L’art contemporani entra a les escoles d’educació primària i secundària amb la segona edició pilot de ‘Fora de reserves’

Enguany hi participen quatre centres educatius públics, tant d’educació primària com de secundària

Redacció.- “Fora de reserves” és un programa d’acollida temporal d’obres del fons d’art contemporani de Barcelona als centres educatius. Aquesta iniciativa es desplega al llarg de tot un curs lectiu, i comporta la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, reconeixent els centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la mateixa institució-museu. En cooperació amb els i les artistes, es construeix un programa públic i d’activitats durant la permanència de les obres als centres educatius.

Aquest programa, que vol unir la cultura i l’educació, s’articula des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Així, doncs, i més enllà de fer present l’art contemporani als instituts i les escoles, es pretén provocar un diàleg actiu entre els centres educatius, els centres museístics i els artistes participants. Igualment, el programa permet que en el transcurs de la vida lectiva habitual del centre, docents i alumnes, descobreixin part de la pròpia cultura i reconeguin les obres com a testimoni de pensament i aprenentatge, tot prenent consciència de la necessitat de conservar-les.

Aquest any, el programa celebra la segona edició pilot, que es desplega al llarg de tot un curs lectiu en una versió ampliada pel que fa al nombre de centres i artistes participants, respecte a la primera edició (2022-2023).

Enguany participen quatre centres educatius públics, tant d’educació primària com de secundària. L’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) i l’Escola Ramon Casas (Sants-Montjuïc) participen per segon any consecutiu en aquest programa acollint les obres High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, i Arquetips esquelètics, de Mònica Planes, respectivament.

Com a novetat, s’incorporen al projecte dos centres educatius, l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia) i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts (les Corts), on Jaume Pitarch i Isabel Banal han instal·lat les seves obres Sabó d’Alep i Al cistell.

El programa avança a bon ritme: entre el mes d’octubre i gener s’han fet diferents activitats prèvies a la instal·lació de les peces als centres educatius, com les sessions col·lectives de formació amb els docents que participen en el projecte i la posada en marxa dels grups impulsors, formats per l’alumnat i els docents de cada centre. Fa pocs dies, els quatre grups impulsors van poder conèixer les obres abans de l’arribada a les escoles, en una visita molt especial a les sales de reserva del MACBA, on els equips de registre, conservació i restauració, conjuntament amb l’equip d’educació i col·lecció, van acollir infants i joves i els seus docents.

Ara ja s’han instal·lat les obres a tots els centres educatius i s’estan començant a concretar els programes públics de cada escola a partir de les propostes dels grups impulsors i amb la participació dels i les artistes.

Ben aviat es donaran a conèixer les activitats i propostes que inclourà cada programa públic.

Obra “Arquetips esquelètics”, de Mònica Planes

Etiquetes: