L’Ateneu Popular 9Barris es converteix en una F.I.R.A. en el seu 19è Circ d’Hivern

El Circ d’Hivern estrenarà el Teatre de l’Ateneu després de les seves reformes, i es podrà veure del 13 de desembre i fins l’11 de gener

A partir del 13 de desembre l’Ateneu Popular 9Barris oferirà, un any més, el seu 19è Circ d’Hivern. Com cada any, l’Ateneu proposa un espectacle de circ de factura pròpia, i ja ha esdevingut una de les manifestacions circenses amb més trajectòria de la ciutat. Aquest Nadal el públic podrà gaudir d’una proposta molt especial, inspirada en les antigues barraques de fira, que porta com a títol F.I.R.A. (Fenòmens Inversemblants Rescatats de l’Anonimat). En aquesta ocasió, l’Ateneu estrena un teatre reformat: s’ha canviat el sostre, s’han millorat les mesures de seguretat i s’ha pintat la sala. La inauguració del Circ d’Hivern, el 13 de desembre, conclourà unes obres que han durat quatre anys. L’espectacle es podrà veure fins l’11 de gener de 2015.

L’espectacle estarà marcat pel circ i la música en directe, i no hi faltaran trapezis, portés, màstils i ombres xineses. Els artistes de F.I.R.A. (Fenòmens Inversemblants Rescatats de l’Anonimat) els veurem dins i fora de l’escenari.Els personatges caminaran entre el públic mentre s’espera per entrar al teatre, i ens mostraran els seus secrets.

Els set components del Col·lectiu Tierra han estat els encarregats de construir aquesta F.I.R.A. tan especial, en una creació col·lectiva que ha comptat amb la col·laboració de Jordi Aspa (Premi Nacional de Circ), que els ha dirigit. El Col·lectiu Tierra es va establir el 2013 i compta amb l’experiència que els seus membres acumulen en diferents projectes. F.I.R.A., el 19è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular9 Barris, és el seu primer espectacle.

Jordi Aspa és l’encarregat de dirigir-los en aquesta aventura. Nascut al Montseny el 1964 va crear, juntament amb Bet Miralta i en Soci (el seu gos), la Companyia de Circ Meravelles i Varietats, i poc després Escarlata Circus, companyia que ja compta amb nou espectacles i gires internacionals a les espatlles. Des de el 1997 fins al 2011, al costat de Bet Miralta, va ser l’encarregat de la direcció artística de la Fira del Circ Trapezi. Jordi Aspa ha estat premiat per Trapezi estat dues vegades, el 2007 amb Premi Nacional de Cultura per la generalitat de Catalunya i al 2012 se li va concedir el Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura.

 

 

Sinopsi

F.I.R.A. és com un elixir miraculós, que convertirà l’Ateneu en una barraca on diverses atraccions s’aniran succeint. Un seguit de Fenòmens Inversemblants Rescatats de l’Anonimat, que no inclouen circ amb animals però sí bestialitat i crispetes que fan sobresaltar el cor. F.I.R.A també pertany a l’univers d’allò que és efímer i provisional, i encoratja a aprofitar l’instant que passa.

L’espectacle està compost de diversos números: s’obre el teló i un acordió balla amb la trapezista dels tres caps. Un número de dansa i verticals mostra una noia que es pensa que un monstre lluita contra la seva ombra… però l’animal el porta a dins. I dalt d’un trapezi, una artista volarà sobre l’aigua. La perxa xinesa es convertirà en el màstil d’un mariner sense vaixell, que balla amb nostàlgia, i una parella jugarà amb les crispetes amb un ritme musical que acompanya la seva vitalitat i bon humor, en un número d’acrobàcies mans a mans. El número final inclourà una torre de tres i banquines.