31 jul. 2023 Les novetats literàries de la tardor de L’Altra Editorial
El retorn de Maria Climent, el debut d'Anthony Passeron, Peter Orner, Flannery O'Connor o Vivian Gornick
Redacció.- El segon semestre de l’any arribarà amb nombroses propostes literàries de L’Altra Editorial. Els dos plats forts seran el retorn de l’ampostina Maria Climent amb A casa teníem un himne (esperada novel·la després del fenomen editorial Gina, que ja porta deu edicions), i l’impactant debut d’Anthony Passeron, Els joves adormits, elogiat per la Nobel Annie Ernaux.
«A casa teníem un himne», de Maria Climent
Data de sortida: 6 de setembre de 2023
La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, treballa moltes hores a l’hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga, una mica més jove, és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, té la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n i encara busca el seu lloc al món. I la mare de totes dues, l’Erne, ja fa més de quinze anys que va instal·lar-se a Itàlia i ha construït una vida nova allà, deixant enrere la vida al poble i les seves dues filles, que no l’hi perdonen.
Però quan la Remei arrossega la Marga fins al cor de la Toscana perquè necessita un refugi, i unes quantes solucions, aquestes tres dones distanciades i diferents, amb aspiracions i experiències tan dispars, hauran d’aprendre a entendre’s i a comunicar-se, i lluitaran per retrobar-se després que es desveli un secret familiar que va marcar definitivament la vida de totes tres. Amb la delicadesa narrativa i el sentit de l’humor agredolç de Gina, que va seduir milers de lectors, A casa teníem un himne explora els secrets familiars, les oportunitats perdudes i els lligams entre les persones.
«Climent sap que cada frase s’ha d’alliberar de les paraules de més, li agrada escriure perquè en sap i, evidentment, al lector li agrada que li agradi», Ponç Puigdevall, El País
«¿Que hi ha algú?», de Peter Orner
Data de sortida: 13 de setembre de 2023
Peter Orner llegeix sempre i a tot arreu: al restaurant d’un hospital, al soterrani de casa, quan acompanya la seva filla al parc, en un autobús a Haití, durant les crisis sentimentals, quan està tramitant el seu divorci, durant la malaltia i la mort del seu pare. La lectura l’acompanya, l’ajuda a veure-hi clar i a entendre millor el món, l’il·lumina, li fa de refugi i l’ajuda a tirar endavant. I un dia decideix escriure sobre el paper de la narrativa en la seva vida, com ha quedat impresa en la seva història personal. El resultat és un llibre commovedor, lúcid i honest que convoca escriptors com Virginia Woolf, Eudora Welty, James Salter, J.D. Salinger o Juan Rulfo i explora el plaer de la lectura, la solitud i l’ofici d’escriure, i el paper essencial que té la literatura en les nostres vides.
«Quan vaig començar ¿Que hi ha algú?, de Peter Orner, no podia deixar de llegir, encara que el llibre m’empenyia a no voler deixar de pintar», Paula Bonet, autora de La anguila.
«Si una tarda de juliol un foraster», de Pep Puig
Data de sortida: 18 d’octubre de 2023
Tarda de juliol. Sabateria de poble. De cop entra a la botiga un foraster, un home gran, d’aparença misteriosa. La mestressa en aquests moments no hi és i surt a rebre’l un noi de catorze anys. Es miren. Necessito unes sabates noves, li diu l’home, aquestes ja han caminat prou. L’adolescent abaixa els ulls i quan els torna a aixecar pensa que qui ja ha caminat prou és ell. La meva àvia és a comprar, li contesta, si vol la pot esperar. Mentre el foraster s’asseu, el noi se’n torna al menjador, i novament agafa el retrat d’aquell jove que van matar a la guerra i que no va tenir temps de fer-li d’avi.
Construïda com un fals relat detectivesc, i narrada amb la destresa, l’humor i la profunditat que ja són marca de la casa de l’autor, Si una tarda de juliol un foraster és una novel.la delicada i vibrant que ens proposa el joc d’una sospita insensata que de mica en mica es va transformant en la il·lusió que potser sí que és possible retornar del passat.
«Puig és un escriptor delicat, que sap conduir una trama sense ensurts ni sorolls, un gran lliscador de prosa, un bon constructor de diàlegs accidentals, un competent afinador de caràcters literaris», Julià Guillamon
«Els fills adormits», d’Anthony Passeron
Data de sortida: 11 de d’octubre de 2023
Quaranta anys després de la mort del seu oncle Désiré, Anthony Passeron decideix indagar en la història familiar, des de l’ascens social dels seus avis, que van obrir una carnisseria durant els anys trenta, fins a l’esquerda que s’obre entre ells i la generació dels seus fills, en concret amb en aquest oncle que Passeron pràcticament no va conèixer, un jove hedonista, simpàtic i poc compromès que va contraure la sida als anys vuitanta. Estirant del fil personal, i de la crisi psicològica i emocional que va arrossegar tota la família, l’autor incorpora també, en format de crònica trepidant, el relat de la lluita per trobar una cura per la malaltia als hospitals francesos i americans, en una cursa contrarellotge per aturar la pandèmia.
Guanyadora de diversos premis a França, profundament commovedora i escrita en un estil sobri i addictiu, Els fills adormits retrata la solitud de les famílies, el silenci, la vergonya i la negació davant d’una malaltia nova, desconeguda i terriblement estigmatitzada.
«Sense aixecar mai la veu, Anthony Passeron trenca el silenci familiar que s’havia imposat sobre la tragèdia i crea un llibre d’un poder tan impactant que persisteix molt més enllà de la lectura. Sublim», Annie Ernaux
«Un home bo costa de trobar», de Flannery O’Connor
Data de sortida: 8 de novembre de 2023
Comparada sovint amb William Faulkner o Carson McCullers, Flannery O’Connor és una de les grans narradores nord-americanes, i el seu geni lúcid i turmentat ha concebut part de la narrativa més sòlida i pertorbadora del segle XX. Els relats que teniu a les mans tenen com a escenari els pobles i les terres del sud dels Estats Units, especialment la seva Geòrgia natal, un indret decrèpit i decadent marcat per la violència i l’odi racial. Però més enllà de la sordidesa, els conflictes socials i racials, l’asfixiant presència de la religió i la frustrada lluita per la llibertat, als contes de Flannery O’Connor sempre hi brilla una estranya bellesa, una íntima exposició moral de la condició humana, que va més enllà de la història mateixa.
«La seva sensibilitat era una barreja extraordinària de salvatgisme gòtic del sud dels Estats Units i catolicisme estricte», Harold Bloom
«La situació i la història», de Vivian Gornick
Data de sortida: 8 de novembre de 2023
¿Què és l’escriptura del jo? ¿I la narrativa personal? ¿Com es distingeixen de les memòries o de l’autoficció? Vivian Gornick ho té molt clar: l’escriptura del jo consisteix en esprémer la matèria primera, o sigui, la pròpia experiència, i transformar-la en un relat universal que ens aporti profunditat d’ànima i autoconeixement. La situació i la història és un assaig clarivident i estimulant sobre l’art de l’escriptura del jo en el qual Gornick ens convida a reflexionar sobre la veritat en l’escriptura, ens ensenya a reconeixe-la en la pròpia prosa i l’aliena i ens mostra la perdurabilitat de narradors honestos en l’obra de Joan Didion, Oscar Wilde, James Baldwin o Marguerite Duras.
«La prosa de Vivian Gornick és tan incisiva que de vegades pot ser quasi dolorós llegir-la», Los Angeles Times