L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha anunciat el nom dels guanyadors dels XXIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

XXIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, cinc premiats i Manuel Molins homenatjat

En la categoria d’assaig el jurat ha guardonat l’estudi Figures i esbossos. Estudis sobre literatura valenciana contemporània (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert), de Vicent Salvador. En la categoria de narrativa, la novel·la premiada ha estat La gatera (Àmsterdam), de Muriel Villanueva, que va rebre també el Premi Just M. Casero el 2011. En poesia Rubén Luzón ha resultat guanyador amb recull Ai (Bromera), que també va rebre el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia el 2011. Pel que fa al teatre, l’obra guanyadora ha estat València, Hollywood, Iturbi (Univ. de València), de Manuel Molins. Els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, instituïts l’any 1990 per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, s’atorguen a les millors obres d’assaig, narrativa, poesia i teatre d’autors valencians publicades en català durant l’any anterior.
Així mateix, la Junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià ha acordat atorgar el Premi a la millor iniciativa de difusió cultural a l’Associació Cultural Bloc de Progrés Jaume I de l’Alcúdia, en reconeixement a la bona feina, constant, a favor de la llengua i la cultura.
La cerimònia de lliurament dels guardons ha estat presentada per Francesc Anyó, i ha comptat amb l’assistència d’un centenar de persones representant tots els àmbits de la cultura i la societat valencianes. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha volgut incloure un especial homenatge al dramaturg Manuel Molins, a càrrec de Francesc Calafat. Amb motiu d’aquest homenatge l’editorial Bromera ha obsequiat els assistents amb un exemplar de l’obra de Molins Rosegó, el rodamón, i s’ha pogut veure un vídeo dedicat al dramaturg valencià creat per a l’ocasió. Diverses entitats s’han sumat públicament a l’homenatge, com Acció Cultural del País Valencià, els quals han destacat de Manuel Molins que és un “autor teatral de reconegut prestigi i sòlida trajectòria, persona coneguda pel seu compromís cívic amb el país i la llengua”.
 
El relleu de la Junta valenciana
El sopar ha escenificat també el relleu de la junta valenciana, que des de les darreres eleccions del mes de març està formada per la vicepresidenta Gemma Pasqual i els vocals Núria Cadenes, Carles Cortés i Francesc Mompó, en substitució de Ramon Guillem, Isabel Robles i Salvador Company.
 
Recull de crítiques de les obres premiades
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana editarà un quadern amb una selecció d’articles i comentaris publicats a la premsa i a revistes especialitzades sobre les obres guardonades en els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, els Premis de la Crítica Catalana i els Premis Cavall Verd d’aquest any. En aquest enllaç podeu descarregar i consultar les publicacions d’anys anteriors.