L’Euroregió Pirineus-Mediterrània coordina nou projectes transfronterers amb participació d’entitats catalanes

Els projectes compten també amb la participació d’associacions balears, occitanes i andorranes

Redacció.- Nou projectes amb la participació d’entitats catalanes, juntament amb associacions balears, occitanes i andorranes han participat en una trobada conjunta d’iniciatives transfrontereres de tota l’àrea Pirinenca. Aquests projectes van des de la cultura i el medi ambient fins a l’educació, la joventut, l’esport o l’àmbit agroalimentari.

Coordinades per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, més de trenta participants d’aquests projectes transfronterers van acudir l’11 de maig a Jaca (Aragó) que va servir tant per presentar l’estat d’execució, com per posar en contacte les entitats beneficiàries dels ajuts atorgats amb les diverses administracions representades. En tant que van iniciar-se el juny de l’any passat, alguns d’aquests projectes ja han finalitzat, i altres es troben en un estat d’execució avançat.

Es tracta dels següents projectes: NEOUSMONT, un kit educatiu per a nous usuaris de muntanya, que ha comptat amb la Societat Catalana d’Educació Ambiental; AGROECOPYR, que impulsa intercanvis agroecològics transpirinencs, amb la participació d’ERA, Espai de Recursos Agroecològics; de RINS, la ruta inclusiva natura sonora, amb l’entitat Sound Earth Legacy; del projecte SOSPYR, sobre biodiversitat i canvi climàtic als Pirineus, amb l’associació CEA Alt Ter; del projecte artístic PAYART, comp(art)int el paisatge, amb el Consorci de les Gavarres; del projecte JACTRA, sobre joventut, amb la participació de l’Ajuntament de Bossòst; del projecte Bèsties Fantàstiques del Pirineu, desenvolupat per la Federació del Bestiari festiu i popular de Catalunya; de SYLVONATUR, d’intercanvis sobre silvicultura, amb l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor, APCMC: i finalment de TRANs-PYR-POM, que recrea el teixit transpirinenc en varietat de pomes, desenvolupat per Amics de l’Observatori de Varietats Ribagorçanes i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

Aquests vint-i-cinc projectes del conjunt dels Pirineus, han estat impulsats dins del marc de la convocatòria de cooperació transfronterera entre l’Estat espanyol, França i Andorra. A la trobada a Jaca, a més dels responsables de l’Euroregió Pirineus Mediterrània van participar representants de les administracions associades de Catalunya, Andorra i els departaments francesos de l’Alta Garona, Arieja i Pirineus Orientals (que integra les comarques de la Catalunya del Nord més l’occitana de la Fenolleda).