
20 gen. 2021 L'artista italiana Marina Sagona inaugura "Ubi Consistam", una exposició sobre la reconstrucció de la identitat nacional
La mostra es podrà visitar del 29 de gener al 13 de març a l'espai artístic Chiquita Room
Redacció.- L’espai artístic Chiquita Room, en col·laboració amb l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona, inaugura l’exposició “Ubi Consistam”, de l’artista italiana Marina Sagona (Roma, 1967), que exposa per primera vegada a Catalunya. La mostra parla sobre la construcció i la difuminació de la identitat nacional.
La cita “Ubi Consistam”, que en la traducció llatina del grec clàssic significa “punt estable” -una frase atribuïda a Arquimedes després de descobrir la llei de la palanca “doneu-me un punt de suport i mouré la terra”- fa referència avui dia a la cerca de la pròpia identitat i a la idea d’ubicació estable. Aquest és el punt de partida de l’artista. El 2017, Marina Sagona va aconseguir la nacionalitat estatunidenca després de viure a Nova York durant 22 anys. A partir d’aquest moment, Sagona va sentir que la seva nova identitat la buidava de l’anterior, per a tornar ràpidament al buit i al caos de la recentment estrenada ciutadania. “Ubi Consistam” tracta sobre la reconstrucció de la identitat.
En paraules de Kosme de Barañano, autor del text de sala de l’exposició, “Ubi Consistam pot ser llegida com una història civil, com una saga poc heroica i com un senzill relat visual, sense aventures, l’eix i el motor de les quals és el combat per la llibertat personal, pel desig i per la felicitat.
Malgrat els colors de la bandera italiana a l’exposició, a les inicials MS del passaport americà, malgrat el virat tricolor en la pel·lícula, no hi ha en el relat visual de Marina Sagona ni l’orgull del nacionalista, ni la tristesa de l’escèptic.
Sagona va més enllà a Ubi Consistam: assenyala el que som i el que és la realitat política, la que ens dóna un senyal d’identitat, el nostre passaport, l’absurd de la nacionalitat i la nostàlgia de la terra nativa. Ubi Consistam com una memoire souvenir cerca el sentit profund i amagat després de la paperassa dels errors que suren sobre el que anomenem civilització.”
Vídeo, dibuixos de gran format i escultures
La mostra està dividida en tres parts. La primera està formada per un vídeo, “Self-Portrait”, en el qual sis dones, una d’elles és la pròpia artista, versen sobre la família i la infància, la nostàlgia i la correcció política, les diferències entre l’educació americana i italiana, sobre la codependència i l’abandó, sobre la depressió i l’aprovació i sobre l’adolescència i la identitat. L’artista ha creat el seu autoretrat a partir de les declaracions d’aquestes dones amb les quals s’identifica.
La segona part, la sèrie “Passport”, consta de 16 dibuixos de gran format (60 x 45 cm) que representen les 16 pàgines del seu nou passaport americà. Aquestes 16 pàgines estan il·lustrades amb un paisatge estatunidenc i amb algunes frases de presidents dels Estats Units o amb cites extretes de la Declaració d’Independència. Marina intervé sobre elles i dibuixa els seus inicials en verd i vermell, en referència a la bandera italiana i la seva pròpia experiència personal, constituint així una obra d’art en si mateixa, l’objecte que li permet anar i venir.
La tercera part està formada per 30 escultures de petit format que componen les sèries “Organs” i “The Five Senses”. La meitat fa referència a cinc òrgans humans: el cervell, la tràquea, el fetge, els intestins i el cor; i l’altra meitat als cinc sentits: el tacte, el gust, la vista, l’oïda i l’olfacte a través de l’espai negatiu d’un dit, una llengua, dos ulls, una orella i un nas.
Les dues sèries, realitzades en guix, juguen una vegada més amb la policromia del verd, el blanc i el vermell de la bandera italiana, i representen la necessitat de donar-li cos a un buit: a una identitat que neix de la falta de definició.
Marina Sagona, per primera vegada a Espanya
Marina Sagona (Roma, 1967) és una artista italoamericana resident a Nova York. Va començar la seva carrera artística com a il·lustradora pel món editorial, fins que va començar a col·laborar de forma regular amb The New Yorker i The New York Times.
De 2006 a 2008 va dirigir el departament contemporani de la Fundació Fiac per a l’Art i la Cultura Italiana, el 2014, va comissariar l’espectacle “Dante Ferretti: Design and Construction for the Cinema” en el MoMA, entre altres projectes. A més, ha guanyat el Strategic 50 Award i la Domus Artist Residency a Galatina, Itàlia. Ha exposat a Nova York, San Francisco, París, Bratislava i en diverses ciutats italianes com Roma, Torí, Palerm i Bolonya.
Marina Sagona realitzarà una residència artística a Chiquita Room per a treballar l’edició d’una publicació d’artista arran de la seva mostra sota el segell de Chiquita Edicions.
Després de Barcelona, la mostra itinerarà a l’Istituto Italiano di Cultura di Madrid, on es podrà visitar del 18 de març al 23 d’abril.