L’exposició #ArtVeuiVot reuneix 80 artistes catalans a favor del dret a decidir

La mostra acull obres de Javier Mariscal, Perejaume, Marcel·lí Antúnez, Manel Fontdevila, Insectotròpics o Josep Maria Mestres Quadreny, entre d’altres

 Una vuitantena d’artistes s’han unit per fer sentir la seva veu a favor del dret a decidir, cridats per un seguit d’entitats de la societat civil catalana. La mostra, que inclou il·lustració, imatge gràfica, poesia visual, humor crític i propostes conceptuals o textuals, ha estat comissariada per Pilar Pacerisas i Ignasi Domènech i es podrà visitar del 8 d’octubre al 2 de novembre al primer pis del Museu d’Història de Catalunya. L’exposició és l’eix vertebrador d’#artveuivot, una campanya de comunicació i d’acció per al dret a decidir mitjançant una votació democràtica que ajudi a conèixer l’opinió dels ciutadans de Catalunya. Després de Barcelona es podrà veure a les ciutats de Reus, Lleida, Girona i Sabadell.

Cadascun dels artistes utilitza el seu llenguatge per reflectir sobre el paper una imatge, un text o una idea en relació al dret a decidir. Tots els artistes han partit del mateix format, petit i destinat a ser reproduïble i a il·lustrar la campanya. El resultat és un conjunt d’obres diverses i variades: algunes són veritables cartells de crida a la votació del «Sí, Sí». Altres apel·len a la voluntat de voler i poder votar, horitzó final d’aquesta campanya que busca imatges ressò que propaguin aquest missatge des de la visualitat. Alguns creadors usen un llenguatge més intimista per expressar la unió de tots els éssers que conformen la col·lectivitat social, plural i diversa de Catalunya. Altres es refereixen irònicament a la crisi i a la corrupció, i critiquen obertament els polítics que han empès Catalunya cap a voler aquesta sortida. Altres pivoten explícitament sobre la lletra V, motiu de l’11 de setembre de 2014, però també V de votació, V de victòria i doble V de «volem votar». Pel fet de tractar-se d’una campanya democràtica, l’urna ha estat una proposta recurrent.

Molts també al·ludeixen a la veu com a camí de diàleg que no es pot fer callar o passar per alt; altres al vot com a valor legítim de la democràcia. L’evolució del difícil encaix històric de Catalunya dins l’Estat espanyol, un contenciós històric no resolt, ha estat també un dels temes abordats pels artistes en les seves reflexions i, fins i tot, es qüestiona que s’hagi avançat gaire des dels anys setanta fins ara.

Participen en la mostra Francesc Abad, Jordi Abelló, Pep Admetlla, Artur Aguilar, Franc Aleu, Vicenç Altaió, Ernest Altés, América Sánchez, Nora Ancarola, Enric Ansesa, ANT (Anthony Garner), Marcel·lí Antúnez, Eduard Arranz-Bravo, Francesc Artigau, Isabel Banal i Jordi Canudas, Leonard Beard, Jordi Borràs Abelló, J. M. Calleja, Jordi Cerdà, Montserrat Costa, Jordi Cuyàs, Marcel Dalmau, Quim Domene, Pep Duran, Begoña Egurbide, Esquerrà, Eulàlia, Evru, Ester Ferrando, Manel Fontdevila, Gabriel, Jesús Galdón, Ferran García Sevilla, Toni Giró, Francesc Guitart, Carles Hac Mor, Artur Heras, Insectotròpics, JOMA, Salvador Juanpere, Lluís Juste de Nin, Antoni Llena, Robert Llimós, Francesca Llopis, Albert Macaya, Isidre Manils, Manel Margalef, Javier Mariscal, Enric Maurí, Xavier Medina-Campeny, Josep M. Mestres Quadreny, Miralda, Fina Miralles, Muntadas, Àlex Nogué, Pau Nubiola, Xavier Oriach, Jordi Pablo i Grau, Perejaume, Enric Pladevall, amb la col·laboració de Paula Pladevall i Lluís Solà, Josep Pla-Narbona, Lluís Puigbert, Carles Pujol, Joan Rabascall, Jaume Ribas, Àngels Ribé, Anton Roca, Benet Rossell, Francesc Ruestes, Aureli Ruiz, Carme Sanglas, Saralegui, Susana Solano, Carme Solé Vendrell, Jordi Tolosa, Vicenç Viaplana, Francesc Vidal, Joan-Pere Viladecans, Ester Xargay i Marga Ximénez.