Audiori Girona

L’Auditori de Girona presenta la nova temporada amb un compromís cap a la creació artística

Ofereix una vintena de propostes amb figures internacionals, reconeguts noms de casa nostra, estrenes i actuacions úniques

Redacció.- L’Auditori de Girona presenta la programació de la nova temporada, de setembre 2021 a gener del 2022, que comptarà amb 23 propostes d’estils diversos, entre les quals, 9 de clàssica, 12 de moderna i 2 de familiars. Chucho Valdés piano solo, l’Orquestra de la Ràdio d’Hongria, Ghost-Note, Rigoberta Bandini, Roger Mas, Mazoni, Tarta Relena, Xavier Sabata i Quartet Gerhard són alguns dels noms que formaran part del nou cartell. L’equipament també avança dues propostes per al 2022: la Passió segons Sant Joan amb l’Orchestra of the Age of the Enlightenment i la Novena de Beethoven amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i cantaires dels cors de Girona. Les entrades ja s’han posat a la venda a www.auditorigirona.org.

Figures internacionals rellevants, reconeguts noms de casa nostra, actuacions úniques i estrenes. L’Auditori de Girona, un dels principals equipaments musicals de Catalunya, segueix oferint, en el seu 15è aniversari, una programació amb caràcter de servei públic, i en constant vinculació i cooperació amb els principals agents de l’entorn, com La Marfà – Centre de Creació Musical, els festivals Black Music Festival i Temporada Alta, i diverses formacions corals i orquestrals de la ciutat.

En aquesta nova temporada, més enllà de la vessant d’exhibició, l’Auditori presenta Compromís creació, un segell especial per als projectes en els quals s’ha involucrat en el procés de creació artística. Una iniciativa que neix amb l’objectiu d’acompanyar i visibilitzar la feina dels artistes, amb especial atenció als del seu entorn proper. D’aquesta manera, l’Auditori no vol ser només un espai, un sostre on actuar puntualment, sinó un equipament de referència amb un equip humà implicat en l’artista. Un impuls a la creació basat en l’establiment de vincles, en la recerca de complicitats, en l’oferiment de recursos, en la instauració de xarxes… amb la voluntat d’expandir el potencial artístic al territori. En aquesta ocasió, compten amb el segell Compromís creació Zb·Yu·Ra, amb un concert en el marc de la seva gira de presentació; Mazoni, amb una aportació especial i l’acollida de l’estrena del disc; Manel Fortià – Libérica, amb la coproducció del projecte; Orquestra de Girona, amb el procés d’assaig de la producció d’El telèfon o l’amor a tres; la GiO amb Francesc Prat i Xavier Sabata, desenvolupant el procés d’assaig de la producció; la Black Music Big Band amb Ensemble JOCG, donant suport al projecte pedagògic; i la Coral Geriona & Girona Banda Band, acollint els assajos d’aquesta producció.

Des de l’Ajuntament de Girona tornem a demostrar el nostre compromís a seguir donant suport a totes aquelles propostes que s’estan potenciant a la ciutat i posant l’accent en la producció en l’àmbit local. Avui fem un pas més endavant en el nostre deure de servei públic i presentem ‘Compromís creació’, un nou segell que busca ajudar a creadors i artistes, i fer alhora que les seves obres tinguin visibilització”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, i diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats, que ha remarcat que “aquest tàndem entre La Marfà i l’Auditori és un exemple més de l’aposta d’aquest consistori per la cultura, per la creació i l’acompanyament dels artistes en tot el procés”.

El cartell de la nova temporada, pel que fa a les músiques modernes, ofereix una programació estilísticament diversa, amb propostes variades que van des del rock, al neofolk, passant per la cançó d’autor, el jazz, la música llatina, el flamenc, el pop i l’electrònica, entre d’altres. Comptarà amb Zbigniew Chojnacki, Yuhan Su i Ramon Prats, un trio de bateria, vibràfon, acordió i electrònica nascut a partir d’una residència a La Marfà – Centre de Creació Musical (19 de setembre). Uns dies més tard, el pianista Marco Mezquida portarà a Girona el seu aclamat darrer àlbum, Talismán (25 de setembre). Una de les primeres ocasions per sentir el nou treball discogràfic del cantautor solsoní Roger Mas serà a l’Auditori. Presentarà oficialment a les comarques gironines el seu nou disc: Totes les flors, previst per la tardor (2 d’octubre). La Black Music Big Band amb Ensemble JOCG portaran la febre disco a l’Auditori en el marc del Black Music Festival (3 d’octubre). Destaca la primera actuació i únic concert a Catalunya de Ghost-Note (12 de novembre), una formació guanyadora de diversos premis Grammy dedicada a l’afrobeat, el hip-hop, la psicodèlia i les músiques del món (coorgantizat amb Black Music Big Band). Jaume Pla, Mazoni, realitzarà una de les presentacions oficials del seu nou disc, basat en la música de Beethoven (13 de novembre). El duet Tarta Relena presentarà Fiat Lux, el seu nou àlbum, amb una exploració del concepte de “ciclicitat” a partir del record, la nostàlgia i l’evocació de sentiments. Una coproducció de La Marfà – Centre de Creació Musical i l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles (28 de novembre). Considerat com una de les figures més influents del jazz afrocubà modern, el pianista Chucho Valdés tornarà a portar la seva mestria a l’Auditori per fer un recorregut als més de 60 anys de carrera (4 de desembre). El nou referent de l’escena independent musical, Rigoberta Bandini portarà la seva barreja pop i electrònica en un concert coorganitzat amb Temporada Alta (8 de desembre).

La nova temporada de música clàssica ofereix destacats noms internacionals al costat de destacats intèrprets del país. Així mateix s’oferiran grans composicions combinades amb propostes que plantegen una mirada sobre les arrels. Sense renunciar a la qualitat, la nova programació vol acostar-se a públics diversos i equilibrar els formats: des de la música simfònica a la coral, passant per la cambra, la sardana o l’òpera de cambra. S’hi podrà veure Miura – Roozeman – Varvara, tres autèntiques estrelles de la clàssica que s’han unit per actuar a trio i que interpretaran un programa que inclou Schubert, Beethoven i Xostakòvitx (26 de setembre). També hi actuarà l’Orquestra de Girona, que presentarà El telèfon o l’amor a tres, una òpera que critica de manera divertida l’ús desmesurat del telèfon en les relacions personals (24 d’octubre). La Principal de la Bisbal durà a terme el tradicional Concert de Fires (29 d’octubre). La GiO amb Francesc Prat i Xavier Sabata obriran les celebracions del seu desè aniversari amb un espectacle que inclou una posada en escena a càrrec dels prestigiosos Cube.bz (31 d’octubre). El Cor Maragall oferirà el tradicional concert de Tots Sants, en el marc de les Fires de Sant Narcís (1 de novembre). I el Quartet Gerhard, una de les formacions catalanes amb més projecció a nivell europeu interpretarà un programa que explica la relació estilística entre Mozart i Haydn (21 de novembre).

Així mateix, l’Auditori de Girona avança dues propostes que formaran part de la temporada 2022: la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, interpretada per l’Orchestra of the Age of the Enlightenment, una de les formacions més importants en la interpretació de la música barroca a nivell internacional, que actuarà per primera vegada a Girona dirigida per Mark Padmore (3 d’abril de 2022); i la Novena Simfonia de L. Van Beethoven, interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i cantaires dels cors de Girona (12 de juny de 2022).

Pel que fa a la programació per al públic familiar, la nova temporada oferirà JOJO, història d’un orangutan, una proposta escènica de poesia visual, sense text, narrada amb la sorra i la manipulació de titelles. Un espectacle de la Companyia Ytuquepintas (14 de novembre). També s’hi podrà veure Nadales pels més menuts, un concert per als infants de 0 a 4 anys (19 de desembre).

Precisament un dels moments destacats de la programació de tardor a l’equipament gironí és l’època nadalenca. Enguany, s’han programat 7 espectacles entre el 10 de desembre i el 9 de gener, per a un públic ampli i divers. S’hi podran veure Joan Garrido & The Global Band amb l’espectacle Christmas songs 4 new times (10 de desembre); Mambo Jambo, amb un disc que reivindica els paradisos perduts: Exotic Rendezvous (11 de desembre); l’Orquestra de la Ràdio d’Hongria dirigida per János Kóvacs, que oferiran La creació de Haydn, un gran concert simfònico-coral juntament amb el Cor Madrigal, en la que serà la seva tercera visita a Girona (12 de desembre); l’aproximació al flamenc jazz del contrabaixista Manel Fortià amb la proposta Libérica (feat. Antonio Lizana) (17 de desembre); Geriona presenta la màgia del cinema, amb l’acompanyament de la Girona Banda Band (18 de desembre); el concert familiar Nadales pels més menuts (19 de desembre), i el Ballet de Barcelona amb El Trencanous (9 de gener).

Les entrades i abonaments ja estan a la venda a través del web www.auditorigirona.org. Seguint la normativa actual, l’Auditori de Girona segueix amb l’aforament del 70% i se segueixen aplicant de manera estricta totes les mesures per a la prevenció de la covid-19 per fer de l’equipament un espai segur.

 

Formació i divulgació, a la Marfà – Centre de Creació Musical

La Marfà – Centre de Creació Musical oferirà 19 activitats obertes al públic i enfocades a la formació i la divulgació musicals en la nova programació. L’objectiu és seguir potenciant la música com a disciplina artística en el territori gironí a través de les seves tres línies principals d’actuació: el suport a la creació, la formació i la divulgació. En l’àmbit formatiu, s’han organitzat 12 activitats amb l’objectiu de donar eines de creixement tècnic i artístic als músics, i també als professionals de la gestió musical. El programa inclou una nova edició de la jornada de formació sobre organització de festivals i esdeveniments musicals, coorganitzada amb Xàfec- Xarxa de festivals de música de Catalunya, o un curs pràctic per a la gestió de subvencions per a projectes artístics en l’àmbit de la música. També es preveu una nova edició de la Diada de la Rumba que, enguany, a banda dels habituals tallers formatius, inclourà una jam rumbera com a cloenda.

També destaquen les sessions que conduiran el duet Tarta Relena i el contrabaixista Manel Fortià, ambdós artistes vinculats al programa de coproduccions de La Marfà. De manera prèvia a la presentació dels seus nous projectes a l’Auditori de Girona, passaran per La Marfà per compartir amb el públic gironí a mode de classe magistral, les entranyes i els secrets dels seus espectacles i el seu procés creatiu.

En l’àmbit de la divulgació musical s’han organitzat 7 activitats, entre les quals destaquen la participació de Xavi Lloses a El generador, un cicle de xerrades concert d’experimentació sonora, o bé la projecció del documental Les resilients sobre l’escena musical feminista i un posterior cinefòrum amb la participació de Cristina Madrid, directora del documental i les cantants Paula Grande i Anna Ferrer. També s’han previst noves Sessions LP, cicle d’audicions comentades d’àlbums, on els músics Joan Mar Sauqué (Girona Jazz Project), David Carabén (Mishima) i Núria Mancebo (Bigblack Rhino), comentaran discos de referència de Dizzy Gillespie, Leonard Cohen i Janis Joplin respectivament. I, per últim, La Marfà proposa dos espectacles adreçats al públic familiar, concretament La Quela de Brodas Bros i Tantàgora, i Quotidiafonismes, de Bufa & Sons, encapçalats pel multiinstrumentista Xavi Lozano.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a través del web de La Marfà – Centre de Creació Musical. Totes les propostes s’adaptaran a les mesures de prevenció i higiene amb motiu de la covid-19 requerides en cada moment.