
12 jul. 2019 L'Espai Guinovart d’Agramunt embolcalla el seu 25è aniversari amb les VIenes Hores Sòniques
L’art serà el protagonista, amb accions càrrec de diversos artistes
Redacció.- Aquest cap de setmana, l’Espai Guinovart d’Agramunt celebra el seu 25è aniversari, i ho fa en el marc de les 24 hores sòniques, una iniciativa artística itinerant, que enguany tindran lloc a Agramunt, des de les 12h del migdia del dissabte 13, al migdia del diumenge 14 de juliol.
La jornada porta per subtítol l’aforisme “o pujar-se damunt les espatlles del gegant”, una reflexió que perviu des del S. XII que al·ludeix a la reivindicació de la cultura dels nostres antecessor per fer front als problemes del present, ja que, gracies als nostres mestres i predecessors -pujant-nos metafòricament a les seves espatlles i a la aportació del seu coneixement- podrem veure una mica més enllà.
El duet format pel músic Marc Egea i el poeta Oriol Sauleda, que artísticament adopten els noms de Temps i Espai, lideren el projecte i ens proposen molt més que un espectacle. En suggereixen fer-nos partícips d’un viatge, d’una experiència… un aprenentatge de 24 hores continuades on tothom qui vulgui pot intervenir espontàniament amb la seva disciplina: pintura, música, dansa, teatre, poesia, audiovisuals…
La marató artístic-col·lectiva, tindrà alguns moments destacats, com l’acte de benvinguda a la celebració de l’aniversari (22h del dissabte 13), a càrrec de Maria Guinovart, presidenta de la Fundació i Bernat Solé, alcalde d’ Agramunt. Una benvinguda que serà acompanyada com cal: amb un ressopó coca de recapte a la Plaça del Mercat. A les 23h, l’artista Pep Camps oferirà “Trans-Lúcid Guino”, una acció pictòrica projectada a la façana de l’Espai. El duet Temps i Espai, dirigint l’esdeveniment, seran omnipresents durant aquestes intenses 24h: Marc Egea tocarà diferents instruments medievals (com la viola de roda) i ètnics (com diferents tipus de flautes) i fins i tot estris de cuina, mentre que Oriol Sauleda (explotant el seu polifacètic tarannà d’actor, poeta i rapsoda) realitzarà diferents performances, recitarà poesia i -promet- alguna que altra sorpresa. A les 12h del migdidia del diumenge 14 tindrà lloc l’acte de cloenda oficial de les VIenes 24h sòniques, amb una lectura de textos d’en Josep Guinovart a càrrec de Sauleda.
L’Espai Guinovart d’Agramunt, com a contenidor i generador d’art, ha convidat a tota la ciutadania, el teixit associatiu, els artistes, els col·lectius i els agents locals de la vila per tal que es manifestin de manera artística en aquesta jornada tan especial i commemorativa. Entre moltes d’altres, podrem gaudir de la cantata Gui-no-vart (creada per Carles Santos) interpretada per la Coral d’Avui d’Agramunt, els Teatre de tics faran la seva aportació, i l’artista plàstic i performer local Ramon Guixé promet no deixar-nos indiferents. També Jaume Sanchís, músic de jazz, contribuirà amb la música -com no podia ser d’altra manera- del seu saxo a les hores sòniques.
Aquesta iniciativa recala a Agramunt aquest 2019 per commemorar el quart de segle de l’Espai Guinovart, després de celebrar-se amb èxit en diverses poblacions de Catalunya, com Sant Pol de Mar, Camellera, Santa Coloma de Farners, Saldes de l’Espà i Caldes de Malavella.
Els 25 anys de la Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt
Després de celebrar amb èxit l’Any Guinovart, la Fundació Guinovart celebra el primers vint-i-cinc anys de l’Espai Guinovart, i -com no- ho fa amb art i personalitat. Amb una festa plena d’art de la terra, popular, local, efervescent, espontani, participatiu i col·lectiu…
Resulta molt difícil resumir la seva tasca durant tots aquests anys, però sens dubte cal reivindicar el seu paper, la seva activitat, la seva perseverància…
Cal esmentar, doncs, algunes de les seves fites, reconeixements i objectius:
Inaugurada el 1994 a Agramunt, és el primer centre d’art contemporani que es va crear a les terres de Lleida, i respon a la doble voluntat de Guinovart de promoure l’art contemporani i disposar d’un espai d’exposició permanent de la seva obra. Creat a partir d’una instal·lació in situ de Guinovart a l’antic mercat que mostra els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del mon local cap a l’universal.
Després de més de 20 anys de trajectòria, el 2015 obté el premi Nacional de Cultura per la difusió del llegat de l’artista fundador, la promoció de l’art emergent i com al·licient per al turisme local i la promoció de la vila.
El 2017 ha estat mereixedora de la Creu de Sant Jordi, màxim guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Els objectius fundacionals són: l’exposició permanent de l’obra de Guinovart integrada a l’Espai que porta el seu nom; el seu manteniment, ús, administració i conservació, així com del seu fons fundacional que avui compta amb més de 300 obres. La promoció, foment i divulgació de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, sobretot en relació amb les escoles, a fi que nens i joves en puguin participar, conèixer i gaudir. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística.