L’art del vitrall, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Redacció.- Aquest llibre dona a conèixer els principals vitralls de diferents èpoques conservats a les terres gironines. El text repassa la història del vitrall i il·lustra el lector sobre els estils i les
tècniques que s’hi descriuen, amb exemples tant d’edificis civils com eclesiàstics.

En la introducció s’explica: «una tècnica complexa, estètica acurada o art de qualitat, el vitrall encurioseix i enamora. Els seus colors i la seva llum han estat objecte de la filosofia, la religió, el prestigi social i el plaer estètic. En contraposició als materials que el formen, que són trencadissos, la seva resistència meravella. El vidre pla té una història que ve d’antic i no ha estat l’únic element que ha servit per cobrir finestres, tot i que sí el més reeixit. Alabastres, teles encerades i altres elements han tingut els mateixos usos, però ha estat el vidre el que n’ha tret millor partit, i potser n’han estat els principals responsables el color, la riquesa decorativa i les immenses possibilitats que ofereix».

Les comarques gironines conserven un volum important de vitralls que cobreixen una cronologia àmplia. Des dels temps medievals fins a l’actualitat, Girona ha estat terra d’entrada de noves tendències i de realitzacions de primera qualitat.

La darrera troballa, un vitrall amagat darrere d’un retaule de la seu gironina, ha fet retrocedir la cronologia del vitrall català fins a una data més antiga, del primer terç del segle XIII. Es tracta, doncs, del vitrall figuratiu més antic de tot Catalunya.

Però l’art del vitrall ha viscut moments d’esplendor més enllà dels temps medievals, i els avantatges del vidre enfront d’altres sistemes de cobriment han fet que totes les èpoques n’hagin tingut la seva pròpia manifestació, indestriable dels canvis tècnics i estètics. Les geometries barroques mostren uns conceptes ben diferents de la filosofia de la llum dels espais gòtics.

Els historicismes ens retornen al món medieval, mentre el modernisme, a través de les línies en moviment i la riquesa de colors i textures dels vidres, intenta arribar a una llum neta d’opacitats pictòriques. Noves recerques i estètiques d’avantguarda hi han tingut també les seves manifestacions.

En aquest treball s’ha volgut posar de manifest el valor d’algunes de les obres cabdals d’aquest art. Sense voler ser exhaustius, els autors han intentat oferir un tast d’obres de diferents èpoques per mostrar l’àmplia gamma de manifestacions del vitrall a les terres gironines.