Les revistes en català es podran consultar en versió digital a les biblioteques públiques de Catalunya

El projecte es consolidarà el 2009 amb el procés de digitalització del fons històric de totes les capçaleres de L'APPEC

L’APPEC i la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació acorden oferir els formats digitals a partir del mes de desembre.
L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya han acordat distribuir totes les versions digitals de les revistes en català a través de les 333 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i de la Biblioteca de Catalunya. En una primera fase, que s’establirà de desembre a febrer com a prova pilot, s’oferiran els números actuals D’una quarantena de revistes en català digitalitzades.
L’acord inclou també el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per a la promoció de les capçaleres de L’APPEC a les biblioteques públiques catalanes en format paper. Per a la campanya del 2009 s’ampliarà aquesta presència amb mig centenar D’edicions en format digital i amb L’inici del procés de digitalització del fons històric de les revistes en català en curs de publicació D’informació general, divulgació i lleure, amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya. Aquest projecte complementa els repositoris digitals actualment existents: ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) de publicacions tancades, i RACO (Revistes Catalanes D’Accés Obert) de publicacions erudites i acadèmiques.
Aquesta iniciativa forma part del marc de col·laboració establert entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i L’APPEC per digitalitzar els números actuals del patrimoni bibliogràfic històric de les revistes en català. En aquest conveni triennal també hi participen el Departament de Governació, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i el Departament D’Innovació, Universitats i Empresa.
Les versions digitals de les revistes en català es presenten en un format interactiu i multimèdia desenvolupat per L’empresa Zinio. Actualment, aquestes revistes electròniques es poden consultar mitjançant subscripció a través del Quiosc.cat i del cercador mundial Zinio.com. L’empresa Zinio va ser fundada als Estats Units D’Amèrica el març del 2000, i és líder internacional de distribució de revistes digitals, amb més de quatre milions de clients i amb una disponibilitat de més de 500 revistes de 62 grups editorials.
A partir del 2009 L’APPEC completarà fins a cinquanta el número de capçaleres en format digital disponibles en línia a través de Zinio, el major quiosc internacional de revistes a Internet.
Aquest sistema potencia la interactivitat (al permetre la inserció D’enllaços al web, hipervincles a diferents parts D’una revista, adreces de correu i encartaments dinàmics) i la possibilitat D’incloure continguts multimèdia (vídeos, música, podcasts’).
Des de L’any 2002, Zinio ha servit més de 43 milions de revistes, auditades la seva majoria per organismes de certificació de difusió. Actualment les revistes digitals de L’APPEC ja compten amb 6.000 subscriptors en format digital, i al llarg de L’any 2009 està previst ampliar aquest nombre mitjançant una campanya entre els socis del F.C. Barcelona i altres col·lectius privats.

Etiquetes:
,