Les catàstrofes del Prestige i la COVID-19 conflueixen a N.E.V.E.R.M.O.R.E.

La formació gallega Grupo Chévere reflexiona sobre les conseqüències del chapapote i l'actual pandèmia

Redacció.- El Teatre Lliure encara es reserva una darrera sorpresa per festejar l’any nou i el Dia de Reis: el 7 de gener la companyia gallega Grupo Chévere presentarà a Montjuïc el seu darrer muntatge, N.E.V.E.R.M.O.R.E., una peça de teatre documental sobre el Prestige, les seves conseqüències 20 anys més tard i les connexions que guarda aquella catàstrofe mediambiental amb l’actual pandèmia de la COVID-19. Es podrà veure a la Sala Fabià Puigserver fins al 16 de gener.

L’actor, dramaturg, director i activista cultural Xron en firma la dramatúrgia i dirigeix un repartiment 100% gallec format pels intèrprets Manuel Cortés, Borja Fernández, Mónica García, Miguel de Lira, Patricia de Lorenzo i Arantza Villar.

L’espectacle dona veu a sis persones que van viure en primera línia l’enfonsament del petrolier liberià davant les costes gallegues el novembre de 2002 i la conseqüent marea negra que va generar. Chévere recupera els testimonis enregistrats per l’Arquivo Viu Unha Gran Burla Negra, dedicat a guardar la memòria de la catàstrofe del Prestige. Es tracta d’una veïna de Muxía; un voluntari alemany instal·lat des de llavors a Costa da Mort; un mariner de la Ria d’Arousa; un mercader marí d’un poble de Costa da Morte; un professor de secundària i una dona de Camariñas que per aquell temps era parlamentària.

A part dels testimonis, també utilitza gravacions àudios del personal de la torre de control de Fisterra, la tripulació del Prestige, els remolcadors i altres vaixells, helicòpters de rescat, capitania marítima de La Corunya, membres de la delegació del govern a Galícia i alts càrrecs del govern central de llavors.

De fet, l’espai sonor també és molt rellevant en el muntatge teatral: l’elenc es transforma en un equip de tècnics de Foley -la tècnica per generar els efectes de so en el cinema- i construeix una banda d’efectes sonors executats en directe a la vista del públic, fent servir objectes d’ús quotidià (com es va poder veure recentment al Lliure a la versió radiofònica de La guerra dels mons, d’Atrebandes i Guillem Llotje, ara accessible al Lliure online).

“L’espectacle és un exercici de memòria per entendre el que ens passa ara mateix”, ha explicat Xron, que ha afegit: “La COVID-19 també ens ha fet percebre el Prestige com un avís del que ens havia d’arribar, com una baula més d’una cadena de catàstrofes que hem viscut com si no hi hagués cap altra possibilitat. És que no podem aspirar a un món i a una vida que no estiguin marcats per aquest tipus de desastres provocats?”

El títol del muntatge, N.E.V.E.R.M.O.R.E., fa referència al poema d’Edgar Allan Poe titulat The Crown (El cuervo) i al nom de la plataforma ciutadana que va sorgir com a contestació a la pèssima gestió de la catàstrofe i que es deia Nunca Máis.

N.E.V.E.R.M.O.R.E. és una producció del Centro Dramático Nacional, on es va estrenar el passat 17 de setembre amb gran èxit i exhaurint entrades, i Grupo Chévere, una formació que segueix apostant pel compromís social, polític i cultural que el defineix després de 30 anys d’experiència en escena.