Les dones realitzadores s’obren pas en el fantàstic

Sitges 2015 presentarà un espectacular panorama de cinema de gènere femení

Sitges 2015 projectarà propostes fascinants del cinema fantàstic i de terror dirigides per dones cineastes i serà testimoni d’una cinematografia on el paper de la dona guanya especial rellevància. Si en la passada edició pel·lícules com Good Night Mommy, The Babadook o A girl walks home alone at night van trencar una llança a favor d’un cinema fantàstic realitzat per dones, la 48a. edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya dóna protagonisme, no només a l’autoria femenina, sinó també a exemples de cinema de gènere amb clar subratllat feminista.

La secció Noves Visions One s’obre amb La novia (Tramuntana, divendres 9, 15 h i Prado 22.45 h.), l’excel·lent adaptació de les Bodas de sangre, de Federico García Lorca, que ha realitzat Paula Ortiz, una pel·lícula imaginària i bellíssima que busca a través de la imatge les arrels del mite. La mateixa secció es tancarà amb Evolution (Tramuntana, dissabte 17, 17.15 h i Prado 23.30 h), una altra obra dirigida per una dona, Lucile Hadzihalilovic, que relata una odissea de caires lovecraftians, suavitzats per una subtil poesia de l’obscur. En la mateixa secció, dues joves realitzadores més presentaran els seus darrers treballs, com és el cas de Lisa Takeba amb Haruko’s Paranormal Laboratory (Prado,  divendres 9, 11 h i 01 h), peculiar treball d’aquesta jove reali tzadora nipona –que ja va visitar el Festival la passada edició amb la sorprenent The Pinkie– o Blind Sun (Prado, divendres 9, 18.30 h i dissabte 10, 10.45 h), opera prima de Joyce A. Nashawati, una directora habitual fins ara en el circuit de curtmetratges, que signa aquesta aterridora història de comportaments extrems sota un sol amenaçador i omnipresent. A banda, la secció Oficial Fantàstic Competició projectarà The Invitation (Tramuntana, dissabte 10, 21.15 h, Auditori, dilluns 12, 13.30 h i Retiro, divendres 16, 10.30 h), un thriller adult i impactant signat per la directora i guionista nord-americana Karyn Kusama, autora de films com Girlfight, Aeon FluxJennifer’s Body . 

A més, el Festival homenatjarà també a l’actriu argentina Rossana Yanni, que rebrà el Premi Nosferatu en aquesta 48a edició. La secció Brigadoon projectarà algunes de les pel·lícules de la seva carrera, com El gran amor del conde Drácula (Brigadoon, dissabte 10, 17 h), de Javier Aguirre o Bésame monstruo (Brigadoon, dimarts 13, 21 h), de Jesús Franco. La programació de Brigadoon també ressalta la importància de la dona en el cinema de terror, amb la presència de la mítica actriu Me Me Lai –que presentarà Eaten Alive! The Rise and Fall of the Italian Cannibal Filmo l’estrena del documental sobre Soledad Miranda realitzat per Pepe Flores i Paco Millán.

Aquest panorama es tancarà brillantment amb la pel·lícula que clourà Sitges 2015: Into the Forest (Auditori, dissabte 17, 20.15 h i Tramuntana, 23 h), de Patricia Rozema, una de les grans triomfadores del recent Festival de Toronto i una lúcida visió de l’apocalipsi des d’ulls femenins.