Les produccions La iaia XXL i NewCat amb Andrea Motis i Joan Chamorro, en gira gràcies al 8è Circuit Folc

L'adep, en col.laboració amb la 8a edició del Circuit Folc, facilitarà per primera vegada el rodatge de dues produccions que fusionen el so de la cobla catalana amb altres llenguatges musicals

L’Associació per a la Divulgació, l’Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana (adep.cat), en col.laboració amb la 8a edició del Circuit Folc, facilitarà per primera vegada i de manera conjunta amb el Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock el rodatge de dues produccions que fusionen el so de la cobla catalana amb altres llenguatges musicals.

Les produccions escollides per a aquesta primera col.laboració són La iaia XXL, fruit de la unió entre el trio de Vic La iaia, format per Ernest Crusats (veu i guitarra), Jordi Casadesús (guitarra, baix, teclats, samplers, xilòfon i iPad) i Jordi Torrents (bateria i percussions), i la cobla Bisbal Jove, que dirigeix el tenora i compositor Xavier Molina. La Bisbal Jove ha destacat al llarg dels últims anys per iniciar propostes novedoses destinades a difondre el so de la cobla en formats complementaris a les audicions, les ballades i els concerts de sardanes. La iaia XXL (nom de l’espectacle conjunt) es va estrenar a L’Auditori de Barcelona el mes de març passat i donarà el tret de sortida a aquesta col.laboració entre adep.cat i el Circuit Folc. Serà aquest divendres, 10 d’octubre, a les 22.30h, al teatre Conservatori de Manresa, en el marc de la Fira Mediterrània 2014. La iaia XXL sonarà a les poblacions de Manresa, Mataró (sala Clap), Terrassa (Faktoria d’Arts) i Lleida (Cafè del Teatre) 

La segona producció en gira a partir de finals d’any i dins novament del Circuit Folc és la que protagonitza la formació The New Catalan Ensemble (el NewCat), que portarà els temes del seu primer disc, Coses que es diuen però que no es fan (Discmedi, 2014) a sis poblacions catalanes. El NewCat s’acompanya de la cantant i multiinstrumentista Andrea Motis i del saxofonista i contrabaixista Joan Chamorro per fer realitat aquest projecte que casa el so dels instruments solistes de la cobla catalana (flabiol, tible, tenora i fiscorn) amb una base jazzística d’alt nivell. Però no només això: aquest primer projecte del NewCat pivota sobre el fet de musicar poemes d’autors catalans com Joan Vinyoli (en l’any del seu centenari), Joan Salvat – Papasseit, Gabriel Ferrater, Joan Margarit, Enric Casasses, Sebastià Alzamora, Manuel Forcano o Montserrat Abelló. El director del NewCat és el pianista i compositor Joan Díaz.

El NewCat centrarà la seva gira a partir de finals d’any i començarà el 19 de desembre a Torroella de Montgrí (La Sala). Després passarà per la Nova Jazz Cava de Terrassa, l’auditori Els Costals (de Castellbisbal), la fàbrica Llobet – Guri de Calella (Maresme) i tancarà gira al Jamboree de Barcelona, el 28 de gener de 2015.