
05 gen. 2017 L’Ateneu Popular 9 Barris celebra el seu 40º aniversari
La memòria, la reflexió i la celebració seran els eixos de la programació d’enguany gràcies a exposicions, jornades i actuacions
Redacció.- Aquest dilluns 9 de gener se celebrarà els 40 aniversari de l’okupació veïnal de la planta asfàltica situada al barri de Roquetes, l’actual Ateneu Popular 9 Barris. Durant aquests quatre décades, l’antiga planta ha passat a convertir-se en un espai sociocultural de referència en les arts del circ i la gestió comunitària de la cultura. La vinculació veïnal segueix present en aquest equipament per on actualment hi passen més de 20.0000 persones cada temporada.
Durant aquests quaranta anys d’història, l’Ateneu ha vist néixer artistes de renom com una incipient Maite Martín o personalitats com El Cabrero, Paco Ibáñez, George Moustaki, Amparanoia, Javier Krahe, Yanis Aggelakas, Manu Chao, Faemino y Cansado, Lluís Llach, Miguel Poveda, Leandre, Los Galindos, Cristian Atanasius i tants d’altres, posant el nom de Nou Barris al mapa cultural de la ciutat.
L’escola de circ fundada fa 20 anys ha estat un dels pilars de l’Ateneu i una cantera de futurs artistes. La formació de formadors en circ social i els projectes circ social desplegats al territori representen la consolidació d’un model amb la intervenció com a eix principal. A més a més, l’aposta per la producció pròpia ha permés presentar espectacles de qualitat com el Circ d’Hivern que enguany celebra la seva 21º edició demostrant el compromís del projecte amb el circ.
Els 40 anys durant el 2017: memòria, celebració i reflexió
L’Ateneu ha engegat un projecte de memòria col·lectiva sobre els 40 anys de recorregut. Un treball de recerca complex a través de la memòria oral de les seves protagonistes, de documents escrits i enregistrats, i de fanzins i revistes, amb l’objectiu de generar una exposició que té prevista la seva inauguració el novembre de 2017.
L’exposició vol ser la narració del viatge d’aquests 40 anys, i com el model de gestió i la proposta cultural de l’Ateneu, dialoguen per elaborar un altre relat sobre la construcció de la Barcelona post-dictadura.
Així, el 2017 també acollirà una programació especial començant pel Cítric, cicle de cultura crítica i popular, que amb una actuació mensual de febrer a maig, portarà a l’Ateneu música, teatre, circ i dansa. El grup musical Def Con Dos, la companyia teatral Conserves amb l’obra Hazte Banquero, els artistes de circ franco-catalans Marcel et ses drôles de femmes, i els ballerins de Iron Skulls amb Sinestesia, conformaran la programació de la tercera edició del cicle
A l’octubre es reviuran les 30 Hores de Cultura celebrades l’any 1978, amb un gran festival sociocultural, amb l’actuació de molts artistes que han participat del projecte fins ara i molts d’altres amb els qui feia temps que es volía col·laborar; un munt d’activitats pensades per a tots els públics.
Durant el mes novembre arribarà el torn per a la reflexió amb unes jornades pensades per projectar l’Ateneu més enllà de les seves parets. S’analitzarà la trajectòria dels 40 anys de projecte així com la seva continuitat, apostant per una cultura crítica i compromesa amb la seva realitat. A més les jorandes seran un espai on compartir estratègies amb espais similars existents o en procés de reivindicació arreu del territori.
Programació del Cítric:
11 de febrer // 22h – Def Con Dos
18 de març // 22h – Hazte Banquero cia. Conservas
22 d’abril // 22h – La Femme de Trope cia. Marcel et ses drôles de femmes
20 de maig // 22h – Sinestesia cia. Iron Skulls