L'(a)phònica, ha tancat amb èxit la vintena edició

El festival ha obtingut una notable afluència de públic, tant en les actuacions gratuïtes com en les de pagament

Redacció.- El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha tancat amb èxit la vintena edició, que ha tingut lloc del 28 al 30 de juny a la capital del Pla de l’Estany. Des de l’organització es fa una bona valoració tant per l’afluència de públic com per les propostes programades, en una edició especial plena de moments únics i irrepetibles. Durant aquest cap de setmana, s’han pogut veure una quarantena de propostes amb la veu com a protagonista. De les 17 sessions de pagament, 9 han exhaurit totes les localitats: 2 funcions de La Gala i 4 d’Operetta de Cor de Teatre, La iaia, El Pony Menut i Momi Maiga. Els concerts amb entrada han comptat amb un 92 % d’ocupació de mitjana.

Un circuit de concerts en diferents espais de la ciutat, veus d’estils i característiques diverses, formacions variades, i descobertes artístiques. La vintena edició de l’(a)phònica ha ofert un festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes, i una programació de qualitat amb artistes consagrats i altres emergents. Moments únics i irrepetibles, col·laboracions especials, escenaris grans i petits, sempre apostant per la proximitat entre públic i artistes són algunes de les claus d’aquesta edició. En total s’han pogut veure 39 propostes amb grans noms de l’escena musical, tant nacional com de projecció internacional, tres estrenes, sis presentacions a les comarques gironines, una proposta especialment ideada per al festival i dues coproduccions, que han fet gaudir el nombrós públic que ha passat per l’(a)phònica durant aquest cap de setmana.

El festival ha seguit teixint i ampliant complicitats amb una vintena d’entitats i organismes tant de la ciutat i la comarca com d’arreu del país, i ha esdevingut motor de creació. Ha comptat amb vincles amb el Grec Festival de Barcelona, la Fira Mediterrània de Manresa, el Taller de Músics, la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca, el Festival Poesia i +, el Conservatori del Liceu, FiraTàrrega, la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, o Òmnium Pla de l’Estany, entre d’altres, sense oblidar l’Escola Municipal de Música de Banyoles, amb qui s’ha coorganitzat els concerts de la Simfònica de l’EMMB i el Cor Jove de l’EMMB, o també la col·laboració d’alumnat i professorat de Batxillerat Artístic de l’INS Brugulat, que han pogut actuar acompanyant el cantant portuguès Salvador Sobral en l’última actuació de festival. L’(a)phònica se segueix implicant i col·laborant en àmbits molt diversos, una manera de seguir potenciant la vida cultural i musical de la ciutat.

Pel que fa a la programació artística del festival, entre les propostes gratuïtes destaca el concert que ha tancat la vintena edició edició del festival, a l’escenari Juanola La Muralla, amb una actuació emotiva i vibrant del cantant portuguès, acompanyat d’una banda de luxe. Un artista que s’ha posat el públic a la butxaca des del primer moment i que ha ofert instants únics, amb veus com les de Magalí Sare, Eva Ferández o Marta Garrett, a més de les dels alumnes i professors del Batxillerat Artístic de l’INS Brugulat. També han passat per aquest escenari artistes com Gorka Urbizu, Hip Horns Brass Collective, Markooz o The Gramophone Allstars Big Band, entre d’altres. Entre les propostes gratuïtes també ha estat molt concorreguda l’actuació de Les Anxovetes a l’escenari Bonpreu Plaça del Teatre, on han ofert un repertori d’havaneres per celebrar els seus deu anys de trajectòria. Una altra proposta que ha emocionat al públic ha estat la d’Ernest Crusats al Claustre del Monestir de Sant Esteve. El cantant osonenc ha acabat el concert a l’interior de l’església del Monestir, amb grans dosis de calma i recolliment. Altres veus que s’han pogut escoltar durant el festival són les d’Amaia Miranda a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, i també la de Mireia Calafell & Nil Ciuró presentant Emergències! al Teatre Municipal.

Pel que fa a les activitats de pagament, la mitjana d’ocupació ha estat del 92 % (la xifra més alta respecte totes les edicions) i s’han exhaurit 9 de les 17 sessions: 2 funcions de La Gala i 4 d’Operetta de Cor de Teatre a la Factoria d’Arts Escèniques, i els concerts de La iaia, El Pony Menut i Momi Maiga a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Durant el festival, també s’han pogut veure les actuacions de Marina Herlop a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, Albert Pla & The Surprise Band a l’Estrella Damm Club Natació Banyoles, l’espectacle familiar Una pometa, un pomer de la companyia De_paper al Teatre Municipal de Banyoles, Alba Carmona al Claustre del Monestir de Sant Esteve, Acorar al Teatre Municipal, Alosa al Claustre del Monestir, i Marc Parrot al Teatre Municipal.

Un festival de ciutat, per gaudir amb tots els sentits

El Festival (a)phònica ofereix un reflex de la vida cultural i musical del territori durant l’any, mitjançant diverses disciplines. Així, s’han pogut veure i participar en diferents activitats paral·leles, com els Tast de concerts o el Dibuix en directe, amb una quinzena d’il·lustradors plasmant el festival mitjançant diferents tècniques de dibuix. Les seves creacions (gairebé 200) es poden veure fins al 14 de setembre en l’exposició instal·lada a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art.

Un any més la imatge gràfica del festival ha estat creada per l’estudi Enserio. Enguany, el fil conductor ha girat al voltant de la 20a edició de l’(a)phònica, plasmada amb la tècnica del collage.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Rodrigo Cuevas, Manu Chao, Tarta Relena, Nacho Vegas, Salvador Sobral, Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Joan Margarit & Carles Margarit, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Cançons de la veritat oculta, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Amanda, Ariel Rot, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, i està gestionat integralment per l’empresa Alter Sinergies.