L’èxit cinematogràfic de l’any a la Xina i Hong Kong s’estrenarà al Festival Nits

El Festival dedicarà una retrospectiva a les protagonistes femenines del cinema d’acció xinès i cantonès

Redacció.- El Festival Nits de cinema oriental de Vic (18-23 de juliol) oferirà la première estatal de Shock Wave (Herman Yau, 2017), un thriller espectacular que ha estat èxit de taquilla a la Xina i Hong Kong, arrabassant el primer lloc del rànquing de recaptacions a Fast & Furious 8.
Aquest film s’afegeix als dos títols prèviament anunciats: The Posterist (Hui See-Wai, 2016) i Vampire Cleanup Department (Yan Pak Wing i Chiu Sin Hang, 2016), dins la Secció Oficial del certamen.
The Posterist és un documental sobre Yuen Tai-Yung, il·lustrador dels cartells més mítics de la història del cinema de Hong Kong. La ciutat de Vic rebrà l’equip artístic de la pel·lícula, inclòs el “posterista”, que actualment té 76 anys d’edat i ha rebut diversos homenatges per part de la indústria del seu país. Aprofitant la visita de Yuen Tai-Yung, el Festival exposarà una mostra del seu treball.
D’altra banda, Vampire Cleanup Department suposa el retorn al popular cinema de vampirs xinesos. Combina humor i terror en un guió enginyós i genuí, farcit de referències al cinema d’aquest gènere a Hong Kong.
40 títols, entre llargmetratges i curtmetratges, completaran el programa d’un festival que es consolida com a referent del cinema asiàtic a Catalunya i a l’estat. El Festival completa amb èxit el Verkami per publicar el llibre Kung Fu Girls! Les actrius del cinema d’acció de Hong Kong i la Xina
La tercera publicació de la Biblioteca FesNits serà possible gràcies a les aportacions de 134 mecenes i a la col·laboració del Hong Kong Trade and Economic Office de Brussel·les.
Kung Fu Girls! Les actrius del cinema d’acció de Hong Kong i la Xina, escrit per Domingo López i Jorge Endrino, serà el primer llibre dedicat exclusivament a les dones en el cinema d’arts marcials. Aquesta obra, imprescindible per als amants del gènere, inclourà el context històric, una guia de pel·lícules, una galeria amb les actrius més destacades i il·lustracions originals del dibuixant Toni Benages.
La dona, protagonista d’aquesta edició
Juntament amb la publicació del llibre, el Festival Nits dedicarà una retrospectiva a les protagonistes femenines del cinema d’acció xinès i cantonès.
Mentre en els films d’acció occidentals les dones han estat pràcticament sempre relegades a papers secundaris, a la Xina i a Hong Kong actrius com Moon Lee, Sharon Yeung Pan-Pan, Michelle Yeoh, Kara Hui, Maggie Q, Cheng Pei-Pei, Angela Mao o Mandy Ho s’han convertit en grans estrelles del gènere, amb films estrenats i reeditats en el mercat internacional.
La retrospectiva inclou títols tan emblemàtics com Yes, Madam (Ultra Force 2), My Young Auntie (Las garras de la tigresa), Iron Angels, Naked Weapon o els documentals Dragon Girls! Les amazones pop asiatiques d’Yves Montmayeur i The Beauties of the Shaw Studios, un viatge als vells temps del cinema de Hong Kong a través de les actrius principals d’aquest estudi.
L’homenatge a aquestes dones d’acció continuarà més enllà del Festival, amb sessions de cinema que tindran lloc a l’Institut Confuci de Barcelona després de l’estiu.