L’Ateneu Popular 9 Barris presenta el seu 18è Circ d’Hivern, amb el món de l’art com a teló de fons

L’espectacle es titula AAART! i s’inspira en Da Vinci, Miró i Malèvitx, entre altres artistes cabdals de la història de l’art

L’Ateneu Popular 9 Barris presenta un any més un espectacle de circ de factura pròpia a Barcelona. El Circ d’Hivern, una de les manifestacions circenses amb més trajectòria de la ciutat, arriba aquest any a la seva 18ena edició.
Del 14 de desembre de 2013 fins al 12 de gener de 2014 es podrà veure aquesta espectacle hivernal tan especial, que enguany proposa un viatge cap a les interioritats del món de l’art. Les tècniques acrobàtiques, la roda cyr, la corda, el clown i els malabars es trobaran amb els pinzells i les pintures. Els traços de Leonardo da Vinci, Egon Schiele, Antonello da Messina, Arcimboldo, Georg Baselitz, Malèvitx o Joan Miró inspiren aquest espectacle únic. L’Ateneu Popular 9 Barris proposa una aproximació al món de l’art amb una nova mirada; una mirada desacomplexada, gestual, d’humor, emocional, irreverent… la mirada del circ. A més a més, hi haurà projeccions audiovisuals rodades a la Fundació Miró que es combinaran i complementaran els números dels artistes.
Sinopsi
Quan et perds pels passadissos d’un museu, arriba un moment en què, de cop i volta, ja no existeix la noció de l’espai i del temps i t’agafa una mena de mareig. És en aquest moment, indefens, quan la pintura t’atrapa i t’hipnotitza. Els artistes pictòrics provoquen situacions límit als cinc protagonistes de l’espectacle. Des de contorsions impossibles, dansa aèria, girs insensats, bells equilibris…
El viatge per la història de l’art comença fent referència a les mirades i els somriures de complicitat d’Antonello da Messina, que es barregen amb els rostres de la companyia, i segueix amb les acrobàcies que inspira la gestualitat de les postures d’Egon Schiele. També es fa referència al famós dibuix de Da Vinci, inspirat amb les teories de Vitruvi, en què un cercle rodeja una figura humana, just com si estigués dins d’una roda Cyr. L’artista alemany Georg Baselitz va pintar una sèrie de retrats en els quals la gent apareix cap per avall, i els artistes experimentaran aquesta sensació. Com Miró, els artistes juguen amb l’espai de manera entremaliada, en quadres de dimensió coral, i com feia Giuseppe Arcimboldo amb els seus retrats de fruites i verdures, un clown malabarista imita el pintor amb l’ajut del seu carro de la compra.
L’Ateneu Popular 9 Barris
Des que va engegar el 1979, l’Ateneu Popular 9 Barris juga un paper fonamental en el desenvolupament del circ català. Duu a terme activitats de formació, producció i exhibició. Cada any produeix quatre combinats de circ i, des del 1997, cada Nadal produeix el Circ d’Hivern alhora que, tant com pot, programa companyies circenses estatals i estrangeres. Els seus Circs d’Hivern han estat reconeguts amb nombrosos premis, com la Menció especial del jurat a FETEN (Feria Europea de Artes Escénicas) (2012), pel 16è Circ d’Hivern, Maravillas, el premi Nacional de Circ (2006) per Rodó, 10è Circ d’Hivern, o bé el premi de Fira Tàrrega al millor muntatge (2007) per El Circ de Sara.