L'(a)phònica escalfa motors amb l’exposició de cabosanroque

El divendres 9 de juny s’inaugura la instal·lació artística Dimonis de cabosanroque al Monestir de Sant Esteve, que es podrà veure fins al diumenge 2 de juliol

Redacció.- Aquesta setmana, el Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, dóna el tret de sortida a diverses activitats d’aquesta 19a edició, que tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol a la capital del Pla de l’Estany. Es tracta de l’exposició Dibuix en directe a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, la instal·lació artística Dimonis de cabosanroque al Monestir de Sant Esteve i la presentació del festival a La Volta #45 del barri de Sant Narcís, a Girona, amb el concert de La Marta Rius.

En el marc de la programació oficial, aquest divendres 9 de juny s’inaugurarà la instal·lació artística Dimonis, de cabosanroque al Monestir de Sant Esteve. Una coproducció de cabosanroque, el Festival Grec (2020), la Filature de Mulhouse (Scène Nationale Française), el Festival Temporada Alta i la Fundació Lluís Coromina, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que s’aproxima al Verdaguer més desconegut. I és que, en el punt més àlgid de la seva carrera, el poeta decideix arriscar la seva vida
d’èxit i privilegis per dedicar-se als més desvalguts de la societat. Ho fa a les acaballes del segle XIX a Barcelona, en un moment d’una gran crisi social. Espiritisme, anarquisme, comunisme, darwinisme, Nietzsche, Freud… el món sencer bull i l’església catòlica es veu qüestionada en molts fronts. És en aquest moment quan comença a participar en sessions d’exorcismes i, durant quatre anys, pren notes que queden recollides en quatre quaderns. El duet artístic cabosanroque se serveix d’aquests apunts per reflexionar al voltant del fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i, fins i tot, teatrals. La instal·lació, que s’obrirà al públic el pròxim 9 de juny a les 20 h, es podrà visitar en diverses sessions fins al 2 de juliol (les entrades, a 4 €, es poden adquirir prèviament al web del festival).

A més de la programació oficial, que comptarà amb les propostes de cabosanroque, Pau Vallvé, Isaac et Nora, Mazoni, Mar Pujol, Les Mécanos, Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band, Cocanha, Quico Pi de la Serra, o Maria Coma, entre d’altres, l’(a)phònica programa activitats paral·leles per explorar la veu en totes les seves vessants, en col·laboració amb altres entitats. Entre aquestes propostes, cal destacar l’exposició Dibuix en directe, que es podrà veure fins al 15 de juliol a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art. Una mostra que presenta les obres realitzades pels cronistes gràfics del festival durant l’edició del 2022, amb estils i formats molt diversos. Andrea Zayas, Joanic, Txell Darné, Maria Monegro o Maria Saladich, entre d’altres, formen part d’aquesta exposició col·lectiva que s’inaugurarà el dijous 8 de juny a les 20 h.

El dissabte 10 de juny, el Festival es traslladarà a La Volta #45, al barri de Sant Narcís, Girona, on presentarà la dinovena edició i comptarà amb el concert de La Marta Rius (12 h, gratuït). Amb un estil difícil de classificar que passa pel pop, el folk o la música indie, entre d’altres, La Marta Rius ofereix una proposta, essencialment, de cançó mediterrània. En aquesta proposta, es capbussarà en els tres discos que ha publicat per pescar algunes perles amagades i fer-les brillar de nou, acompanyada de Guillem
Ballaz.

També en al marc de les activitats paral·leles, estan obertes les inscripcions per al Taller de rap, una proposta de Versembrant amb l’MC i actriu Mera Camez. En quatre sessions dirigides a joves entre 15 i 18 anys, els alumnes treballaran tècniques d’escriptura, realitzaran dinàmiques de pràctica i assaig del recitatiu i, finalment, enregistraran l’obra musical. El curs és gratuït, i les sessions tindran lloc a Cal Drac de Banyoles el dijous 15, el dimarts 20, el dijous 22 i el dijous 29 de juny. Les inscripcions es poden fer a aphonica@altersinergies.com. Altres propostes són la Ruta de les làmines, l’exposició L’(a)phònica en cartells a Can Pons, (a) 2023 a la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, Votz a la Llotja del Tint, la Trobada de cantaires, i també els Tast de concerts amb L’Arannà, Swimming in a Pan, Selva Nua, Sara Aldana, Nerea Bassart Trio, Xiomara Abello i Hugo Arán en diversos establiments de restauració de la ciutat.

Mireia Vives i Borja Penalba, entrades exhaurides
Pel que fa a la programació oficial, cal destacar que les entrades per al concert de Mireia Vives i Borja Penalba (diumenge 2 de juliol, 19:30 h, Teatre Municipal de Banyoles) estan exhaurides. Després d’una dècada junts, el duet tanca l’etapa de Cançons de fer camí i repassen les cançons que els han acompanyat durant tots aquests anys, en l’últim concert que realitzaran plegats amb aquest projecte. Pel que fa a la resta de propostes que requereixen entrades, es venen a bon ritme: Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band, Maria Coma, Marc Parrot i Eva Armisén, Maestro Espada, Quico Pi de la Serra, Bachcelona Akademie amb Carlos Mena, Cocanha i Toni Casassas. Les entrades i abonaments es poden adquirir a www.aphonica.banyoles.cat.