Any d’en “Guino” per fi s’instal·la a casa seva, a Agramunt, al seu Espai, l’autèntic epicentre de l’imaginari guinovartià.
I com no podia ser d’una altra manera, ho fa de manera ben especial: amb Guinovart Íntim. Caps, retrats i autoretrats, una exposició comissariada per Àlex Susanna (alhora comissari de tot l’Any Guinovart), que ens descobreix el Guinovart més íntim i directe. Després d’haver explorat en exposicions precedents la relació de l’artista amb la música, la poesia, el teatre, l’erotisme o el sagrat, a Agramunt es presenta una col·lecció d’obres on se’ns mostra nu i desarmat. Perquè és amb els retrats i autoretrats on un artista sol delatar-se més.
Amb Guinovart Íntim. Caps, retrats i autoretrats descobrirem com l’univers de l’artista i les seves claus formals poden ser resseguides a través d’un motiu aparentment tan clàssic com el del retrat. Podrem comprovat com durant més de mig segle l’artista no va parar d’investigar, de buscar i buscar-se. Des dels retrats figuratius de pagesos, pallassos, amics i parelles de principis dels anys 50 fins a l’obra “Cap III“ (2003), la plasmació d’un rostre -propi o aliè- va ser una obsessió recurrent a la qual ell va aplicar tot el seu geni creatiu. I tot i la seva trajectòria en permanent estat de renovació, la seva fascinació pels caps, el retrats i els autoretrats van ser una constant que la va travessar de dalt a baix.
Els diversos autoretrats que trobarem a l’exposició, com “El pintor abstracte” (1954), “Autoretrat” (1966), “Brotxa bandera” (1970) o “Fulla de parra” (1970)- ens apropen, amb humor i insolència, a la pròpia autopercepció de l’artista: indomable, rebel, vital i iconoclasta.
Aquesta mostra es podrà veure a la L’Espai Guinovart d’Agramunt des del mateix dissabte 13 d’octubre de 2018 fins el 20 de gener de 2019.
L’Any Guinovart
El passat 12 de desembre de 2017 es van complir 10 anys de la mort de Josep Guinovart. Per aquest motiu la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt impulsa enguany l’Any Guinovart a través d’un ampli programa d’exposicions, taules rodones, lectures, concerts i projeccions de documentals, amb l’objectiu de redescobrir l’artista que durant més de setanta anys va conrear la pintura, l’escultura, el gravat, la il·lustració, l’escenografia i el cartellisme.
Les exposicions són la columna vertebral de les activitats de l’Any Guinovart: una quinzena s’apropen a la figura de l’artista des de diferents perspectives i s’escampen per tot el territori.
Àlex Susanna ha estat l’encarregat de comissariar les desenes d’activitats que configuren l’intens programa de l’Any Guinovart, que tenen lloc arreu de Catalunya, en museus, galeries, escoles d’art, teatres o cellers, tots en estreta vinculació amb l’artista i amb el suport i la implicació de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Lleida, diferents ajuntaments, l’Institut Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes.
El dissenyador Miquel Milà ha creat el logo de l’Any Guinovart, que acompanyarà totes les publicacions que surtin al seu voltant, inclòs el catàleg que, un cop acabat l’Any Guinovart, es publicarà amb el recull de totes les activitats que s’hi hagin dut a terme.
L’excel·lent acollida de l’Any Guinovart per part d’institucions públiques i privades d’arreu del territori ha fet que desbordi l’any 2018, bo i començant el 12 de desembre de 2017 i acabant el maig de 2019.
La Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt
Inaugurada el 1994 a Agramunt, és el primer centre d’art contemporani que es va crear a les terres de Lleida, i respon a la doble voluntat de Guinovart de promoure l’art contemporani i disposar d’un espai d’exposició permanent de la seva obra. Creat a partir d’una instal·lació in situ de Guinovart a l’antic mercat que mostra els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del mon local cap a l’universal.
Després de més de 20 anys de trajectòria, el 2015 obté el premi Nacional de Cultura per la difusió del llegat de l’artista fundador, la promoció de l’art emergent i com al·licient per al turisme local i la promoció de la vila.
El 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Els objectius fundacionals són: l’exposició permanent de l’obra de Guinovart integrada a l’Espai que porta el seu nom; el seu manteniment, ús, administració i conservació, així com del seu fons fundacional que avui compta amb més de 300 obres. La promoció, foment i divulgació de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, sobretot en relació amb les escoles, a fi que nens i joves en puguin participar, conèixer i gaudir. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística.