L’Auditori de Barcelona celebra 25 anys amb una exposició retrospectiva i un mes de programació

La programació de tot el mes de març estarà dedicada a l'aniversari

Redacció.- El 22 de març de 1999, s’inaugurava L’Auditori amb un concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dirigida per Lawrence Foster i amb la pianista Alicia de Larrocha, la soprano Anna Feu i el baríton Enric Serra com a solistes. 25 anys després, l’edifici, concebut per l’arquitecte Rafael Moneo, i la institució han esdevingut un referent al sud d’Europa, no només per l’activitat artística de primer nivell amb més de 500 concerts cada temporada, sinó també per la diversitat de la seva programació, l’aposta sostinguda per la creació musical actual, la ideació de projectes educatius I el treball per garantir l’accés i la participació de tota la societat a la vida musical independentment del seu origen i condició.

Quasi 14.000 concerts després amb prop d’11 milions d’assistents, L’Auditori celebra el seu 25è aniversari amb una exposició retrospectiva a l’exterior de l’edifici, un mes de març de programació intensiva que reflecteix la diversitat de músiques que abasta el gran equipament nacional, diverses activitats especials i, sobretot, la mirada posada en el futur de la societat, amb una aposta clara per posar l’usuari al centre de l’activitat, i de la sostenibilitat del projecte.

En els últims tres anys, L’Auditori ha fet una inversió d’entorn als 7,5M€, dels quals al voltant de 3,3M€ han estat en projectes de millora de la sostenibilitat. Cal destacar la col·locació de 1.197 panels fotovoltaics per autoconsum a la coberta de l’edifici que permeten una producció anual de 678.400kWh d’energia neta. A data d’avui, L’Auditori té la instal·lació fotovoltaica més gran feta sobre un equipament municipal de Barcelona. En aquestes inversions també s’hi inclouen millores d’eficiència energètica en la il·luminació, renovació dels sistemes de producció d’aigua freda i calenta sanitària, la renovació del sistema de producció de climatització o la instal·lació de filtres solars a les finestres per reduir la càrrega tèrmica de l’edifici. Considerant el consum de l’any 2019 (activitat d’abans de la pandèmia) i abans d’implementar totes les actuacions indicades, la reducció prevista en el consum d’energia de l’edifici és del 25%.

Per altra part, s’està portant a terme una intervenció acústica a la sala 1 Pau Casals, un projecte de L’Auditori amb Eckhard Kahle (Kahle Acoustics) i l’estudi d’arquitectura AIA. La intervenció ha de permetre millorar les condicions d’escolta dels músics a dalt de l’escenari, especialment quan es tracta de grans formacions simfòniques.

Amb 25 anys d’història, la principal institució pública musical del país ha esdevingut un projecte de referència internacional amb aliances estratègiques amb les principals institucions internacionals i amb les millors condicions per defensar el futur de la vida musical a la ciutat.

Exposició retrospectiva

A més de ser part d’una transformació urbana de primer ordre, la creació de L’Auditori, ara fa 25 anys, va significar també una revolució cultural per un districte en construcció. L’Auditori suposava una aposta contundent de la ciutat per fer de l’eix Poblenou-Glòries i Fort Pienc un pol d’innovació i dinamització cultural a Barcelona a través de la música.

El projecte, emmirallat en la Cité de la musique de París, volia donar una resposta estructural a les necessitats del teixit musical: una seu estable per a l’orquestra simfònica del país que li garantís el seu desenvolupament artístic, una veritable sala simfònica per a la ciutat i un node institucional per al sector, capaç d’aglutinar tant la diversitat d’escenes de la ciutat com la formació superior. Aquest canvi de paradigma, en el context de posicionament internacional que va suposar l’estatus de ciutat olímpica, va culminar en el naixement d’una autèntica ciutat per a la música.

Aquesta mostra és una breu retrospectiva d’aquest primer quart de segle d’història de L’Auditori en quatre eixos: l’edifici i la transformació urbana; l’activitat artística, que ha contribuït a situar Barcelona en el circuit musical internacional; la institució que, amb 4 sales de concert, aglutina l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, el Museu de la Música de Barcelona i l’Escola Superior de Música de Catalunya, i finalment tots els col·lectius de persones que han format i formen part de L’Auditori.

Programació intensiva

El gran simfonisme es troba a la llavor fundacional de L’Auditori i és per això que aquest mes de març de celebració arriba amb propostes simfòniques de gran valor, tant pel que fa a produccions del país, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la Banda Municipal de Barcelona liderades pels seus respectius titulars, com amb concerts que ens oferiran destacades orquestres del panorama internacional, amb directors com Teodor Currentzis o Adam Fischer. A més a més, des de l’excel·lència artística i el compromís social, L’Auditori és també l’epicentre de la creació musical a Catalunya i per aquesta celebració, la institució aposta per una fotografia coral, mostra del talent de casa nostra que garanteix el futur dels nostres repertoris i és símptoma, alhora, de la bona salut del sector. Així, durant el mes de celebració es faran 4 estrenes mundials.

El divendres 8 de març, l’OBC estrenarà Utopia, d’Oriol Saladrigues, i el violinista Augustin Hadelich interpretarà el  Concert per a violí n.1 de Benjamin Britten. El dissabte 9 de març s’obrirà la sala Pau Casals de 2.200 localitats a la ciutadania amb un concert gratuït de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya capitanejada pel seu director titular, Ludovic Morlot. Posteriorment, hi haurà un concert gratuït a l’espai de la Llanterna de Killin’Cactuz, el duet format per Nao Albet i Adrià González.

El divendres 15 de març, l’OBC i la mezzosoprano Fleur Barron oferiran un concert amb l’estrena mundial de Las constelaciones que más brillan, de Raquel García-Tomás, encàrrec de L’Auditori i obres de Maurice Ravel i Xavier Montsalvatge. Aquest mateix programa és el que l’orquestra nacional portarà a la seva gira de primavera a l’Elbphilarmonie d’Hamburg i al Konserthuset d’Estocolm. Aquell mateix dia, hi haurà en prevenda el primer disc físic del segell discogràfic de L’Auditori amb la primera part de la integral de Maurice Ravel.

El divendres 22 de març, dia de l’aniversari, se celebrarà un concert commemoratiu amb solistes de primer nivell internacional com són el pianista Denis Kozhukhin i la soprano Anna Devin, amb un programa que inclou l’estrena mundial de Songs for Júlia de Josep Maria Guix, un encàrrec de L’Auditori que exemplifica l’aposta sostinguda per la creació musical actual. Posteriorment a aquest concert, l’espai de la Llanterna acollirà un concert gratuït de Francesco Tristano. I per tancar, el diumenge 24 la Banda Municipal de Barcelona, capitanejada pel seu titular José R. Pascual-Vilaplana, estrenarà la Simfonia Gaudí d’Albert Guinovart.

L’Auditori, des dels seus inicis, és un projecte que defensa l’accés universal a la música i que vol continuar creant vincle amb la ciutadania. Per això aquesta proposta de celebració la nodreixen artistes de perfils molt diversos de tot el teixit musical local i internacional que inclouen també el jazz, les músiques populars, la música de cambra, l’antiga o l’electrònica, concerts familiars i, fins i tot, músiques de tradicions allunyades del cànon.

En aquesta sentit, i fent-se seu el repte d’acostar la música en tota la seva dimensió a un públic cada vegada més divers i exigent, L’Auditori presenta de manera regular projectes de nova creació. Així doncs, L’Auditori estrenarà el nou festival Subsònic, de caràcter multidisciplinar i que explora la creació més enllà de l’electrònica. La música electrònica entesa com a vehicle i els recursos tècnics més avançats al servei de cinc propostes en què diverses disciplines conflueixen en una mateixa creació artística. A manera d’inauguració del festival, s’interpretarà la icònica obra de Steve Reich, Music for 18 musicians, que no s’ha pogut escoltar a Barcelona des del 2011, any en què va sonar per primera vegada a la capital catalana, també a L’Auditori. Subsònic acollirà artistes tan diversos com l’ensemble de música medieval Sollazzo, el duo de música electrònica b1n0, el col·lectiu d’artistes visuals Cube, els conjunts de música de nova creació Frames Percussion, Synergy Vocals, Contrechamps o CrossingLines, la companyia de dansa Mal Pelo, el grup vocal de música antiga Cantoria, o l’escultor i performer francès Olivier de Sagazan.

Per la seva part, el Museu de la Música de Barcelona farà jornades de portes obertes durant els caps de setmana del 9-10 i del 22-24 de març. Tot això i molt més, en el mateix moment en què es compleixen 80 anys del primer concert de l’OBC i 20 anys del concert familiar “El colors del metall”, exemple de l’aposta per obrir la casa de la música a tots els públics.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), únic centre de la Generalitat de Catalunya dedicat a l’educació superior en música i ubicat a l’edifici de L’Auditori, se suma a la celebració dels primers 25 anys d’aquest equipament. Durant el mes de març, L’ESMUC realitzarà diverses col·laboracions amb l’OBC, la BMB, el Centre Robert Gerhard i el Museu de la Música, completant així la programació d’aniversari de l’equipament públic més gran del país dedicat a la música.

Únic centre de la Generalitat de Catalunya dedicat a l’educació superior en música, ubicat a l’edifici de L’Auditori, l’ESMUC realitza diverses col·laboracions amb l’OBC, la BMB, el Centre Robert Gerhard i el Museu de la Música, cosa que dona un sentit complet a l’equipament públic més gran de la nostra ciutat i del país dedicat a la música. Per fer-ho, obrirà les portes al públic que podrà assistir a diverses activitats com conferències, cicles de concerts, tallers o jam sessions.

Etiquetes: