L’exposició “Barceló. Tots som grecs” tanca les seves portes amb prop de 40.000 visitants

És la retrospectiva més gran feta a Barcelona de la ceràmica de Miquel Barceló, organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera

Redacció.- Diumenge va tancar les seves portes l’exposició de Miquel Barceló a La Pedrera, un dels creadors més destacats del panorama artístic contemporani. ‘Barceló. Tots som grecs’ ha estat organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera i s’ha pogut visitar entre el 8 de març i el 30 de juny.

Marta Lacambra, directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, explica al respecte: “La nostra aposta per crear experiències expositives de grans artistes és un reflex del ferm compromís que té la Fundació Catalunya La Pedrera d’acostar l’art a tothom. Al llarg dels últims mesos, aquesta exposició ha estat un clar exemple d’aquest compromís, i se suma a les anteriors amb figures destacades com Jaume Plensa i  Antonio López. Amb aquestes iniciatives, reafirmem la nostra voluntat d’apropar l’art i la cultura a tothom, contribuint així a enriquir el teixit cultural de la nostra societat. A més, la Fundació i La Pedrera es posicionen com un lloc de referència d’exposicions d’alt nivell.”

L’exposició ha estat visitada per prop de 40.000 visitants i totes les activitats de l’exposició expandida varen esgotar les seves localitats.

Pintor, escultor i dibuixant, va començar a crear amb fang l’any 1994 a partir d’una estada a Mali durant la qual un vent fort li impedia pintar i dibuixar, ja que cobria de pols els seus treballs. Això el va portar a experimentar amb aquest nou material, fet que el va influir molt i va afectar aspectes centrals de la seva obra. Les ceràmiques de Barceló són com una extensió de la seva pintura.

L’exposició a La Pedrera ha estat organitzada de manera cronològica i traçava un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. La mostra, amb quasi una vuitantena de peces, s’ha complementat amb més d’una quinzena de pintures i alguns quaderns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze que ocupava el pati del Passeig de Gràcia de La Pedrera.

L’exposició

La Fundació Catalunya La Pedrera ha portat la retrospectiva més completa feta a Barcelona de la ceràmica de Barceló (Felanitx, Mallorca, 1957), un dels creadors més destacats del panorama artístic internacional. L’exposició va comptar en tot moment amb l’entusiasme i complicitat de l’artista.

L’exposició a La Pedrera ha estat comissariada per l’escriptor i comissari independent Enrique Juncosa i organitzada de manera cronològica i traçant un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins la producció més recent.

L’obra de Barceló, d’una gran intensitat visceral però alhora profundament reflexiva, incorpora i recrea temàticament i físicament la matèria, la vida orgànica i el temps. El mateix artista reconeix que no veu diferències entre pintura i ceràmica, i podem considerar que les seves ceràmiques són una mena d’extensió de la seva pintura. En paraules de l’artista: «És el material que millor recull els defectes i les imperfeccions». Barceló ha creat més de quatre mil ceràmiques, que reprodueixen molts dels seus temes i motius característics, com ara les formes i les imatges botàniques i zoològiques, tant del món rural com del món marí.

Miquel Barceló va començar a exposar a final de la dècada de 1970 i de seguida va aconseguir un gran reconeixement internacional, en el context de l’eclosió dels nous expressionismes. Aquest reconeixement ha anat creixent amb el temps i, des d’aleshores, s’han organitzat exposicions sobre la seva obra en museus de Londres, París, Roma, Viena, Tòquio, Boston, Montreal, Ciutat de Mèxic o São Paulo. Barceló és conegut, sobretot, per les seves pintures, riques pel que fa a textures i de gran format, amb imatges que sorgeixen de la viscositat mateixa de la matèria. La seva obra és plena de referències culturals, des de les pintures rupestres fins a l’art contemporani.

A mitjans dels anys noranta, durant una estada a Mali, on va residir durant molts anys, un vent intens no li permetia pintar, ja que omplia de pols les seves obres, i va decidir treballar amb fang. Aleshores, va crear un conjunt de terracotes que van inaugurar el que es convertiria en un dels aspectes centrals de la seva obra posterior. Quan va tornar a casa, Barceló va treballar en una teulera i allà va desenvolupar un vocabulari propi a partir de la ceràmica; així, va decorar formes tradicionals d’atuells amb imatges de fruites, verdures o peixos, però també va crear escultures amb formes d’animals o de cranis. Des del 2009, Barceló té un taller de ceràmica, que ara està en procés d’ampliació.

«Tots som grecs», que agafa el títol d’una frase del poeta romàntic anglès Percy Bysshe Shelley, fascinat, com Barceló, per la cultura grega, ha mostrat prop d’un centenar d’obres. Aquestes obres eren una mena d’extensió tridimensional de la pintura de l’artista i, alhora, constituïen al·legories sobre el pas del temps.

Més enllà de la sala

Un cop més, al voltant de l’exposició de Miquel Barceló la Fundació Catalunya La Pedrera va organitzar tot un seguit de propostes culturals que expandien l’exposició més enllà de La Pedrera, per a oferir noves mirades establint diàlegs amb altres disciplines artístiques. Totes les activitats de l’exposició expandida varen exhaurir totes les seves localitats.

Les activitats de l’exposició expandida varen ser el concert al foyer del Gran Teatre del Liceu amb el pianista Alain Planès; la mostra bibliogràfica de Miquel Barceló Per amor a la literaARTura a la Biblioteca Nacional de Catalunya; la presentació del documental Barceló, traços de fang realitzat per Josep Maria Civit; la conversa entre Miquel Barceló i Albert Serra; el concert de Pascal Comelade al Palau de la Música; la visita dialogada amb la Fundació Joan Miró i la jornada Miquel Barceló amb l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera és una fundació privada que treballa perquè tothom tingui un futur millor. El somni de la Fundació és que la cultura sigui el camí cap a un món més humà, on les persones estiguin al centre. Per això es creen experiències culturals i expositives que són una finestra oberta al pensament, per estimular la reflexió i el pensament crític.

Foto: Pau Fabregat