Les activitats a la Llotja de la Fira Mediterrània posen el focus en el treball en xarxa, la comunitat i la participació

Les jornades professionals “Per a qui treballem? Comunitat, participació i nous públics” inclouen 32 ponents provinents de 6 països diferents

Més enllà de la seva part artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, i la seva zona de negoci és la Llotja. Aquesta, situada al Museu de la Tècnica de Manresa, tornarà a ser un important nucli de trobada professional, en consonància amb la línia artística: 46 estands, jornades professionals, amb més de 30 ponents; presentació de 25 projectes culturals; 180 trobades concertades entre operadors (speed dating); showcases i xarxes de treball nacionals i internacionals.

Pel que fa a les jornades professionals (9 i 10 d’octubre), giraran a l’entorn de la premissa Per a qui treballem? Comunitat, participació i nous públics, amb ponents de Catalunya, el País Valencià, Castella i Lleó, Burkina Faso, el Regne Unit, França, Bèlgica i Itàlia. Mitjançant diferents formats (debat, taula de pensament, formació, conferència, taula rodona, presentacions…) es reflexionarà durant dos dies, amb 30 ponents d’àmbit internacional, sobre noves realitats que afecten el sector cultural. La jornades s’inauguraran amb un diàleg entre el coreògraf Cesc Gelabert i la filòsofa i pedagoga Lali Bosch.

Enguany la fira aposta especialment pel treball en xarxa, i per això disposa d’una àrea de treball específica sobre el tema que s’estructura a partir de dues activitats: les presentacions informals de productes, serveis i projectes culturals per descobrir fins a 25 novetats del sector, i les trobades de Xarxes Professionals (Network meeting), entre les quals destaquen el Wine&Fest Forum, una reunió internacional de festivals de folk i músiques del món; i la primera jornada de treball de la recentment creada Espectadors.cat, una Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya, que porta per títol La participació dels espectadors en les pràctiques escèniques a Catalunya. La Fira també acollirà per primer cop una trobada de programadors de la xarxa Espai A – Associació d’Ateneus de Catalunya així com la primera reunió de les principals fires de Cultura tradicional de de Catalunya.

Altres activitats que els professionals trobaran a la Llotja són els showcases (càpsules artístiques) o bé les 180 reunions ràpides (speed dating), pensades per promoure el contacte entre professionals i impulsar l’internacionalització de les companyies catalanes. Hi seran presents, entre d’altres, el Mission Folk Music Festival (Canadà); el Festival Les Suds d’Arlès (França), l’International Kulturbörse Freiburg (Alemanya), el Kulturborse de Freiburg (Alemanya) o el Festival Teatro di Confine (Itàlia). En aquesta mateixa línia s’emmarca l’International Network Meeting, un dinar informal entre artistes nacionals i operadors estatals i estrangers, dissenyat especialment per provocar la connexió entre oferta i demanda.