
29 juny 2018 L’Any Guinovart continua amb “Guinovart Volumètric. Alçada x Amplada x Profunditat”
Les exposicions són la columna vertebral de les activitats de l’Any Guinovart: una quinzena s’apropen a la figura de l’artista des de diferents perspectives i s’escampen per tot el territori
Redacció.-Guinovart Volumètric. Alçada x Amplada x Profunditat posa en relleu la importantíssima vessant escultòrica de Guinovart com a creador de volums.
Defugint presentar escultures en la seva definició més estricta, amb Guinovart Volumètric s’ha buscat mostrar al públic tot un seguit de peces que, gràcies als elements que l’artista hi incorpora (màscares de soldador, ceràmiques, matalassos…) o als suports emprats (uralites, maons, troncs…) esdevenen peces amb volums. Són obres on el suport plàstic va més enllà d’un llenç o d’una fusta, esdevenint gràcies a la mà de Guinovart nous suports artístics des d’on l’artista interpel·la la mirada de l’espectador convidant lo a descobrir nous materials de llenguatge.
Les inquietants peces dels minotaures ens observen des de darrera de les seves màscares, les uralites amb la seva sinuositat es converteixen en un mar d‘amiant, des de l’impressionant mural del Pentàgon on un gegantí ou d’estruç ens parla d’esperança, Guinovart ens ensenya el seu perfil més combatiu i compromès socialment. A Amsterdam, un gran quadríptic que corona l’exposició, l’artista incorpora una vintena d’“aparadors” i fa esdevenir l’espectador en un voyeur.
L’exposició s’obre i es tanca amb dos boscos. El primer compost de grans peces de ferro. I el que tanca o (més aviat) obre també l’exposició -per aquesta ocasió es podrà accedir des de les sales de la Fundació Fran Daurel- és l’espai Con-torn/En-torn, instal·lació que des de principis dels anys 90 acull el bosc de Guinovart, que en el seu dia habitava al Parlament de Catalunya.
La fotografia que acompanya l’exposició és la d’un juganer Guinovart circulant amb la bicicleta de la seva filla Maria pel bosc Con-Torn/En-Torn, l’any 1979.
L’Any Guinovart
El passat 12 de desembre de 2017 es van complir 10 anys de la mort de Josep Guinovart. Per aquest motiu la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt impulsa enguany l’Any Guinovart a través d’un ampli programa d’exposicions, taules rodones, lectures, concerts i projeccions de documentals, amb l’objectiu de redescobrir l’artista que durant més de setanta anys va conrear la pintura, l’escultura, el gravat, la il·lustració, l’escenografia i el cartellisme.
La Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt
Inaugurada el 1994 a Agramunt, és el primer centre d’art contemporani que es va crear a les terres de Lleida, i respon a la doble voluntat de Guinovart de promoure l’art contemporani i disposar d’un espai d’exposició permanent de la seva obra. Creat a partir d’una instal·lació in situ de Guinovart a l’antic mercat que mostra els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del mon local cap a l’universal.
Després de més de 20 anys de trajectòria, el 2015 obté el premi Nacional de Cultura per la difusió del llegat de l’artista fundador, la promoció de l’art emergent i com al·licient per al turisme local i la promoció de la vila. El 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Els objectius fundacionals són: l’exposició permanent de l’obra de Guinovart integrada a l’Espai que porta el seu nom; el seu manteniment, ús, administració i conservació, així com del seu fons fundacional que avui compta amb més de 300 obres. La promoció, foment i divulgació de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, sobretot en relació amb les escoles, a fi que nens i joves en puguin participar, conèixer i gaudir. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística.