L’Escola Ramon Llull, el Teatre Nacional de Catalunya i la Fundació Catalunya-La Pedrera, inicien una nova Escola Tàndem

El projecte consisteix en crear un vincle entre un centre educatiu i una institució de referència

Redacció.- El projecte Tàndem consisteix en crear un vincle entre un centre educatiu i una institució de referència, de manera que els nens i joves estudiïn les matèries curriculars a través d’una especialització i amb la implementació de metodologies pedagògiques innovadores. Aquesta iniciativa preveu que, durant els pròxims tres cursos, treballin conjuntament tots els mestres de l’Escola Ramon Llull amb els professionals del Teatre Nacional de Catalunya intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic amb l’objectiu de millorar la formació integral dels alumnes d’aquest centre educatiu. L’objectiu del Tàndem és posar la llavor perquè hi hagi un canvi metodològic als centres educatius i que sigui sostenible a llarg termini.

Durant tres anys s’estableix una relació de col·laboració entre aquests centres educatius i institucionals de referència per a fomentar la innovació pedagògica i l’èxit educatiu. Més de 3.000 alumnes i 290 professors participen en el projecte.

La funció en tot aquest projecte de la Fundació Catalunya-La Pedrera és promoure i gestionar les aliances entre els centres, aportar el coneixement que els professionals de la Fundació tenen en l’àmbit educatiu, analitzar els resultats i finançar el projecte, amb un pressupost anual de 150.000 euros.

 

Projecte Pedagògic del Teatre Nacional de Catalunya, temporada 2016- 2017:

El TNC posa al servei de tots els centres d’ensenyament i altres institucions un servei educatiu per tal de fomentar la tasca pedagògica i donar suport a diverses iniciatives que millorin la recepció i el debat entorn de les arts escèniques.

 

Un dia al TNC

Adreçat a estudiants d’educació primària, secundària i batxillerat per fomentar el teatre com a fet cultural, ric i complex. El TNC acull joves perquè durant unes hores treballin l’espectacle que escullin, del qual assistiran a una funció. Se’ls orienta pel que fa als plantejaments dramatúrgics de l’obra i se’ls mostren els diversos treballs que acompanyen una representació.

 

Guies pedagògiques

Els espectacles inclosos en el projecte educatiu del TNC s’ofereixen en funcions escolars d’entre setmana per tal de fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques i impulsar, així, activitats de discurs secundari per als estudiants. A més, el TNC posa a l’abast una guia pedagògica sobre l’obra i l’autor. Els espectacles amb guia pedagògica són: Els perseguidors de paraules, Molt soroll per no res, La fortuna de Sílvia i La senyora Florentina i el seu amor Homer.

 

Vers a vers, Brossa

Aquest projecte vol donar eines als joves perquè es familiaritzin amb la poesia i puguin connectar-hi de la mà d’un actor o una actriu que els acompanyarà i els farà descobrir un poema, el seu context, la mètrica i l’estructura, tot escoltant molt atentament la musicalitat de la nostra llengua. Aquesta temporada l’autor escollit és Joan Brossa i l’actriu Anna Alarcón.

19 i 20/04/2017

Sala Tallers | La gàbia del llenguatge, dins d’Els ulls de l’òliba (col·lecció Poesia 3 i 4 València: 1974).

 

Visites guiades

Un recorregut comentat que passa pels vestíbuls, les tres sales i la zona d’artistes i de magatzems del Teatre. La manera ideal de conèixer les interioritats del Teatre i fer que els més joves descobreixin els racons més curiosos del TNC.

Escoles Tàndem (projecte de la Fundació Catalunya-La Pedrera)

Un programa educatiu innovador per a centres d’ensenyament que vol concretar un nou projecte pedagògic a partir de l’especialització en una matèria singular (música, ciències, audiovisuals, etc.) que articuli el currículum dels centres que hi participen. Durant tres anys s’estableix una relació de col·laboració entre aquests centres educatius i institucions de referència del país, amb l’assessorament, el seguiment i el finançament de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i la col·laboració del Departament d’Ensenyament.

El Programa Escoles Tàndem compta en aquest curs amb 5 centres educatius participants. A aquestes Escoles Tàndem cal sumar-hi els 6 centres educatius que ja han acabat la seva implementació però que continuen treballant amb la metodologia del projecte i segueixen comptant amb el seguiment de la Fundació Catalunya-La Pedrera.