L'espectacle i homenatge "Montserrat Roig: paraules d'avui" a La Seca Espai Brosa

Una reivindicació de la paraula i la memòria de Montserrat Roig

Redacció.- Fa 25 anys que la Montserrat Roig ens va deixar. Per aquesta raó, volem retre-li aquest sentit homenatge portant en escena aquesta meravellosa obra que ha rebut l’aplaudiment unànime tant de públic com de crítica arreu de Catalunya. L’obra està basada en un recull d’articles que va escriure Montserrat Roig a la seva columna diària al “Diari Avui” fins pocs dies abans de la seva mort. Un retrat de l’ésser humà exposat amb tendresa i que deixa la reflexió oberta a l’espectador. “

A través del pensament de la Montserrat Roig podem, encara ara, cercar de comprendre i dialogar amb els grans i petits esdeveniments que vertebren el nostre dia a dia. És per això que, els mots escrits ahir esdevinguin “Pessics”, actuals i imprescindibles.

Amb aquest espectacle tenim l’ocasió de gaudir i fer nostre el pensament i les inquietuds d’una gran figura de les lletres del nostre país, com és la Montserrat Roig, alhora que ofereix una oportunitat excepcional per a donar-la a conèixer a les noves generacions de joves que de ben segur s’han de sentir molt propers a ella.

La Seca Espai Brosa presenta l’última obra de la temporada de la Sala Palau i Fabre Montserrat Roig: Paraules d’Avui, amb Mariona Casanovas. El muntatge commemorarà el 25è aniversari de la mort de l’escriptora i periodista barcelonesa. Del 17 de juny al 3 de juliol ens endinsarem en el món de l’autora i els seus temes recurrents com: el feminisme, la justícia social, la lliuta contra l’oblit, la discriminació racial, la llengua, la pau. Divendres i dissabte a les 21.30h i diumenge a les 19.30h.

SOBRE L’ESPECTACLE

“Pessics” de Montserrat Roig, és una selecció d’alguns dels articles recollits a Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991, que agrupa la totalitat d’articles que Roig va escriure al diari Avui fins pocs dies abans de morir. Temes recurrents com el feminisme, la justícia social,la lluita contra l’oblit, la discriminació racial, la llengua, la pau… són presents al llarg d’aquest monòleg que en realitat és un diàleg, perquè les paraules de Montserrat Roig interpel·len el públic,el lector. La vivesa en la dicció i moviment de Mariona Casanovas, contrapuntada per l’oportuna guitarra d’Emili Cuenca, fan de l’espectacle una síntesi necessàriament comprimida de les línies de força que travessen, amb precisió d’estilet, el pensament de Montserrat Roig.

La voluntat literària d’aquests articles queda palesa, sovint, en la mateixa estructura narrativa, en la resolució de l’article, i en les reflexions i imatges, a vegades poemàtiques, amb què basteix el discurs. Davant l’avinentesa de poder presentar al públic un espectacle d’aquestes característiques, més encara quan el recull d’articles no ha estat reeditat, no hem volgut deixar passar l’oportunitat de reivindicar la paraula i la memòria de Montserrat Roig.