L'Esbart Sant Martí oferirà la pre-estrena del seu nou espectacle a l'Ésdansa

Les xerrades de l'Ésdansa en forma de presentacions, tertúlies i debats anomenades Parlem de... en aquesta edició s'amplien i passen de les dues que es van organitzar l'any passat, a quatre

Ésdansa ha estat l’escenari escollit per l’Esbart Sant Martí de Barcelona per fer la preestrena del seu nou muntatge, Toc d’inici, que per a la cita de les Preses es titularà Camí a la festa. El festival de les Preses recupera la presentació i estrena de propostes de dansa catalana pel festival i aposta de nou per a la creació en la dansa catalana d’arrel tradicional. La pre-estrena tindrà lloc el divendres dia 21 d’agost, a les 22h.

Dirigit per David Martínez, Camí a la festa té de fil argumental els preparatius i l’ambient que hi ha entre uns balladors abans de representar un espectacle a les festes de la Mercè de Barcelona. En paraules dels responsables de l’esbart, l’espectacle vol mostrar la dansa catalana “com un fet actual i no només com un recordatori de les tradicions”. També vol ser -hi afegeixen- “un reconeixement a les persones amateurs que, en aquests temps de tanta saturació i d’estrès, dediquen una part de la seva vida a una activitat altruista i voluntària, com és el món dels esbarts”. En aquesta nova producció s’hi combinen fragments de danses populars, com ara de la festa de Pabordes de Sant Joan o un ball de bastons, amb músiques i coreografies contemporànies, tot i que inspirades en les formes tradicionals, recollides del repertori de Txarango, Mirna Vilasís i Lídia Pujol, entre altres.

L’Esbart Sant Martí compta amb 25 balladors i balladores. Des del 1992 està dirigit per David Martínez. En els darrers anys ha estrenat diversos espectacles com Pyrene, Cançons d’Ariadna (precisament a l’Ésdansa 2010), ReVolta i Rosa dels vents.

L’estrena absoluta de Camí a la festa (Toc d’inici) està prevista per a finals d’aquest any.

Les xerrades de l’Ésdansa en forma de presentacions, tertúlies i debats anomenades Parlem de… en aquesta edició s’amplien i passen de les dues que es van organitzar l’any passat, a quatre. Tindran lloc els dies 18, 19, 20 i 21 d’agost, sempre a les 18.30 a l’Espai de dansa d’arrel tradicional, amb entrada gratuïta.

-La primera es titularà Joan Amades, Aureli Capmany i l’Esbart Català de Dansaires, i s’ha previst en motiu del 125è aniversari del naixement del cèlebre folklorista. Hi intervindrà l’experta en danses tradicionals Montserrat Garrich. La xerrada anirà acompanyada de la inauguració de l’exposició Joan Amades, la memòria d’un poble, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona. Es podrà visitar a l’Espai de dansa d’arrel tradicional durant la setmana de l’Ésdansa.

-La segona portarà per títol Els espais de la dansa d’arrel tradicional, i tractarà del Centre de la dansa tradicional catalana de Rubí, l’Espona; Lo Planter, de Tortosa; i l’Espai de dansa d’arrel tradicional de les Preses. Les explicacions aniran a càrrec de responsables de cadascun d’aquests centres.

-En la tercera, i sota el títol d’El vestuari en la dansa tradicional, l’indumentarista Pau Fernández ens introduirà en el món dels vestits en aquests balls.

-Finalment, en la darrera sessió, el director de l’Esbart Sant Martí, David Martínez, parlarà de l’esmentat muntatge Camí a la festa, que unes hores més tard es preestrenarà al festival.