L'Ensemble La Fenice oferirà tres concerts en espais emblemàtics de Torroella, el diumenge 6 d'agost

El Festival de Torroella de Montgrí dedica una jornada a commemorar el 450è aniversari del naixement de Monteverdi

Redacció.- El Festival de Torroella de Montgrí dedica tota la jornada del diumenge 6 d’agost a commemorar el 450è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi, el compositor més important de la seva generació i un dels autors fonamentals de la història de la música. L’ensemble La Fenice protagonitzarà tres concerts dedicats al compositor en indrets emblemàtics de Torroella. A la tarda oferirà dos concerts gratuïts a la Fundació Vila Casas i la plaça de la Vila centrats en l’època que Monteverdi va ser mestre de cor i director musical de la catedral de Sant Marc a Venècia. Al Palau Solterra-Fundació Vila Casas (19h) tocaran una selecció de les músiques que sonaven com a part de l’entreteniment de les festes que organitzaven els nobles als palaus de Venècia. A la plaça de Vila (19.30h) sonaran les músiques que es tocaven a la catedral i a la plaça de Sant Marc. Al vespre (22h), a l’església de Sant Genís, l’Ensemble La Fenice interpretarà un dels monuments musicals de la música sacra, les Vespro della Beata Vergine, una obra revolucionària quan va ser escrita el 1610 mentre Monteverdi treballava a Mantua al servei de la casa del duc Vincenzo Gonzaga.
Claudio Monteverdi (1567-1643) va viure a cavall entre el Renaixement i el Barroc, un període de transició en el qual es van produir nombrosos canvis en la manera de compondre, la principal, el pas de la polifonia a la melodia acompanyada, una de les transformacions cabdals de la història de la música. En aquest canvi, Monteverdi va juga un paper fonamental fins al punt d’esdevenir el catalitzador d’un nou estil de compondre que partint d’Itàlia es va estendre a tota Europa: el Barroc.
L’ensemble La Fenice, que dirigeix l’intèrpret de corneta Jean Tubéry, és un dels grups francesos de música antiga més destacats del panorama internacional. Els membres són tots solistes virtuosos del seu instrument, especialistes de la música del segle XVII i han desenvolupat una carrera internacional tocant als millors conjunts actuals. En més de vint anys de presència als escenaris de tot el món, La Fenice s’ha imposat com a grup inqüestionable especialitzat en el repertori italià del segle XVII.
Grigori Soklov, el mag del teclat torna al Festival de Torroella
Grigory Sokolov, el mag del teclat, torna el 8 d’agost al Festival de Torroella on va debutar el 2011. Pianista de culte, Sokolov és un músic singular, un virtuós amb una digitació espectacular que fa de tots els seus recitals vetllades memorables. Per molt que durant sis mesos toqui el mateix programa en tots els seus concerts, cada cita amb el públic és diferent i les seves actuacions mai s’obliden. Al Festival de Torroella interpretarà un programa amb obres de Mozart i Beethoven.
L’Academy of Ancient Music ret homenatge a Telemann
Georg Philipp Telemann (1681-1767) va ser el compositor alemany més cèlebre del seu temps i també el més prolífic, es calcula va escriure unes tres mil partitures però només se’n conserven una tercera part. Actualment la major part de la seva obra roman oblidada i la commemoració aquest any del 250è aniversari de la seva mort ha mogut a diversos grups especialitzats en música antiga, entre ells la prestigiosa Academy of Ancient Music, a rescatar algunes obres d’aquest compositor galant. En el seu debut al Festival de Torroella de Montgrí el 10 d’agost, l’Academy of Ancient Music ret homenatge a Telemann amb un programa compartit amb obres de Bach, de qui interpretaran dos dels seus cèlebres Concerts de Brandenburg.