Les Bernardes inicia el 2015 amb exposicions del pastisser Jordi Roca i del pintor Espigolé

La inauguració de Roca és avui dijous 15 de gener a les 19h, i la d'Espigolé será divendres 16 de gener a les 20h. Ambdós hi seran presents

A l’exposició de Jordi Roca es mostrarà el procés de realització d’un aperitiu inspirat en l’hòstia sagrada que compta amb la participació del dissenyador industrial Andreu Curulla. Durant la inauguració es podrà degustar.

En el cas d’Espigolé, després d’anys d’absència, torna a exposar a terres gironines i ho farà amb una sèrie pictòrica que ret el seu particular homenatge a l’actriu Lauren Bacall. L’artista de Ripoll també mostrarà alguns vídeos inèdits així com una filmació que documenta la seva darrera mostra a la Sala Fidel Aguilar (2004). 

Jordi Roca: Petita història d’un aperitiu sagrat

El detonant va ser una visita a Les Bernardes: l’antic convent, reconvertit des de 1983 en Casa de Cultura, seguia mantenint una aura sacra que, malgrat tot, no podia ser ignorada. En aquest sentit, la idea va sorgir de manera automàtica: si una església es pot adaptar per fer d’auditori, una hòstia sagrada també pot esdevenir unes postres o un aperitiu. A partir d’aquí, l’ofici controlat i la imaginació desbordada de Jordi Roca i d’Andreu Carulla van fer la resta: el pastisser  va inventar-se una oblea mínima (pa d’àngel) realitzada amb fècula de patata i farina de blat de moro que, donat el cas, podia reconvertir-se en una mena de coca de recapta essencialitzada; el dissenyador, per la seva banda, va imaginar un gran plat en forma de vitrall on els colors no reten homenatge a la llum sinó als sabors que custodien. El procés de treball, d’una complexitat fascinant, és el que s’exposa a l’antic convent i Casa de Cultura de Les Bernardes.

Espigolé: Pintures i vídeos

Coherència i autarquia. Francesc Espigolé bascula amb naturalitat entre aquests dos principis que, malgrat haver esdevingut massa vegades excepcionals en la pràctica artística contemporània, no deixen de ser consubstancials —o, com a mínim, molt propers a la definició primera— de l’art mateix: coherència, en la mesura que es manté fidel a un tipus de pintura que s’hibrida amb l’escultura i que s’organitza mitjançant una concepció netament organicista de la plàstica; i autarquia, en la mesura que el seu univers artístic es dicta les seves pròpies lleis i les respecta —impugnant-les quan cal— amb absoluta independència dels condicionaments externs.

 

A més a més Les Bernardes ha produït i editat dos catàlegs que seran gratuïts el dia de la inauguració. Després podrán adquirir-se a la mateixa Casa de Cultura del Gironès o bé descarregar-se lliurement a www.bernardes.cat.