
01 set. 2021 Les Bernardes porta «Els pelegrins de la bellesa» a l’illa de Capri
L'exposició sobre escriptors enlluernats per la Mediterrània ja es va poder veure al Centre de Cultura Contemporània de Salt la primavera passada
Redacció.- L’exposició «Els pelegrins de la bellesa, enlluernats pel Mediterrani», que es va poder visitar del 5 de febrer al 30 d’abril al Centre de Cultura Contemporània Les Bernardes de Salt, ha viatjat ara a un dels indrets més privilegiats de la costa italiana: a l’illa de Capri, i més concretament a la mateixa vil·la on va viure un dels protagonistes de la mostra, el metge i escriptor suec Axel Munthe.
«El Mediterrani sempre ha estat un mar d’unió, llibertat i fraternitat», ha recordat el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, en l’acte d’inauguració, aquest dissabte a la localitat d’Anacapri. L’exposició, rebatejada per a l’ocasió com a «Axel Munthe e i Pellegrini della Bellezza», està organitzada per Katriona Munthe, neta de l’escriptor, la fundació Villa San Michele i Les Bernardes, i n’és comissari el director del centre d’art saltenc, Robert Fàbregas. L’exposició inclou igualment obres del fotògraf gironí Jordi Mestre i Vergés i de l’artista napolità Michele Iodice.
«L’exposició que presentem a la vil·la San Michele és un exemple més de com la fascinació per les cultures clàssiques ha influït en la vida de grans figures com Axel Munthe, Wilhelm von Gloeden, Henry Miller i Leigh Fermor, però també ha afectat la vida d’innombrables persones més anònimes i menys notables que senten la mateixa atracció per la Mediterrània», ha assenyalat Jordi Camps en l’acte.
La mostra se centra en el concepte del Grand Tour i en diversos escriptors que es van sentir captivats per la Mediterrània i que van donar origen al llibre Peregrinos de la belleza, de María Belmonte. Entre aquests escriptors, hi destaca particularment Axel Munthe, autor d’un autèntic best-seller traduït a quaranta-cinc llengües com és La història de San Michele (1929).
Munthe, metge de pobres i de rics, de la família reial sueca i de l’aristocràcia de mig Europa, però també dels malalts de les epidèmies de còlera, dels soldats de la Primera Guerra Mundial i de les classes humils de París, Roma i Nàpols, va construir a Capri una vil·la avui visitada per milers de turistes, on es va retirar durant llargues temporades, llegada posteriorment a l’Estat suec, i seu de la fundació Villa San Michele. L’exposició inclou fotografies i objectes inèdits de Munthe, que no s’havien exposat anteriorment ni tan sols a Capri.
Un «alliberament» a la Mediterrània
El comissari de la mostra i director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, explica que l’exposició «reflexiona al voltant de la idea del Grand Tour, el viatge físic i espiritual en què intel·lectuals d’arreu d’Europa, i molt especialment nòrdics i anglosaxons, acudien al Mediterrani a buscar una millora de la seva salut, però també a estudiar els clàssics i a viure un alliberament».
A més de Munthe, en l’exposició s’hi aborden les figures dels escriptors D. H. Lawrence, Norman Lewis, Henry Miller, Patrick Leigh Fermor, Kevin Andrews i Lawrence Durrell, de qui s’exposen fotografies, objectes personals i primeres edicions. També s’hi mostren fotografies de Wilhelm von Gloeden, de les seves sèries de nois nus a Taormina. La inauguració ha comptat així mateix amb un espectacle de la companyia de Francesco Gori, que han recreat part de les obres exposades.
En l’acte han participat, a més de Jordi Camps i Robert Fàbregas per la Diputació de Girona, Kristina Kappelin, directora de Villa San Michele i cònsol honorària de Suècia a Capri, Katriona Munthe, neta d’Axel Munthe, Jordi Mestre, Michele Iodice i Francesco Gori.