L’Auditori Teatre Espai Ter presenta la programació del seu 10è aniversari

Una programació en clau femenina obrirà aquest any tan especial de l’Espai Ter

Redacció.- L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, celebrarà l’any vinent deu anys des de la seva posada en marxa, el mes de juliol del 2013, quan es va inaugurar oficialment. Una programació en clau femenina obrirà aquest any tan especial de l’Espai Ter.

De gener a juny, l’equipament cultural de Torroella de Montgrí oferirà més d’una vintena d’espectacles de teatre, música, dansa, circ, propostes familiars o òpera. Les principals propostes programades estan protagonitzades per dones. En destaquen principalment tres obres de teatre.

La Perla 29 i Clara Segura han unit la seva creativitat per presentar-nos La Trena, una adaptació del llibre homònim de la directora i escriptora francesa Laetitia Colombani. Clara Segura dirigeix i interpreta aquesta història al costat de les actrius Marta Marco, Cristina Genebat i Carlota Olcina. Un altre elenc de dones –Júlia Barceló, Judit Cortina, Mariona Ibáñez, Alba Sáez i Emma Arquillué– protagonitza La casa sin Bernarda, una adaptació renovada del clàssic de Federico García Lorca. I, dins d’aquest àmbit, destaca també l’obra teatral Francisca, que ens mostra la vida de Francisca de Pedraza, d’Alcalà de Henares (Madrid), la primera dona que, maltractada pel seu marit, va guanyar una demanda de separació a Espanya l’any 1624. Carolina Lapausa, Anabel Maurín, Antonio Lafuente i Esther Acevedo protagonitzen aquesta història basada en testimonis reals. Aquesta proposta forma part dels actes de Temps de Dones, la celebració del Dia Internacional de les Dones a Torroella de Montgrí. Un altre dels espectacles amb accent femení és Dones de Sal, de Neus Mar, un homenatge a les dones de mar coincidint amb el vintè aniversari del Museu de la Pesca de Palamós. 

Teatre
De la proposta teatral del primer semestre del 2023 també destaca Forever, de la reconeguda companyia basca Kulunka Teatro. La formació, amb més de 1.000 funcions a 30 països diferents, presentarà una obra delicada de teatre gestual i de màscares que ens parla de les relacions familiars d’una parella. Finalment, la programació també inclou l’obra Quan temps em queda?, una comèdia dirigida per Marta Buchaca i interpretada per Lluís Villanueva, Betsy Túrnez, Marta Bayarri i Xavi Ricart.

Òpera
L’Auditori Teatre Espai Ter continua amb la seva aposta per l’òpera, que ha convertit en tradició programar-ne una cada Dissabte Sant. En aquest cas, els espectadors podran gaudir d’una de les òperes més famoses de la història: Les noces de Fígaro, de W. A. Mozart (Salzburg, 1756 – Viena, 1791). La peça,  que compta amb traducció simultània, està interpretada per la prestigiosa Orquesta Filarmónica de Castilla La Mancha i Camerata Lírica.

Música
La nova temporada de l’Espai Ter ve carregada també de propostes musicals. En destaca la comèdia musical Beethoven#ParaElisa, un espectacle vitalista i musical per a tota la família que explora els límits de l’educació i el dret de cadascun a escollir el seu camí. Aquesta proposta va rebre el Premi al Millor Espectacle Musical de la Fira Europea de les Arts Escèniques per a nens i nenes Fetén 2021.

Una de les apostes musicals dels mesos vinents és el concert del músic, cantant i compositor senegalès Momi Maiga, que presenta el seu primer treball Nio. L’artista destaca com a virtuós de la kora; un compositor atrevit i curiós amb una sensibilitat musical sorprenent.

Dins l’apartat musical, l’Espai Ter també programa el concert Disco Fever, de la mà de la Black Music Big Band, dins la programació del Black Music Festival; el Cicle Grans Orquestres amb L’Orquestra Selvatana i La Principal de la Bisbal; i els concerts de la Xarxa de Músiques organitzats pel Festival de Torroella, amb les actuacions de Jorge Gresa i Albert Colomar,  i de Diego Hervalejo i Magí Garcías.

L’equipament també ha programat una proposta musical per a tota la família amb el concert d’El Pot Petit, que ha escollit l’Espai Ter com una de les escales de la seva Gira 2023. L’Espai Ter torna a ser escenari d’una nova edició del Cantània, el projecte participatiu impulsat per l’Auditori de Barcelona que permet a nois i noies d’una desena de centres d’ensenyament del Baix Empordà participar en una cantata acompanyats d’orquestra i veus solistes professionals.
Dansa i circ
La nova programació també inclou l’espectacle de dansa Quixote Origen, de la Compañía Ibérica de Danza, Premio Nacional de Danza a la Creación. El cartell del semestre vinent també inclou el SÓC, el festival que mostra el treball de les companyies amateurs o semiprofessionals de casa nostra. Aquest any i com a novetat, el festival s’amplia a tota la població de Torroella de Montgrí i, a banda de l’actuació central a l’Espai Ter, es duran a terme activitats durant tot el dia en diferents punts del municipi. Pel que fa al circ, l’Espai Ter acollirà la proposta Ethos, un espectacle molt especial que transcorre en un món màgic ambientat al barroc i que està dirigit per Alba Sarraute, un referent de l’escena circense i del clown.

Visites comentades a l’Espai Ter
Una de les primeres activitats que ha programat l’Espai Ter per commemorar el seu desè aniversari és una jornada de visites per conèixer les interioritats de l’equipament. Les visites comentades per membres de l’equip de l’Espai Ter tindran lloc el 25 de febrer.

Les entrades per a la nova temporada de l’Espai Ter es posen a la venda aquest dimecres, a partir de les 11.00 h, tant al web espaiter.cat com presencialment.