L’APPEC i la UdG organitzen la 1a Jornada de Periodisme i Exili

Amb la voluntat de recuperar la memòria individual i col·lectiva de la professió periodística

Redacció.- El dia 2 de juny, a El Port de la Selva, la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català convoca la 1a Jornada de Periodisme i Exili, amb la voluntat de recuperar la memòria individual i col·lectiva de la professió periodística, que ha patit, al llarg dels temps, diversos episodis provocats per la repressió dels governs que han volgut silenciar la lliure expressió d’informacions i opinions. L’exili, voluntari o forçós, representa un cruel desarrelament d’un sector fonamental en qualsevol societat, com és el periodístic.

Per la seva pròpia naturalesa, l’exili constitueix un univers encara no prou explorat, però l’estudi i el reconeixement del qual són fonamentals per entendre les claus del desenvolupament històric, en el nostre cas, de Catalunya. Certament, la Guerra Civil (1936-1939) i el posterior règim franquista representà un veritable drama per a la professió periodística catalana, que entre la mort i l’exili perdé més del 80 per cent dels seus professionals.

Enllaç al programa

 

Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català

La nova Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català, creada per la Universitat de Girona (UdG) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) té l’objectiu d’estudiar i difondre el passat i present de les revistes en català. La càtedra rep el nom del periodista i polític empordanès que, després de negar-se a fer el servei militar l’any 1912, es va exiliar a Amèrica. El 1916, a Buenos Aires va crear i dirigir la revista ‘Ressorgiment’, que es va convertir en un mitjà de referència dels catalans exiliats i emigrats al continent. La nova càtedra, com explica la UdG, vol ser “un referent i catalitzador de la recerca en l’àmbit de la comunicació, fent especial atenció en el sector de les revistes i de les publicacions digitals”. La dirigeix el doctor Lluís Costa, especialitzat en història de la comunicació, les seves relacions amb la societat i l’arxivística.

La catedral Hipòlit Nadal i Mallol neix amb l’objectiu d’estudiar les revistes en català, tant físiques com digitals, difondre’n el passat i present, i projectar el seu futur en funció de les noves realitats tecnològiques. A més, també vol contribuir a difondre el coneixement històric del periodisme català i ser una eina per treballar noves estratègies comunicatives.