L’Essències Jazz Festival torna aquest cap de setmana a Montblanc

Acollirà el dissabte 28 d'agost tres concerts de primeríssim nivell: Marco Mezquida & Chicuelo, Ignasi Terraza Trio ft. Josep Maria Farràs i Carles Margarit Quintet recordant Joan Margarit

Redacció.- Després d’una primera parada a Maó el passat mes de juliol amb Gonzalo del Val Trio ft. Benet Palet, l’Essències Jazz Festival arrenca aquest cap de setmana a Montblanc amb més força que mai i oferint espectacles de primeríssim nivell

El jazz és, sense dubte, el seu senyal d’identitat. Han passat pel seu escenari multitud d’artistes talentosos del món jazzístic, com ara en Carles Benavent, Andrea Motis, Raynald Colom, Llibert Fortuny, La Vella Dixieland, Perico Sambeat o Gorka Benítez, entre d’altres. El festival també té, però, una ‘Cara B’, un espai dedicat a altres estils musicals que fins la data han abastat des del reggae i l’ska de Dr. Calypso fins al rock català de la mà de Gerard Quintana, Quimi Portet o Xarim Aresté, passant pel rap reivindicatiu de Pablo Hasél.

Després de no haver pogut celebrar plenament la cinquena edició del festival a causa de la situació pandèmica, enguany una fita tan especial com la sisena edició mereix un cartell a l’alçada. Així, dissabte 28 d’agost la Muralla de Santa Tecla de la capital de la Conca de Barberà acollirà tres concerts inèdits capitanejats també per primeres espases del jazz: Marco Mezquida & Chicuelo, Ignasi Terraza Trio ft. Josep Maria Farràs i Carles Margarit Quintet recordant Joan Margarit. Essències en estat pur.

L’explosiu Albert Pla serà el cap de cartell del Cara B de l’Essències la nit de divendres 27 d’agost a Montblanc, i compartirà escenari amb la banda autòctona Bandarra Street Orkestra, que cinc anys després tornarà a trepitjar l’escenari del Cara B.

Les propostes musicals d’enguany, imperdibles

Dissabte 28 d’agost a Montblanc: MARCO MEZQUIDA & CHICUELO (23.30h)

La trobada entre el guitarrista Juan Gómez, Chicuelo, i el pianista Marco Mezquida ha donat com a resultat una obra mestra: Connexió. Un disc que desafiarà el pas del temps. Aquest és un treball molt personal i intens, que uneix les seves individualitats per connectar en aquest projecte en comú. Tanguillos, percussions brasileres banyades amb jazz i flamenc en un dels trios més intensos i d’alt nivell que es poden veure actualment.

Dissabte 28 d’agost a Montblanc: IGNASI TERRAZA TRIO ft. J.MARIA FARRÀS (21.45h)

El tàndem Farràs-Terraza encarna la síntesi perfecta de passat, present i futur que conforma la nostra petita història en el gran llibre de la música que va canviar un segle. Són tants els noms que han posseït l’ànima dels dos… -Louis Armstrong, Art Tatum, Clifford Brown, Oscar Peterson, Lee Morgan, Ahmad Jamal… Però si la virtut de Farràs ha estat la de perpetuar-los amb els seus llavis, i de Terraza la de reviure’ls amb els seus dits, el mèrit que distingeix tots dos és haver mantingut nova la tradició, com un maniquí antic a qui vestissin a la moda d’avui, practicant la intemporalitat d’un so que ens emociona com el primer dia”- (Pere Pons)

Dissabte 28 d’agost a Montblanc: CARLES MARGARIT QUINTET (20h)

“‘No és perd el senyal’, recordant a Joan Margarit” és un espectacle poètic-musical que té com a fil conductor la poesia de Joan Margarit. El jazz i la poesia s’entrellacen en aquesta proposta, on els versos d’un dels poetes més grans de la literatura catalana, Joan Margarit, es projecten musicalment i cantats. Sensibilitat extrema a mans del compositor, arranjador i saxofonista Carles Margarit, que els tradueix amb un acompanyament musical jazzístic i construeix un embolcall sonor d’acord amb la bellesa de les paraules del seu pare. Margarit fill encapçalarà una formació de quintet (veu, saxo, piano, contrabaix i bateria). Un luxe per als sentits.

[La Cara B de l’Essències] Divendres 27 d’agost a Montblanc: ALBERT PLA (23.30h)

¿Os acordáis? és el títol d’una de les últimes cançons que va compondre durant la pandèmia de la covid-19; una composició tan llarga com el temps que va durar el confinament. Albert Pla reflexiona amb ironia sobre l’impacte que ha tingut la crisi del coronavirus a nivell mundial. Et convidem a veure a l’artista més polifacètic, transgressor i sorprenent que ha donat aquest país. Músic, cantant, actor, escriptor, pallasso, bufó…Albert Pla és un d’aquests exemplars únics en la seva espècie amb una capacitat perpètua de commoure, remoure i sorprendre. Un espectacle on barrejarà cançons noves i emblemàtiques de la seva carrera amb algun monòleg. Xou assegurat.

[La Cara B de l’Essències] Divendres 27 d’agost a Montblanc: BANDARRA STREET ORKESTRA (20h)

La Bandarra Street Orkestra és un col·lectiu de músics residents al Camp de Tarragona que comparteixen una història en comú i una manera concreta de viure la música. Aquest projecte de més de dotze anys a les seves esquenes ha estat un dels més ambiciosos de la província. Fusiona el brass band d’origen nord-americà amb la percussió brasilera. A més a més, incorpora un conjunt d’ingredients imprescindibles que fan més especials, si pot ser, els seus concerts: l’humor i la interacció amb el públic.

Essències Jazz Festival i el compromís social

Essències Jazz Festival no és un negoci. És un esdeveniment amb consciència i amb compromís social. És una associació cultural sense ànim de lucre i els diners es destinen íntegrament a projectes socials i a millorar la producció i el cartell de futures edicions. La raó de ser de l’Essències Jazz Festival és donar suport i promocionar la cultura.