
14 febr. 2021 L’artista resident del Lliure, Marta Galán portarà a escena un projecte sobre la migració interna dels anys 50 i 60
El programa de residències del Teatre Lliure es consolida amb una segona temporada en què es tornen a destinar més de 230.000 € a la creació. L’aposta dels Ajuts a la creació Carlota Soldevila per potenciar la creació col·lectiva i l’autoria viva coincideix amb un dels moments més crítics del sector cultural dels últims anys.
El Teatre Lliure entén els Ajuts com servei públic que fomenta la creació i l’activitat laboral del sector amb una incidència real en la societat. “Volem finançar el pensament i la creació sense posar la pressió en el resultat”, ha explicat Juan Carlos Martel, director del Teatre Lliure, alhora que ha remarcat la importància del retorn educatiu i social que també tenen aquests Ajuts.
Aquesta temporada, la companyia resident Lalinea, l’artista resident Marta Galán Sala, els creadors Calvin Ratladi i Joan Solé que participaran en les residències creatives d’intercanvi amb The Centre of the Good Less Idea de Johannesburg (Sud-Àfrica) i el projecte de Marc Villanueva Mir EN RESiDÈNCiA a l’Institut Maria Espinalt agafen el relleu a la companyia Mos Maiorum, la creadora Carla Rovira, l’intercanvi amb la Hammana Artist House del Líban i el projecte EN RESiDÈNCiA que va fer l’artista Magda Puig a l’Institut Joan Fuster.
Ajuts a la creació Carlota Soldevila 20/21
Lalinea, companyia resident, obrirà al públic el seu work in progress José y la Barcelona disidente a l’Espai Lliure de Montjuïc del 17 al 21 de març de 2021. El projecte sorgeix de la voluntat de descobrir qui va ser José Tenorio i de reconstruir el seu relat de vida, a través de la memòria col·lectiva de la Barcelona LGTBI+ dels anys 70 i 80. “Jose Tenorio va ser el meu tiet-avi. La família ens va ocultar la seva història real i, quan ens van explicar la veritat, vaig decidir fer un homenatge en forma d’espectacle i intentar descobrir la seva història real”, ha explicat Úrsula Tenorio, directora de la companyia. Aquest projecte és també un homenatge a totes les persones que van decidir viure la seva identitat plenament tot i les normes socials de l’època.
A més de la posada en escena, Lalinea també ha estat treballant, en col·laboració amb TMB, en la intervenció artística Rojo Clavel, que compartirà la documentació recollida durant el procés de creació de José y la Barcelona disidente. La intervenció constarà d’un recorregut per diferents estacions de metro i d’una exposició a l’Espai Mercè Sala (estació Diagonal) del 17 de febrer al 30 de març.
Marta Galán Sala, artista resident, presentarà de l’1 al 25 d’abril Forasters vindran…, una peça de teatre comunitari que es concentra en la recerca històrica i documental amb les persones que van migrar a Barcelona als anys 50 i 60 i que prendrà cos en el relat auto-ficcional de l’actriu Susanna Barranco, neta d’aquesta migració.
El projecte, però, no culminarà aquest abril. La proposta tindrà una darrera fase que consistirà en una obra escènica comunitària amb un grup de joves de la migració global que han participat en les fases de documentació i recerca de la peça. “És una oportunitat i un repte poder fer el que vinc fent els darrers anys amb recursos, que és democratitzar la pràctica artística amb processos pedagògics i comunitaris, on el focus està en les persones”, ha reconegut Galán Sala, per a qui és un reconeixement després de molts anys de treball des de la precarietat i els espais de resistència i cultura de base, poder fer temporada en un teatre.
Les residències creatives d’intercanvi es fan en col·laboració amb The Centre of The Less Good Idea de Johannesburg (Sud-àfrica), un espai de creació artística fundat per l’artista William Kentridge que té com a objectiu donar suport a projectes d’arts experimentals, col·laboratives i transversals. Els creadors Calvin Ratladi per la part sud-africana i Joan Solé per la catalana, està previst que puguin materialitzar l’intercanvi els mesos de maig i juliol.
La proposta de Calvin Ratladi, Ba Moepo, parteix de la idea de presentar una instal·lació – performance entorn de les mines, els efectes de l’imperialisme i l’apartheid des d’una perspectiva metafòrica. Una traducció en clau sud-africana dels entorns socials i polítics a través del cos. La proposta de Joan Solé, City series, proposa una reflexió sobre com sona i com es defineix una ciutat a partir del so. “La idea és generar un banc de sons de la ciutat de Johannesburg i fer el mateix procés a Barcelona. Entendre com sona una ciutat que no coneixes i com sona una ciutat que habites i que creus que coneixes”, ha explicat Solé.
Per la seva banda, i en el marc del projecte Creadors EN RESiDÈNCiA, l’artista Marc Villanueva Mir ha començat a treballar amb alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Maria Espinalt de Barcelona. “M’interessava saber com el confinament i l’arribada a un nou curs sense haver acomiadat l’anterior havia ressonat dins dels seus cossos. La primera sorpresa va ser que no volien parlar-ne, l’experiència del confinament no els portava bons records”, ha admès Villanueva Mir. A partir d’aquí, ha portat el procés de creació artística cap al món dels videojocs, un univers molt proper als adolescents a partir del qual faran una exploració sobre el concepte de treball i, concretament, el treball no remunerat i la gamificació del treball contemporani.
Noves convocatòries
A causa de la situació pandèmica persistent, i amb la voluntat de continuar incentivant el pensament creatiu i la producció teatral en situació d’excepcionalitat, el Lliure ha decidit convocar una segona edició dels Ajuts extraordinaris amb la mateixa dotació econòmica que la temporada passada, 46.250 €, i les modalitats Disseny de projectes escènics, Textos dramàtics, Dramatúrgies en arts de carrer i Escena 0 – 21. La convocatòria s’obrirà el proper mes de març i comptarà amb la complicitat de Temporada Alta, Fira Tàrrega – Arts de Carrer i, com a novetat, de la Mostra Igualada.
Els Ajuts extraordinaris Carlota Soldevila 20/21 són possibles gràcies a la col·laboració entre el Teatre Lliure i la Fundació Banc Sabadell. Una aliança que respon a la voluntat de tots dos organismes de fomentar i donar suport a la creació i la producció escènica.
També s’obrirà al març la convocatòria per a les residències creatives d’intercanvi de la temporada 21/22 que, en aquesta ocasió, viatjaran cap a Polònia i, en concret, al Nowy Teatr de Varsòvia: un espai de creació dirigit per Krzysztof Warlikowski que recolza accions artístiques i socials destinades a buscar noves formes de comunicació, implicades en la vida quotidiana de la comunitat local.
Amb el programa d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila, el Teatre Lliure manté el seu compromís amb la creació i apostar per l’autèntica democratització de la pràctica artística.