L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana celebra 40 anys

L'AELC va néixer al Congrés de Cultura Catalana, al Santuari de Lluc (Mallorca), el 27 d'octubre de 1977

Redacció.- Aquesta tardor l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana celebra quaranta anys. L’AELC va néixer al Congrés de Cultura Catalana, al Santuari de Lluc (Mallorca), el 27 d’octubre de 1977, en el qual un centenar d’escriptors van aprovar els estatuts de la nova associació i van designar una comissió gestora per a iniciar-ne els tràmits. Des d’aleshores, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha representat el col·lectiu professional, n’ha defensat els drets i ha estat una presència constant en la vida cultural de tots els països de parla catalana. El proper dissabte 28 d’octubre, l’Associació ha convocat als socis i companys i companyes del sector a la festa del 40è aniversari que tindrà lloc a l’Auditori Melier del MACBA.
L’AELC va néixer amb l’objectiu de defensar els interessos del col·lectiu d’escriptors en llengua catalana en els diferents àmbits professionals. Des dels seus inicis, ha organitzat un ampli ventall d’activitats dedicades a l’estudi i la reflexió sobre l’ofici d’escriure (conferències, jornades, col·loquis, congressos…), així com a la promoció dels autors i autores. Actualment, l’AELC té prop de 1.450 socis. L’escriptora i traductora Bel Olid presideix la Junta Directiva des del 2015.
Una mica d’història
El 1975 es va celebrar el Congrés de Cultura Catalana i els escriptors en llengua catalana hi van participar a través de l’àmbit de ‘Producció Literària’. En les conclusions d’aquest àmbit del Congrés, els escriptors van proposar la creació d’una associació d’escriptors en llengua catalana que fos alhora un organisme de defensa professional (sindical) i de promoció cultural que es convertís en l’organisme unitari dels escriptors en llengua catalana a través del qual s’havia d’establir el diàleg amb les futures autoritats autonòmiques del país.
El naixement de l’Associació va tenir lloc el 31 d’octubre de 1977 amb la participació de més d’un centenar d’escriptors procedents d’arreu dels Països Catalans, i amb les adhesions escrites d’un altre centenar que no havia pogut assistir a l’acte. Durant els anys 1977-1988, l’AELC va desenvolupar les funcions representatives de la vitalitat literària dels Països Catalans amb la voluntat d’articular un programa que fos un element de diàleg i de relació amb els nous poders polítics que s’estaven constituint en el període que s’ha anomenat transició democràtica espanyola.
Un dels primers objectius de la nova Associació va ser recuperar la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que havia estat activa durant els anys trenta fins al final de la guerra civil espanyola. D’aquesta manera, l’AELC va propugnar la creació d’un infraestructura que va recollir les aspiracions dels seus associats i defensés els seus interessos. L’any 1988 un decret del govern autònom de la Generalitat de Catalunya reinstaura finalment la ILC.
L’AELC ha participat en l’elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d’edició –en paper i digitals–, ha gestionat la supressió de l’IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió.

Etiquetes:
,