Les Bernardes presenta una publicació que reflexiona sobre diferents temes a l'entorn del fenòmen artístic

El «número 0» de LAB Bernardes analitza la relació entre Art i Economia a partir de mitja dotzena d’articles realitzats per Pilar Parcerisas, Vicenç Altaió, Renato Bocchi, Anna Carreras, Alexandre Nunes de Oliveira i Rafael Camps.

Els 300 exemplars publicats s’enviaran gratuïtament a diferents Centres d’Art nacionals i internacionals així com a persones interessades en la matèria tractada. També podrà aconseguir-se lliurement a Les Bernardes fins que se n’esgotin les existències. No se’n farà cap edició digital amb l’objectiu de vindicar la vigència del paper com a suport per aquesta mena de projectes.

LAB Bernardes ofereix total llibertat d’opinió als seus col·laboradors fomentant, en tot cas, la seva versió més crítica i compromesa; així mateix, respectarà sempre que sigui possible la llengua original emprada per l’autor de l’article publicat. Al «número 0» hi ha textos en català, italià i portuguès. 

A partir del divendres 20 de juny, la cultura gironina —juntament amb la catalana i l’internacional— comptarà amb una nova publicació que, mitjançant una acurada selecció d’articles, reflexionarà sobre diferents temes utilitzant, com a punt de partida, la perspectiva del món de l’art i, per extensió, el de la cultura en general. En aquest sentit, el títol de LAB Bernardes sempre estarà format per un binomi (Art i Economia, Art i…) que vol subratllar-ne el caràcter monogràfic i especialitzat.

Amb l’objectiu de fer-ho possible, s’ha optat per recollir diverses veus de solvència contrastada: professionals de diferents àmbits com ara Pilar Parcerisas, Vicenç Altaió, Renato Bocchi, Anna Carreras, Alexandre Nunes de Oliveira o Rafael Camps, han col·laborat desinteressadament per tal de fer realitat una aventura editorial inèdita en el context gironí malgrat la llarga tradició artística i de pensament que ens avala. Els seus articles s’organitzen, com dèiem, a l’entorn de la sempre controvertida relació existent entre economia i art (o cultura) sense menystenir-ne cap aspecte: justament per això, és possible descobrir registres impensables en altres contextos com ara el d’Anna Carreras (l’escriptora i crític d’art proposa recuperar la crema selectiva de llibres) o el de Pilar Parcerisas (vindica l’actitud heroica enfront del capital del Damien Hirst més iconoclasta). Adjuntem una selecció de fragments dels articles publicats així com l’editorial d’aquest «número 0» per tal d’esbossar-ne el perfil i, per sobre de tot, el seu caràcter divers i incondicionat. 

Editorial del «número 0». 

«Podríem fer com Duchamp i dir que això no és una revista. I, de fet, si ho féssim, no mentiríem. Es tracta d’un projecte editorial mínim en relació al seu format, però màxim pel que fa als seus continguts: tots els col·laboradors hi escriuen amb total llibertat, sense cap altra censura, és clar, que la que es puguin imposar ells mateixos.

En aquest sentit, ens podem fer responsables de les seves opinions tant com podria fer-se’n l’hipotètic lector: es tracta de ser còmplices d’unes reflexions que, de vegades, coincidiran amb les nostres i, d’altres, ens incomodaran. De fet, l’objectiu de la revista no és agradar sinó generar debat. No cal dir, finalment, que per respectar-ne l’essència, tots els textos, es publiquen en la seva llengua original. Fer l’esforç d’entendre’ns paga la pena. Dinamitar fronteres, com Duchamp, encara més…»