Les músiques del Festival Tradicionàrius traspassen fronteres

Durant el mes de març sonaran a ritme de blue grass, cants occitans i música persa

Redacció.- El Festival Tradicionàrius va incorporar la paraula Internacional al seu nom l’any 2003 i des d’aleshores que treballa per poder apropar al públic que assisteix als concerts del CAT Tradicionàrius músiques i sons tradicionals i d’arrel dels Països Catalans, de la Península Ibèrica però també creuar fronteres i arribar a sons d’altres indrets del món. Per aquesta 36a edició, el Tradicionàrius viatjarà fins als Estats Units amb el bluegrass de John Reischman, a l’Auvèrnia amb els cants populars de Les Mécanos i fins a Pèrsia, amb les melodies de Shahab Azinmehr i Massud i SUK ensemble. El dijous 2 de març, i en col·laboració amb l’Associació de Bluegrass i Old-Time Al Ras, podrem gaudir del mandolinista compositor, líder de banda i educador musical John Reischman en el seu primer concert a Barcelona. Guanyador d’un premi Grammy, prové de la vibrant “nova escena acústica” de la música Bluegrass de la zona San Francisco als anys vuitanta, membre de la innovadora banda de Tony Rice. El domini de Reischman del Bluegrass, l’Old-time, el Swing i de diversos estils llatinoamericans, junt amb el seu gust i musicalitat, li atorguen una gran reputació i és considerat un dels millors mandolinistes de la seva època. Reischman continua explorant i ampliant les fronteres de la mandolina al segle XXI, arribant a noves generacions amb el seu gust i estil musical impecables. En aquesta ocasió s’acompanyarà del guitarrista nord-americà Chris Luquette, el violinista francès Raphäel Maillet i els maresmencs Maribel Rivero i Lluís Gómez, al contrabaix i banjo respectivament.

Dels Estats Units a St Etienne, Auvèrnia, amb el grup de cant polifònic Les Mécanos, que el divendres 24 de març  exploraran el patrimoni oral francès i occità a l’Auditori Jordi Fpabregas del CAT. Els 10 cantants han cultivat el desig de recuperar els repertoris de les regions que formen part dels diferents universos musicals dels artistes. Els instruments de percussió que els acompanyen, com el bombo i els goliats, se sumen a les percussions creades amb claus angleses, tubs d’escapament o llantes de roda. Una tria definitivament moderna però alhora lligada als orígens populars de les lletres i les melodies del seu repertori. A l’escenari, obren les portes del seu taller on cançons de treball i lluita, d’amor o de sàtira política i religiosa s’organitzen per les seves 10 veus i es transmeten acompanyades de la ferralla i els tabals que creen un so polifònic sincer i despreocupat.

L’últim destí serà la música persa, el dijous 30 de març en un doble concert. El duet format per Shahab Azinmehr i Massud Naderi ens proposen un repertori de música i poesia persa de diferentes èpoques i artistes. SUK ensemble, format per músics de l’Iran i de Catalunya, neix al 2007 amb l’objectiu d’investigar noves formes de relació entre aquests dos mons musicals tan rics. Ara, presenten l’album L’orient espèss, un viatge oníric de Catalunya a Pèrsia, que conté gravacions realitzades durant la gira del 2007, que va ser coproduït amb el Taller de Musics de Barcelona, on es fusionen música clàsica persa amb cançons tradicionals catalanes, revisitades pel conjunt, algunes composicions pròpies,o algunes musicades amb poemes de Salvat-Papasseït i Omar Jayan. Per l’ocasió s’incorporen algunes novetats musicals, oferint una cara renovada del grup, transformació inevitable després de 15 anys, que mostra una evolució en la sonoritat i en les tècniques emprades. Una reunió amb possibilitats de continuació. SUK ensemble està coordinat per Raül Costafreda i compta amb Jordi Molina, Mariona Sagarra, Ernesto Briceño, Neyla Benbey, Massud Naderi, Shabab Azinmehr, David Domínguez, Pedro Javier Gonzàlez Bermúdez i Yan Adrover.